Презентація "Пристосування організмів до періодичних змін умов середовища"

Про матеріал

Презентація "Пристосування організмів до періодичних змін умов середовища" містить багато яскравих ілюстрацій та буде корисною під час проведення уроків природознавства у 5 класі. Матеріал містить короткий виклад змісту параграфу №39 підручника «Природознавство» 5 клас (за редакцією О. Г. Ярошенко, В. М. Бойко). Презентація включає в себе слайд-завдання на закріплення вивченого.

Перегляд файлу

image

Пристосування організмів до періодичних змін умов середовища

imageimageДо підручника

«Природознавство»

5 клас

За редакцією

О. Г. Ярошенко,

В. М. Бойко

Підготувала

Слободянюк

Наталія

Олександрівна

Періодичні зміни умов середовища

Періодичні зміни умов середовища пов’язані з рухом Землі навколо Сонця та навколо своєї осі.

imageЗміни, що повторюються в навколишньому середовищі через певні проміжки часу (періоди), називають періодичними.

У природі нашої країни протягом року змінюються кількість надходження сонячного світла і тепла, температура повітря, опади. Змінюються відповідно пори (сезони) року — весна, літо, осінь, зима. Такі зміни називаються сезонними.

Щодоби відбувається зміна дня і ночі. Такі зміни називаються добовими.

Сезонні зміни зумовлені рухом Землі навколо Сонця, а добові — навколо своєї осі.

рослин

         imageВзимку рослини перебувають у стані спокою. їхні корені не поглинають воду, по стеблу не рухаються речовини.

         Навесні, коли земна поверхня починає більше отримувати від Сонця світла і тепла, змінюються умови середовища — волога, що

є у ґрунті, стає доступною кореням рослин. Рослини починають швидко рости і розвиватись

         Улітку вологи, світла і тепла вистачає для росту і розвитку рослин.

         Восени світловий день коротшає, ночі довшають, температура повітря знижується. За таких умов уповільнюється поглинання води з ґрунту коренями рослин. Це не сприяє росту і розвитку рослин восени. У багатьох із них опадає листя. Відбувається біологічне явище — листопад.


рослин

image

Листопад — дуже важливе пристосування рослин до умов зими. Якби листяні дерева нашої місцевості не скидали на зиму листя, вони загинули б, тому що листя продовжувало б випаровувати воду, в той час як її надходження з мерзлого ґрунту припинилося. Ялина і сосна легко переносять узимку тимчасову нестачу води. Хвоя випаровує її набагато менше, ніж листки листяних дерев.

Рослини пристосувалися до зменшення або збільшення світлового дня, зниження або підвищення температури повітря і ґрунту, кількості вологи та ін.

image

Горобці, ластівки — денні птахи, а сови, пугачі — нічні.

Сови полюють уночі, тому в них дуже гострий зір і        Кажани - нічні тварини, що орієнтуються в прекрасний слух. Великі й опуклі очі сови вловлюють темряві за допомогою власних звукових найслабше світло. Саме тому вона добре бачить не     сигналів. Це є пристосування кажанів до тільки в сутінках, а й у темряві.       нічного способу життя.

image

Метелики павичеве око і білан капустяний активні вдень, а бражник березковидний— уночі. Денні метелики мають яскраве забарвлення та добре розвинений зір, а в нічних забарвлення невиразне і розвинений нюх.

image

Пристосуваннями тварин до добових змін умов середовища є різна активність удень і вночі.

imageЖуравлі, лелеки, солов’ї восени відлітають на зимівлю в тепліші краї, а навесні знову повертаються. Тому їх називають перелітними птахами. Так вони пристосувалися до періодичних змін пір року на нашій території. Адже з настанням зими кількість насіння і плодів, комах, дрібних тварин, якими живляться птахи, зменшується.

Птахів, що залишаються зимувати, називають осілими. Вони теж пристосувалися до сезонних змін. Під шкірою в них накопичується шар жиру, який захищає від холоду й слугує запасом поживних речовин. Ворони, галки, сороки, граки восени перебираються ближче до людських осель.

image


Пристосування тварин до періодичних змін умов середовища

imageУзимку хутро лисиці густішає — до літнього хутра додається зимовий підшерсток.

Пристосуванням тварин до сезонних змін умов середовища є сплячка, переліт птахів, накопичення під шкірою жиру, поява підшерстку і пуху, зміна забарвлення тощо.

У пір’яному покриві птахів розвивається пуховий прошарок. Між ворсинками підшерстку та пуху затримується повітря. Воно захищає тіло тварин від переохолодження.

У зайців хутро не лише густішає, а й змінюється його забарвлення. Взимку заєць-біляк стає білим, лише кінчики вух залишаються чорними. Біле хутро дає змогу зайцю залишатися на снігу непоміченим вовками і лисицями.

Поміркуй

Які зміни відбуваються у рослин і тварин вашої місцевості в різні пори року?

Пори року

Зміни

у рослин

у тварин

image

Весна

 

 

image

Літо

 

 

image

Осінь

 

 

image

Зима

 

 

Дякую за увагу!

image

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Слободянюк Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pdf
Додано
9 квітня 2022
Переглядів
3527
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку