Презентація "Прийменник як службова ачстина мови"

Про матеріал
Дана презентація спрямована на вивчення нового матеріалу про прийменник як службову частину мови. Містить визначення прийменника, класифікації за походженням та за будовою, інформацію про правопис, вправи для закріплення вивченої теми.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прийменник — службова частина мови, яка виражає залежність одного повнозначного слова від іншого у словосполученні. Прийменники членами речення не виступають. Прийменники не мають лексичного значення, проте разом із відмінковими формами іменників, займенників та числівників вони можуть указувати на місце, час, причину, мету, кількість: На столі, за віком, попід горою

Номер слайду 2

З усіма частинами мови прийменники пишемо окремо. За будовою прийменники поділяють на прості, складні та складені. Прості: з, за, до, через. Складні, утворені поєднанням простих прийменників: понад,попід. Складні прийменники пишуться разом: поза, поперед, лише такі, що починаються із з (зі), пишуть через дефіс: з-за, з-над. Складені прийменники утворені від кількох слів: поруч з,незалежно від.  Складені прийменники пишуться окремо: у зв’язку з.

Номер слайду 3

За походженням прийменники поділяються на непохідні та похідні. Непохідні прийменники — найдавніші, їхнє походження не простежується: з, на, по, між. Похідні прийменники утворені від інших частин мови:- іменників: кінець, край;- прислівників: мимо, близько;- поєднанням іменників та прислівників із непохідними прийменниками: назустріч, услід.

Номер слайду 4

Запишіть. Визначте похідні прийменники за заразком речення Від якої частини мови кожен із них походить?1. Як прагне людство в злагоді іти назустріч (прийменник НА + іменник ЗУСТРІЧ) сонцю! (М. Рильський). 2. Я дім збудував і навколо споруди розвів ці плодові, рясні дерева (М. Нагнибіда). 3. Отут би втомленим, край бистрої води, на килим посланий з подякою присісти! (М. Бажан). 4. Іду долиною додому уздовж городів навпростець (О. Довгоп'ят). 5. Самотній сонях вибіг в поле і все дививсь мені услід (О. Лукашенко). 6. Дурний язик поперед розуму біжить (Народна творчість).

Номер слайду 5

Складіть і запишіть речення зі словами близько, услід так, щоб ці слова були то прийменниками, то самостійними частинами мови. Зразок: Поруч (де?) стоїть мати і сміється. — Поруч (кого?) мене стоїть мати і щось каже.

Номер слайду 6

Запишіть. Визначте спосіб творення кожного з прийменників за зразком речень 1 та 2.1. Сонце срібні павутинки поміж (по+між, від двох непохідних прийменників) вишнями пряде (О. Довгий). 2. Сонце стояло посеред (по+серед, від двох непохідних прийменників) неба і пекло добре (Б. Грінченко). 3. З-під сонця вітер молодий і теплий (М. Самійленко). 4. Іржало сонце, як лошатко чале, десь потойбіч вогненної ріки (Д. Павличко). 5. То не сон коло вікон, а мряка. Весь час навпроти нас гарчить собака (П. Тичина). 6. Крутяться тихо сніжинки круг золотих ліхтарів (В. Сосюра). 7. Ходім туди, де ніч ясна і ніжна назустріч вечору іде (Олександр Олесь). 8. Я буду вперто проти вітру йти (В. Раєвський).

pptx
Додав(-ла)
Pokatilova Yuliya
До підручника
Українська мова 7 клас (Горошкіна О.М., Попова Л.О.)
Додано
27 квітня 2020
Переглядів
2773
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку