Презентація "Про Україну у відсотках"

Про матеріал
Матеріал сприяє формуванню вміння знаходити відсоток від числа, число за його відсотком та відсоткове відношення двох чисел, розвитку логічного та аналітичного мислення учнів, усвідомленню учнями практичної необхідності вивчення теми; прищеплює любов до України, рідного краю, виховує бережливе ставлення до природи, шанобливе ставлення до символів України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Про Україну у відсотках

Номер слайду 2

Тема: Розв’язування задач на відсотки. Мета: Формувати вміння знаходити відсоток від числа, число за його відсотком та відсоткове відношення двох чисел, розвивати логічне та аналітичне мислення учнів, домогтися усвідомлення учнями практичної необхідності вивчення теми, прищеплювати любов до України, рідного краю, бережливе ставлення до природи, виховувати шанобливе ставлення до символів України. Тип: Урок узагальнення і систематизації знань

Номер слайду 3

Мотивація навчальної діяльності: Відсоткові обчислення широко застосовують у повсякденному житті. Сьогодні ми з вами повторимо основні типи задач на відсотки, добірка задач уроку буде незвичайною. А з чим будуть пов’язані задачі, ви дізнаєтесь, розв’язавши кросворд.

Номер слайду 4

%1. Використані джерела2. Про автора

Номер слайду 5

ВІДРІЗОКПРОМІНЬДРІБЧИСЕЛЬНИККІЛОГРАММЕТРМНОЖЕННЯЧАСТКА1. Геометрична фігура2. Назва фігури, пов’язана з Сонцем3. Вид числа4. Число над рискою дробу5. Одиниця ваги6. Одиниця довжини7. Арифметична дія8. Результат дії ділення. Молодці!%

Номер слайду 6

Слово «відсоток (процент)» походить від латинського pro centum, що означає українською мовою «від сотні» Знак відсотка (%) з'явився внаслідок скорочення виразу «per 100», який трапляється в італійських рукописах періоду середньовіччя. Згодом (XVII ст.) це скорочення набуло вигляду q , а із середини XIX століття його почали записувати з косою рискою — %. %

Номер слайду 7

Актуалізація опорних знань. Дати означення відсотка. Як записати у відсотках десятковий дріб? Навести приклад. Як записати відсоток у вигляді десяткового дробу? Навести приклад. Як знайти відсоток від даного числа? Навести приклад. Як знайти число за його відсотком? Навести приклад. Що таке відсоткове відношення двох чисел? Навести приклад.

Номер слайду 8

Скільки відсотків становить величини; величини; величини; величини ?

Номер слайду 9

с. Умадвокрапкавідрізокчасткадіїдільникдоданок1. Результат дії додавання2. Знак ділення3. Геометрична фігура4. Результат дії ділення5. Додавання, віднімання, множення, ділення – це …6. Число, на яке ділять7. Компонент дії додавання. Молодці!

Номер слайду 10

З ТОБОЮ Послухай, як струмок дзвенить, Як гомонить ліщина. З тобою всюди, кожну мить Говорить Україна. Послухай, як трава росте, Напоєна дощами, І як веде розмову степ З тобою колосками. Послухай, як вода шумить – Дніпро до моря лине, - З тобою всюди, кожну мить Говорить Україна. П. Осадчук

Номер слайду 11

Довідка: У 1994 році видано Червону книгу України « Тваринний світ». Задача. Тваринний світ України включає понад 44800 видів, з них до Червоної книги занесено майже 0,6%. Скільки видів тварин занесено до Червоної книги України?

Номер слайду 12

Задача. По Україні чисельність чорних лелек досягає 400-450 пар. У Чернігівській області - 40-50 пар. Який відсоток чорних лелек гніздиться на Чернігівщині?

Номер слайду 13

Довідка: У 1996 році видано Червону книгу України « Рослинний світ». Задача600 видів флори України занесені до Червоної книги. Обчислити кількість усіх видів рослин України, якщо вимирання загрожує 3% видів.

Номер слайду 14

Задача. За оцінкою Державної служби статистики України, станом на 1 жовтня 2015 року чисельність наявного населення України становила 42800,5 тис. осіб (без врахування тимчасово окупованої території Автономної Республіки Крим і м. Севастополя. Міське населення становить 69,1%, решта – сільське. Скільки осіб проживає в селах України?

Номер слайду 15

Задача. У 2000 році доходи українського населення розподілялись так:пенсії, соціальні виплати – 21%,що на 28% менше, ніж оплата праці та доходи від підприємницької діяльності і на 16% більше, ніж надходження від продажу товарів власного господарства. Решта - інші доходи. Скільки відсотків становлядь доходи кожного виду?

Номер слайду 16

Задачі 1. Площа території України 603700км.кв. На степову зону припадає 40% усієї площі. Яка площа степової зони?2. Площа Азовського моря 38000км.кв., що становить майже 9% площі Чорного моря. Яка площа Чорного моря?

Номер слайду 17

Задача підвищеної складностіВизначити, яке страхове відшкодування отримає сільськогосподарський виробник, якщо він застрахує урожай за таких умов, що страхова компанія відшкодує збитки в розмірі 70 % від недоотримання урожаю. Середня врожайність з 1 га – 23 ц, а фактично отримали 20 ц з га. Площа посіву 200 га. Закупівельна ціна пшениці за 1 ц дорівнює 50 грн.

Номер слайду 18

процентпромінькомапрямавідсотокриска1. Сота частина величини2. Геометрична фігура3. Знак між цілою і дробовою частиною десяткового дробу4. Геометрична фігура 5.”Процент” українською мовою6. Знак між чисельником і знаменником. Молодці!

Номер слайду 19

Наш прапор. Небеса блакитнісяють з глибини,а пшеничні й житнімерехтять лани. Образ цей не зблідне,хоч минуть жнива,Це знамено рідне —злото й синява. Прапор наш, як літо,в сонці майорить —по долині жито,по горі блакить. Дмитро Павличко

Номер слайду 20

Усні задачіСкільки відсотків від площі прапора становить синій колір? Жовтий колір?Ширина прапора становить дві частини. А довжина – три частини. Скільки відсотків становить ширина від довжини?

Номер слайду 21

діленеградусрізницядріб1. Одиниця вимірювання кутів2. Компонент ділення3. Результат віднімання4. Вид числа. Молодці!

Номер слайду 22

Герб. Наш герб – тризуб,Це воля, слава й сила;Наш герб – тризуб. Недоля нас косила,Та ми зросли, ми є,Ми завжди будем,Добро і пісню. Несемо ми людям. Н. Поклад

Номер слайду 23

Усні задачіЯкий відсоток становлять голосні букви у слові “герб”? А приголосні?На Україні проживає 77,8 % українців; 17,3% - росіян; решта - люди інших національностей. Який відсоток людей інших національностей проживає на Україні?

Номер слайду 24

ігрекіксвідємникмножник1. Буква для позначення невідомої величини2. Товариш ігрека3. Компонент віднімання4. Компонент множення. Молодці!

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Державний Гімн. Слова палкі,Мелодія врочиста, -Державний Гімн. Ми знаємо усі. Для кожного села,Містечка, міста –Це клич один. З мільйонів голосів. Це наша клятва,Заповідь священна,Хай чують. Друзі й вороги,Що Україна вічна,Незнищенна,Від неї лине. Світло навкруги. Н. Поклад

Номер слайду 27

Задача. Скільки рядків містить Гімн України, якщо 6 рядків приспіву становлять 30 %?

Номер слайду 28

комаціладіленечисельникзнаменникар1. Між цілою і дробовою частинами десяткового дробу2. Частина десяткового дробу перед комою3. Компонент ділення4. Число над рискою дробу5. Товариш чисельника6. Одиниця вимірювання площіМолодці!

Номер слайду 29

Калина. Стоїть над водою червона калина... Віками про неї складають пісні, -Це образ твій світлий, моя Україно,Він чистий і ніжний, як цвіт навесні. Калино, калино, квітуй у долині,Пишайся рум'яно над синню води,Ввібрала ти в себе красу УкраїниІ будеш у серці народу завжди. М. Верещака

Номер слайду 30

Задача1. Скільки відсотків цукру міститься у свіжому калиновому пюре, якщо для його приготування до 1кг протертих ягід додають 1кг цукру?2. У 9 кг свіжих ягід калини міститься близько 3кг інвертного цукру. Який відсотковий вміст цукру у калині?

Номер слайду 31

Задачі1. Кора калини, відома своїми лікувальними властивостями, містить 2% дубильних речовин. Скільки дубильних речовин можна виділити із 12кг калинової кори?2. Насіння калини містить 20% жирного масла. Скільки кілограмів кісточок калини треба взяти, щоб отримати 8кг масла?

Номер слайду 32

метрвагаграмкубпіраміда1. Вимірюється у кілограмах, грамах і т.д.2. Одиниця довжини3. Одиниця вимірювання ваги4. Просторова фігура5.Її назва пов’язана з Єгиптом. Молодці!

Номер слайду 33

Тане сніг,Течуть струмки,Ожива травичка,І до сонця гілочки. Простяга вербичка.І м’якенькі, як пушок,Ніжні і шовковіНіжно дивляться з гілок. Котики вербові.

Номер слайду 34

Задача. Кора верби гостролистої містить дубильні речовини (близько 12%), флавоноїди, флавонові глікозиди (2,5-3%). Скільки згаданих корисних речовин міститься у 30кг вербової кори?

Номер слайду 35

Задача. Під час сушіння вербової кори вихід сушеної становить 33%. Скільки було свіжої кори і вологи в ній, якщо вийшло 25кг сушеної?

Номер слайду 36

Використані джерелаhttp://redbook.land.kiev.uahttp://www.poetryclub.com.uahttp://valyakodola.com.ua. Г. Янченко, В. Кравчук "Математика 5 клас“Н. А. Тарасенкова,І. М. Богатирьова, О. П. Бочко,О. М. Коломієць,З. О. Сердюк “Математика 5 клас”

Номер слайду 37

Над презентацією працювала Больбат Н. В., учитель математики Берестовецького НВК Борзнянського району Чернігівської області

pptx
Додано
28 листопада 2019
Переглядів
1056
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку