Презентація "«Про запорожців», «Як Сірко переміг татар». Зміст та жанрові особливості народних переказів."

Про матеріал
Презентація створена до уроку української літератури у 5 класі. У роботі містяться запитання на повторення, текст, довідковий матеріал, що допоможе у проведенні уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Про запорожців», «Як Сірко переміг татар». Зміст та жанрові особливості народних переказів.

Номер слайду 2

 Народний переказ — це усна розповідь про відомі історичні події та народних героїв. Легенда — це розповідь про визначну історичну подію або незвичайну пригоду казкового чи фантастичного характеру. Пригадайте!

Номер слайду 3

Бесіда 1. Що ви вже знаєте про козаків? 2. Чому козаків уважають лицарями України? 3. Чи хотіли б ви жити в добу козаччини? 4. Яких видатних козаків ви можете назвати?

Номер слайду 4

Козаччина — доба небаченого піднесення народного духу, доба видатних державних, військових, церковних та культурних діячів — будівничих національної державності, які уславили Україну, зробили її знаною в усьому світі.

Номер слайду 5

Історики вважають, що слово «козак» має тюркське походження і означає «вільна людини», а перша згадка про козаків датована 1492 роком. Козацтво виникло в тяжкий для українського народу період, коли його державність була втрачена, а землі захоплені іноземними державами.

Номер слайду 6

Серед найвидатніших козацьких постатей — Самійло Кішка, Петро Конашевич-Сагайдачний, Богдан Хмельницький, Іван Сірко, Петро Дорошенко, Іван Мазепа, Пилип Орлик та ін. Усі вони були видатними державними й політичними діячами, носіями ідеї незалежної, самостійної Української держави.

Номер слайду 7

Запорозький козак і воїн, запорозький козак і лицар - це такі поняття, які ніколи не відділялись одне від одного, якщо говорили про козака, то розуміли, що він безперечно воїн, якщо мали на увазі січовика, то розуміли, що він безперечно "лицар". "У нас над усе честь і слава, військова справа, щоб і себе на сміх не дати, і ворогів під ноги топтати", - говорили козаки.

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Іван Сірко  Життя Івана Сірка оповите легендами, де правда, а де вигадки точно ніхто не визначить. Кажуть, що отаман запорізьких козаків Іван Сірко: Не програв жодного бою. Підписав знаменитий лист запорожців турецькому султану. Брав участь у взятті фортеці Дюнкерк під час Тридцятирічної війни. Після смерті отамана козаки перемагали ворогів, виставляючи вперед його відрізану руку. У 1812 році руку Івана Сірка три рази обнесли навколо зайнятої французами Москви, і доля війни була вирішена. Його називали перевертнем і характерником, а турки – Урус-Шайтаном.

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Номер слайду 14

Аналізуємо зміст та особливості художнього твору1. Чим народні перекази близькі до легенд і в чому полягає між ними різниця?2. Покажіть на карті, де була Запорозька Січ. Що ви знаєте про Хортицю?3. Які риси характеру були притаманні запорожцям?4. Знайдіть у народному переказі «Про запорожців» приклади перебільшення. Поміркуйте, чому народ перебільшував можливості своїх героїв.5. Що ви знаєте про Івана Сірка? Яким він постає в народному переказі?6. Чи цінують нині якості, що були властиві запорожцям? Назвіть їх.

Номер слайду 15

 Епоха козацтва створила багатогранну, глибоку духовність, що стала гордістю й окрасою української культури. День українського козацтва відзначається щорічно 14 жовтня в день свята Покрови Пречистої Богородиці.

Номер слайду 16

Домашнє завдання1. Виразно читати перекази2. https://www.youtube.com/watch?v=e. EFYejzx. UUc (переглянути відеоурок)

pptx
Додано
11 серпня
Переглядів
28
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку