Презентація про ЗОЗУЛЮ ЗВИЧАЙНУ

Про матеріал
Зозуля — це невелика комахоїдна пташка, трохи менша за голуба. Довжина її тіла — 40 см, маса — близько 120 г. Оперення спини у самиці - темно-сіре з бурим відтінком, у самця – сіре, груди світліші з поперечними смугами.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Зозуля звичайна Кукуль і зозуля(самець і самка)

Номер слайду 2

Хто це?Що за пташка на дубку, завела своє ку-ку! • Хто гнізда свого не має, Яйця іншим підкладає, Та у лісі в холодку Все кує: «Ку-ку! Ку-ку!» • Волохатих шкідників поїдає, А пташенят не висиджує.

Номер слайду 3

Як виглядає Зозуля — це невелика комахоїдна пташка, тро­хи менша за голуба. Довжина її тіла — 40 см, маса — близько 120 г. Оперення спини у самиці - темно-сіре з бурим відтінком, у самця – сіре, груди світліші з поперечними смугами. Має довгі крила і довгий хвіст. У зозулі, що сидить, добре видно довгі, іноді напівопущені крила і хвіст

Номер слайду 4

Де живе Зозуля населяє ліси всіх типів, віддаючи пере­вагу місцям, де гніздиться багато співочих птахів. На Україні поширені скрізь, де є деревні насадження або очеретяні зарості в заплавинах річок, по берегах боліт, озер, водосховищ.

Номер слайду 5

Чим ЖИВИТЬСЯ Дорослі та молоді зозулі харчуються комахами, поїдаючи, зокрема, безліч волохатої гусені, якої інші птахи уникають. Цим вони приносять велику користь лісовому господарству.

Номер слайду 6

Як живе зозуля Присутність зозулі легко виявити за характерним співом самців. Кують тільки самці! Самки кувати не уміють. Голос — «ку-ку-ку-ку» самців і «паль-паль-паль» самок. Під час бійки самці подають ще шиплячі звуки. У польоті зозуля нагадує дрібних яструбів або соколів. Проте політ зозуль відрізняється від польоту хижих птахів.

Номер слайду 7

Зозуля не будує гнізда. Протягом весни самка зносить 10—20 яєць, причому з великими проміжками в часі, і підкидає їх у чужі гнізда. Яйця зозуль порівняно з розміром птаха дуже маленькі, майже не відрізняються за розмірами від яєць хазяїна гнізда. Забарвлення яєць зозулі також здебільшого дуже подібне до забарвлення яєць хазяїна гнізда. Отже, яйце зозулі залишається лежати в гнізді не поміченим. Відомо до 150 видів птахів, які стають прийомними батьками зозуленяти. Цікаво, що за кольором, величиною і формою яйце "зозулі дуже схоже на яйце того птаха, в гніздо якого вона його підкидає. Гніздо дубровника з Гніздо горихвістки яйцем зозулі. з яйцем кукушки. Гніздо чернушки з яйцем зозулі

Номер слайду 8

Через 12 днів насиджування вилуплюється зозуленя. Його поведінка особлива й загадкова. Полягає вона в тому, що , будучи ще сліпим, глухим і абсолютно голим, зозуленя вирішує свої житлові проблеми, викидаючи з гнізда яйця або пташенят хазяїв. За це зозуля несправедливо засуджується людьми. Та все просто: зозуленя підміняє собою кількох пташенят іншого виду, що має більш численне потомство. Природа зацікавлена в різноманітті своїх біологічних ланок - видів. І нам приємніше зустріти в лісі не тільки голос вільшанки або синички, але і милий серцю голос зозулі! У гнізді вони перебувають 21—23 дні, інколи бувають такі великі, що не поміщаються у гнізді. Прийомні батьки годують пташеня ще протягом 3-х тижнів після його вильоту з гнізда.

Номер слайду 9

Зозуля — перелітний птах. Прилітає в кінці квітня-травні, коли дерева вкриваються листям. На зимівлю зозулі поодинці відлітають у серпні. Спочатку летять старі птахи, за ними летить молодь.

Номер слайду 10

Птаха, що заслуговує на пам'ятник Спостерігаючи за нашими українськими зозулями, вчені-орнітологи встановили, що вони є рекордсменами серед птахів помічників людини у боротьбі за високий урожай садів, за збереження зелених легенів нашої планети - лісів. У середньому одна зозуля за день, крім ста штук гусені шовкопряда, ще з'їдає 39 коників зелених, 45 червів капустяних, 5 личинок хруща, 4 павуків-хрестовиків, 3 лялечок метелика, 18 молодих ящірок, завдовжки 20 см. Траплялися випадки, коли при величезному скупченні волохатої гусені зозулі з'їдали їх по 10 штук на хвилину. Сама ж зозулька розміром трохи більша за шпака. Та за таку величезну, санітарноважливу і корисну роботу нам треба молитись на зозуль, бо маємо екологічночисті, без отруйних хімікатів сади і ліси. Вважаємо, що ці птахи вартують пам'ятника в Україні! І не гіршого, ніж горобці в американському Бостоні, голуби-поштарі - в Англії, гуси - в Римі!!!

Номер слайду 11

Завдяки ретельним дослідженням орнітологів, ми тепер знаємо, чому зозулі не вигодовують власних малят. Адже волоски гусені - надто колючі й отруйні! Жодне маля від такої їжі не вижило б! Шлунок же дорослих зозуль час від часу очищається від колючих волосків гусені. То ж не будемо тепер зозуль називати легковажними, безтурботними.

Номер слайду 12

Малюнки дітей. Малюнок Соколова Іллі Малюнок Семенової Вікторії

Номер слайду 13

Казки та притчі про зозулю

Номер слайду 14

Українська народна казка Давно-давно жила в одному далекому селі бідна вдова. І були в неї чотири сини, один кращий другого. Та прийшло велике горе, захворіла мати. Бідна вдовиця, лежить сама в хатині, й нікому навіть склянку води подати. От прийшов з поля старший син.— Ти чого, мамо, не приготувала обіду?А бідна вдова зітхнула тяжко та й каже:— Подай мені, синочку, водички, може, я вип’ю та й здужаю піднятись. Розсердився старший син, бо не звик мамі помагати. Стукнув дверима та й пішов. Так само зробили і двоє молодших синів. Надіється мати на найменшого сина, котрий десь забарився. От він повернувся додому і ще з порога кричить:— Мамо, їсти давай!А як побачив, що мати не підіймається з ліжка, розсердився:— Чого це ти й досі їсти не наварила?Мати взялася за поручні, але піднятися так і не змогла.— Візьми, сину, чару і зжар собі смаженю. Молодший син грюкнув дверима й вийшов надвір. От і вечір прийшов. Зайшли сини до хати і бачать, що мати пір’ям зозулиним покривається, крила у неї починають рости. А на ранок перетворилася вона у зозулю, полетіла у вікно. Стали сини плакати, прощення просити, але почули тільки останні слова матері:— Ку-ку, ку-ку! З тих пір зозуля не хоче мати власних дітей, підкидає свої яєчка у чужі гнізда. Адже все одно від дітей ніякої вдячності вона не дочекалася.

Номер слайду 15

Народні прикмети• Зозуля стала кувати — морозу не бувати. • Зозуля довго кує — на теплу погоду. • Зозуля кує — роки віщує.• Зозуля приносить вістку про літо, а ластівка:— про теплі дні.• Як перший раз закує зозуля і в кишені є гроші, — все літо будуть гроші. Народні порівняння. Мов зозуля в чужому гнізді. (Нахабно поводиться).

Номер слайду 16

Гра Птахи і зозуля На одному боці майданчика діти креслять невеликі кола. Це — "гнізда птахів". Одна дитина — "зозуля", вона стоїть осторонь і не має гнізда. На слова вихователя: "Птахи, полетіли!" — діти вибігають з кіл і розлітаються по майданчику. Зозуля летить разом з ними. На слова : "Птахи, додому!" — всі біжать до своїх гнізд, а зозуля намагається швидко зайняти яке-небудь коло. Дитина, що залишилась без місця, стає зозулею.

Номер слайду 17

ЦІКАВО ЗНАТИ• З усіх птахів першою летить у вирій і останньою прилітає зозуля. В народі кажуть, що на це є вагома причина: в зозулі зберігаються ключі, адже її вважають ключницею вирію. • В Росії зозулю називають „кукушка”. У Болгарїї вона називається „кукувица”, у Німеччині –„кукук”, у Франції – „куку”. Італійці називають її „куколо”, іспанці –„куко”, чехи – „кукачка”. • Зозуля зносить яйце на землі, у дзьобі переносить і кладе його в чужі гнізда.• Іноді зозуленя не має сил викинути із хазяйського гнізда яйця чи пташенят, і зоологи спостерігали, як прийомні батьки (синиці, сорокопуди і мухоловки) вигодовували підкидька разом зі своїми пташенятами.

Номер слайду 18

Презентацію підготували. Герасімов М. Соколов І. Остродовська Г. Семенова В.Ісаєва Н. Рощупкіна С. Керівник проекту Рябова О.І. Гончарова А. Свиридюк А. Харчов Ю.

Номер слайду 19

Дякуємо за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Лопухович Світлана Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Квашенкова Юлія
    Дякую!!! Чудова презентація!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Рябова Олена
Додано
10 січня 2020
Переглядів
14883
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку