Презентація"ПРОБЛЕМА РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ І ВИРОБНИЦТВА ПРОДОВОЛЬСТВА"

Про матеріал
ОГЛЯД ПРОБЛЕМИ РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ І ВИРОБНИЦТВА ПРОДОВОЛЬСТВА. Причини виникненя проблеми, прояв в сучасному світі та пошук шляхів вирішення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл проф Урок 158 ПРОБЛЕМА РАЦІОНАЛЬНОГО ВИКОРИСТАННЯ ЗЕМЕЛЬНИХ РЕСУРСІВ І ВИРОБНИЦТВА ПРОДОВОЛЬСТВА 18 05 2024 * Проблема раціонального використання земельних ресурсів тісно пов’язана→з демографічною. * Зростання кількості населеннязбільшує території під населені пункти, дороги, промислові та інші споруди.

Номер слайду 2

* Зростання міст і міських агломерацій вилучає все більше земель із сільськогосподарського обігу, → загострюючи проблему раціонального використання земельних ресурсів. * Наприклад, у Бангладеш через зростання кількості населення вже→ катастрофічно не вистачає земель під посіви сільськогосподарських культур.

Номер слайду 3

Мал. 2. Кількість міського населення за основними групами країн світу.

Номер слайду 4

Мал. 4. Розподіл населення регіонів світу за поселеннями різного типу (сільські та міські з різною кількістю населення).

Номер слайду 5

Мал. 3. Кількість міст світу з населенням понад 300 тис. осіб.

Номер слайду 6

Мал. 1. Частка міського та сільського населення за регіонами світу (2018 р.).

Номер слайду 7

* У країнах, що розвиваються, поширена → вітрова й водна ерозія, → відбувається деградація ґрунтового покриву → через нераціональне використання хімічних добрив, пестицидів і гербіцидів, → тривають процеси опустелювання.

Номер слайду 8

* Це продовжує загострювати продовольчу проблему, → яка стратегічно визначає реальну спроможність Землі прогодувати нинішнє та майбутнє населення планети. * Співвідношення кількості населення та обсягу продуктів харчування → визнано однією з найважливіших глобальних проблем людства.

Номер слайду 9

* Кількість голодуючих людей у світі постійно зростає. * За підрахунками ФАО, у 22 країнах світу від голоду потерпає → понад третина населення, → а понад 850 млн людей узагалі перебувають на межі голодної смерті. * Найбільше голодуючих у країнах, що розвиваються.

Номер слайду 10

* У розвинених країнах добове споживання їжі досягає в середньому 3300 ккал,→ а в країнах, що розвиваються, — не більше 2200 ккал (2100 ккал у Киргизстані). * Мінімальна норма, визначена ООН, становить 2400 ккал.

Номер слайду 11

* Уперше на актуальність проблеми співвідношення зростання кількості населення і наявності продовольства ще наприкінці XVIII ст. вказав→ англійський священик, економіст і демограф Томас Мальтус. (1766—1834) 

Номер слайду 12

* Він обґрунтував неминучість негативних наслідків неконтрольованого збільшення кількості населення та→ звернувся до проблеми його оптимізації. * Ідеї Т. Мальтуса лягли в основу однойменної теорії, → де необмежене зростання населення розглядається як головна причина соціальних лих, потрясінь та екологічних катастроф.

Номер слайду 13

Способи вирішення продовольчої проблеми й зараз не зовсім зрозумілі. Вони не обмежені сферою лише сільського господарства і раціонального використання земель.

Номер слайду 14

* Важливим напрямком вирішення проблеми голоду є перехід → від «зеленої» до генетичної революції. * Запровадження досягнень біотехнології → стане істотним внеском у вирішення продовольчої проблеми.

Номер слайду 15

* Консорціум African Orphan Crops за підтримки ООН намагається подолати голод в Африці. * Для поліпшення якості й кількості вироблених продуктів харчування в регіоні вивчають→ геноми традиційних культурних рослин.

Номер слайду 16

* Ставлення до цього в суспільстві неоднозначне. * Наприклад, упровадження багатого на бета-каротин генно- модифікованого «золотого рису» → могло б подолати дефіцит вітаміну А в Азії.

Номер слайду 17

* Однак проти нього активно виступає «Грінпіс»,→ радикальні активісти якого знищили експериментальні поля.

Номер слайду 18

У 2016 р. лауреати Нобелівської премії підписали відкритий лист до «Грінпіс» із проханням припинити кампанію проти ГМО та «золотого рису». У червні 2016 року конгломерат із 107 лауреатів Нобелівської премії підписав відкритий лист із закликом до Грінпіс припинити свою кампанію проти генетично модифікованих культур і Золотого рису зокрема.

Номер слайду 19

Проблема життєдіяльності та якості життя населення особливо гостро постає в країнах, що розвиваються.Існує кілька прогнозів щодо темпів зростання кількості населення у світі, які дуже відрізняються один від одного. Кількість населення нашої планети неконтрольовано збільшується, а площі земель сільськогосподарського призначення постійно зменшуються, що загострює проблему їх раціонального використання. Проблема забезпечення якості життя населення може бути вирішена лише шляхом прискореного соціально-економічного розвитку країн, що розвиваються. ВИСНОВКИ

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
18 травня
Переглядів
69
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку