Презентація "Проблема забезпечення якості життя людини"

Про матеріал
Глобальні демографічні проблеми. Проблема швидкого росту народонаселення та нерівномірного розвитку країн.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл проф Ур 157 Проблема забезпечення якості життя людини 15 05 2024 Раціональне використання земельних ресурсів і виробництво продовольства  * Проблема забезпечення життєдіяльності та якості життя людини є особливо гострою для → країн, що розвиваються (майже 120 держав). ПРОБЛЕМА ЗАБЕЗПЕЧЕННЯ ЖИТТЄДІЯЛЬНОСТІ ТА ЯКОСТІ ЖИТТЯ ЛЮДИНИ.

Номер слайду 2

* У минулому світове співтовариство сподівалося, що у XXI ст. якщо не всі, то принаймні більшість проблем, пов’язаних із забезпеченням прийнятного рівня якості життя в цих країнах, будуть вирішені. * Проте на шляху самостійного розвитку ці країни зазнали значних труднощів, таких як → корупція, → високий рівень злочинності, → нестабільна політична ситуація.

Номер слайду 3

* У багатьох країнах і зараз не вирішена → продовольча проблема, → проблеми зайнятості населення, → розкрадання національних ресурсів в умовах багатоукладності господарства, → залежності економічного розвитку від розвинених країн, → хронічного відставання від світового рівня технологій і продуктивності праці.

Номер слайду 4

* Майже всі країни, що розвиваються, крім нафтодобувних країн Перської затоки, → мають низький рівень якості життя.

Номер слайду 5

* Незважаючи на те, що Індія досліджує Марс, Китай за обсягом ВВП становить конкуренцію США, а Бразилія давно і суттєво випередила Росію, → рівень купівельної спроможності в цих країнах усе ще залишається низьким (див. таблицю).

Номер слайду 6

КРАЇНИ СВІТУ ЗА РІВНЕМ ЖИТТЯМісце. Країни. Місце. Країни колишнього СРСРМісце. Країни1 Норвегія84 Грузія145 Чад2 Нова Зеландія95 Білорусь146 Афганістан3 Фінляндія101 Росія147 Судан4 Швейцарія102 Таджикистан148 ЦАР5 Швеція112 Україна149Ємен

Номер слайду 7

* Причини низького рівня життя в країнах колишнього СРСР. Колишні керівники республіканських компартій прагнуть під оболонкою незалежності збе­регти старі феодально-комуністичні порядки, залучаючи на до­помогу християнство та іслам. У 1981—1991 роках — член ЦК КПУ. У 1988—1990 роках — завідувач ідеологічного відділу ЦК КПУ, з 18 жовтня 1989 до 19 червня 1990 року — секретар ЦК КПУ, 23 червня — 28 вересня 1990 року — другий секретар ЦК КПУ.

Номер слайду 8

* Найбільші проблеми із забезпечення життєдіяльності та якості життя існують → у найменш розвинених країнах.

Номер слайду 9

* Ці країни також мають слабкий розвиток продуктивних сил. * Це переважно аграрні доіндустріальні країни, → де в сільському господарстві зайнято 50—80% населення (Малі, Кенія, Камерун, Афганістан, Камбоджа, Мозамбік), → а промисловість майже не сформувалася. Мозамбік аграрне, лісове і рибне господарства — 81 %; промисловість і будівництво — 6 %; сфера послуг — 13 % (станом на 1997 рік)

Номер слайду 10

* Більшість країн Африки, здобувши незалежність від метрополій, → так і не стали високорозвиненими країнами, незважаючи на наявність значної кількості та різноманіття природних ресурсів. Країна багата на корисні копалини. 3імбабве має значні запаси кам. вугілля, хромових руд, азбесту, руд берилію, золота, літію, міді, танталу, корунду, магнезиту. Є родовища залізних, вольфрамових, олов'яних руд, апатиту, бариту, смарагдів, піриту, флюориту, кіаніту, мусковіту, вапняків, доломітів Вугілля.  2-е місце в Африці Хром.3-є місце у світі 3500 родовищ золота

Номер слайду 11

* Демографічні прогнози мають специфічні особливості в різних країнах і регіонах світу. * Якщо для країн, що розвиваються, характерне → неконтрольоване стрімке зростання кількості населення без відповідного зростання економіки, → то в окремих розвинених країнах населення взагалі скорочується. * Обидва процеси негативні. 2. ДЕМОГРАФІЧНІ ПРОГНОЗИ Й РЕАЛЬНИЙ ПЕРЕБІГ СВІТОВОГО ДЕМОГРАФІЧНОГО ПЕРЕХОДУ. 

Номер слайду 12

* До демографічних проблем належать і → неконтрольовані темпи зростання міст і міських агломерацій, → збільшення міграції населення.

Номер слайду 13

* Найгостріша демографічна ситуація склалася в країнах, що розвиваються. * В окремих, переважно економічно слаборозвинених країнах Африки, Центральної і Південної Америки → кількість населення подвоюється кожні 20—30 років. * Багато людей не мають роботи й житла, і тому прямують до розвинених країн Європи, США і Канади..

Номер слайду 14

* Учені вважають, що до кінця XXI ст. кількість населення Землі перевищить 12 млрд осіб і потім почне зменшуватися. * У своїх припущеннях вони використовують уже відому вам теорію демографічного переходу. * Очевидно, оптимістичні прогнози зростання кількості населення можуть бути перевершені набагато швидше, ніж вважалося раніше.

Номер слайду 15

теорія демографічного переходу.

Номер слайду 16

* Ми є свідками масового переселення до Західної Європи мігрантів → із країн, що розвиваються, → подій на мексикансько-американському кордоні, де величезна кількість мігрантів із Центральної і Південної Америки намагаються нелегально потрапити до США.

Номер слайду 17

* Мігранти рухаються в напрямку країн Європи та США, а не навпаки, → до багатих на природні ресурси країн Африки та Центральної і Південної Америки.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
15 травня
Переглядів
140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку