Презентація: "Продуктивність та ефективність праці"

Про матеріал
ПЛАН УРОКУ Тема уроку: «Продуктивність та ефективність праці» Мета: сформувати економічну компетентність здобувачів освіти шляхом набуття знань про продуктивність та ефективність праці, розвитку логічного мислення, розумової активності і усвідомлення власної значущості для розвитку економіки країни. Тип уроку: формування компетентностей.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Н.В. БОРОВИК

Номер слайду 3

Мета уроку: сформувати економічну компетентність здобувачів освіти шляхом набуття знань про продуктивність та ефективність праці, розвитку логічного мислення, розумової активності і усвідомлення власної значущості для розвитку економіки країни.

Номер слайду 4

Перевірка знань по раніше вивченому матеріалі: Тестові завдання join.naurok.ua Код доступу 4156779 https://naurok.com.ua/test/homework/14182620

Номер слайду 5

- Поняття ефективності та продуктивності праці; - Показники продуктивності праці; - Фактори, що впливають на продуктивність праці; - Розрахунок показників продуктивності праці;

Номер слайду 6

Терміни та ключові поняття: продуктивність праці; ефективність праці; виробіток; трудомісткість.

Номер слайду 7

1. Поняття ефективності та продуктивності праці. Під ефективністю праці розуміють досягнення працівником найкращих результатів при найменших затратах праці.

Номер слайду 8

Продуктивність праці – це здатність конкретної праці виробляти кількість продукції за одиницю часу.

Номер слайду 9

Значення продуктивності праці. Продуктивність праці характеризує кількість продукції, виробленої за одиницю  часу (за одну годину, за зміну, за робочий день, за місяць або за рік) одним працівником підприємства.

Номер слайду 10

2. Показники продуктивності праці: 1. Виробіток 2. Трудомісткість Це кількість виготовленої продукції у розрахунку на одного працівника за одиницю часу. Це обернений показник до виробітку. Це витрати робочого часу на виробництво одиниці продукції.

Номер слайду 11

Виробіток Трудомісткість Зростання виробітку призводить до збільшення обсягів виробництва продукції, розміру доходів, а отже, до зростання розміру прибутку. Зменшення трудомісткості призводить до скорочення часу на виготовлення кожної одиниці, а отже до загального зростання обсягів виробництва продукції, розміру доходів, а отже, до зростання розміру прибутку. Обернений показник продуктивності праці Прямий показник продуктивності праці

Номер слайду 12

Три Методи розрахунку продуктивності праці: 1) Натуральний метод: Кількість виготовленої продукції Середньооблікова кількість працівників Од.виміру: шт, кг, страви на одного працівника 2) Вартісний метод: Товарооборот Середньооблікова кількість працівників Формула: Т/О СК Од.виміру: грн. на одного працівника 3) Трудовий метод: Робочий час Обсяг виробництва продукції Од.виміру: години або дні

Номер слайду 13

Зверніть увагу: Коли визначається виробіток кухаря, то береться обсяг власної продукції, яку готували на кухні, і ділиться на кількість кухарів.

Номер слайду 14

3. Фактори, що впливають на продуктивність праці. Під факторами розуміють причини, які приводять до зростання продуктивності праці. Фактори підвищення продуктивності праці можна поділити на три групи: Група 1: Матеріально-технічні фактори Група 2: Організаційні фактори. Група 3: Соціально-економічні фактори.

Номер слайду 15

4. Розрахунок показників продуктивності праці.

Номер слайду 16

Name Середня зарплатня Кухар-заготівельник 18 000 грн Су-шеф 16 827 грн Домашній кухар 16 000 грн Технолог кухар 16 000 грн Кухар сушист 14 945 грн Кухар китайскої кухні 14 857 грн Кухар універсал 14 505 грн Шеф кухар 13 661 грн Кухар горячого цеху 13 221 грн Кухар кондитер 12 974 грн Рейтинг схожих вакансій по рівню заробітної плати в Україні

Номер слайду 17

Рівень середньої зарплатні за останні 12 місяців: «Кухар в їдальні в Україні» Name Середня зарплатня Січень 2021 10 000 грн Лютий 2021 6 500 грн Березень 2021 8 450 грн Квітень 2021 10 300 грн Травень 2021 8 300 грн Червень 2021 10 375 грн Липень 2021 11 500 грн Серпень 2021 8 667 грн Вересень 2021 9 250 грн Жовтень 2021 8 344 грн

Номер слайду 18

ГРА НА ШВИДКІСТЬ «ВІДПОВІДНОСТІ» https://naurok.com.ua/test/produktivnist-ta-efektivnist-praci-779879/match

Номер слайду 19

ДОМАШНЄ ЗАВДАННЯ Чи є на Вашу думку врахування природних умов одним із важливих принципів продуктивності праці. Відповідь обґрунтуйте? Фактори зниження трудомісткості виробництва кухарів; кондитерів.

Номер слайду 20

Що Вам найбільше сподобалося на уроці? Що здивувало? Яку нову інформацію ви отримали? Які висновки для себе зробили?

ppt
До підручника
Технології (рівень стандарту, академічний) 11 клас (Коберник О.М., Терещук А.І. та інші)
Додано
14 листопада 2022
Переглядів
1549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку