Презентація Проєкт "Дослідження хімічного складу їжі"

Про матеріал
Повноцінне і безпечне харчування є однією з найважливіших умов забезпечення оптимальної життєдіяльності та високої працездатності людини. Її життя неможливе без регулярного вживання їжі, яка необхідна для забезпечення енерговитрат організму, процесів росту та відновлення тканин, нормального функціонування усіх фізіологічних систем. Пропоную Вашій увазі навчальний проект "Дослідження хімічного складу їжі" метою якого є :сформувати споживчу грамотність та відповідальність за своє здоров’я з позиції хіміко-біологічних знань.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ДОСЛІДЖЕННЯ ХІМІЧНОГО СКЛАДУ ЇЖІ Проект на тему: Роботу виконала: Сиротка Анна Учениця 9 класу опорного закладу освіти «Новозбур’ївська школа №1»

Номер слайду 2

МЕТА : СФОРМУВАТИ СПОЖИВЧУ ГРАМОТНІСТЬ ТА ВІДПОВІДАЛЬНІСТЬ ЗА СВОЄ ЗДОРОВ’Я З ПОЗИЦІЇ ХІМІКО-БІОЛОГІЧНИХ ЗНАНЬ

Номер слайду 3

ЗАВДАННЯ : Дослідити хімічний склад їжі Дізнатися наскільки корисну та якісну їжу ми споживаємо Вивчити склад продуктів, які частіше за все споживаємо Вдосконалити вміння та навички аналізувати інформацію, що вказується на упаковках товарів Впевнитися, до чого може призвести споживання неякісної їжі

Номер слайду 4

основні органічні сполуки вуглеводи білки жири Яку їжу ми їмо, з чого вона складається та як загрожує нашому здоров'ю ? харчові добавки барвники Консерванти Антиокислювачі Емульгатори

Номер слайду 5

ВУГЛЕВОДИ

Номер слайду 6

ВУГЛЕВОДИ Є ДЖЕРЕЛОМ ЕНЕРГІЇ. ВОНИ ПРЕДСТАВЛЕНІ КРОХМАЛЕМ, ЩО МІСТЯТЬСЯ, НАПРИКЛАД У КАРТОПЛІ АБО В МАКАРОНАХ, І ПРОСТИМИ ЦУКРАМИ – ЇХ МІСТЯТЬ ФРУКТИ ТА КОНДИТЕРСЬКІ ВИРОБИ.

Номер слайду 7

Тест на крохмаль Об’єкт дослідження: Білий хліб Подрібнили шматочок білого хліба Долили воду Добавили в пробірку йод. Розчин став темно-синім. Висновок: продукт містить крохмаль

Номер слайду 8

БІЛКИ

Номер слайду 9

БІЛКИ ПОСТАЧАЮТЬ АМІНОКИСЛОТИ (БУДІВЕЛЬНІ БЛОКИ) ДЛЯ РОСТУ ТІЛА І ДЛЯ ВІДНОВЛЕННЯ УШКОДЖЕНИХ СТРУКТУР. ОСНОВНЕ ДЖЕРЕЛО БІЛКА - ЦЕ М'ЯСО ТВАРИН, ПТИЦІ, РИБА, МЕНШОЮ МІРОЮ ЗЛАКИ, БОБИ І ГРИБИ (РОСЛИННІ БІЛКИ).

Номер слайду 10

Тест на білки Об’єкт дослідження: Грецький горіх Помістили шматочок горіха в пробірку Змішали з водою Добавили декілька крапель натрій гідроксиду (NaOH) і розчин купрум (ІІ) сульфат (CuSO4) Суміш змінила колір з блідо-голубого на блідо-фіолетовий Висновок : даний продукт містить білок

Номер слайду 11

ЖИРИ

Номер слайду 12

ЖИРИ - ДЖЕРЕЛО ЕНЕРГІЇ , ТЕПЛОІЗОЛЮЮЧИЙ МАТЕРІАЛ. У ПРОДУКТАХ РОСЛИННОГО І ТВАРИННОГО ПОХОДЖЕННЯ ПРИСУТНІ РІЗНІ ЗА СКЛАДОМ ЖИРИ. НАЙБІЛЬШ КОРИСНІ З НИХ - ЦЕ РОСЛИННІ ЖИРИ (МАСЛА), ЯКІ МІСТЯТЬ У СВОЄМУ СКЛАДІ ВИЩІ НЕНАСИЧЕНІ ЖИРНІ КИСЛОТИ.

Номер слайду 13

Об’єкт дослідження: Піца Помістили шматочок піци в пробірку з етиловим спиртом жири розчинилися в спирті частину розчину переливаємо в пробірку з водою Краплини жиру спливають на поверхню води Висновок : даний продукт містить жири

Номер слайду 14

ВІТАМІНИ Вітаміни беруть участь у регуляції всіх біохімічних процесів, але не виступають в якості пластичних чи енергетичних матеріалів. Найбільша кількість вітамінів міститься в свіжих і натуральних продуктах харчування. Потрібні організму в малих кількостях

Номер слайду 15

Продукти харчування містять також воду, мінеральні речовини, органічні кислоти, які також є активними учасниками обміну речовин і запорукою здоров'я.

Номер слайду 16

Номер слайду 17

ПРОДУКТИ БАГАТІ НА ТАКІ ВУГЛЕВОДИ, ЯК КРОХМАЛЬ, - ЦЕ РИС, ХЛІБ, МАКАРОНИ. З ТАКОЇ ЇЖІ ЕНЕРГІЯ ВИВІЛЬНЯЄТЬСЯ ПОВІЛЬНО ПРОТЯГОМ УСЬОГО ДНЯ.

Номер слайду 18

СВІЖІ ФРУКТИ Й ОВОЧІ МІСТЯТЬ ВІТАМІНИ ТА МІНЕРАЛЬНІ РЕЧОВИНИ, НЕОБХІДНІ ДЛЯ ПІДТРИМКИ ЗДОРОВ’Я, І ГРУБІ ВОЛОКНА, ЩО СТИМУЛЮЮТЬ РОБОТУ КИШЕЧНИКА.

Номер слайду 19

ЇЖА З ВИСОКИМ ВМІСТОМ БІЛКІВ – БОБИ, РИБА, ПТИЦЯ І СИР. БІЛКИ НЕОБХІДНІ ДЛЯ РОСТУ І ВІДНОВЛЕННЯ ТКАНИН. У М’ЯСІ ТА СИРІ МІСТИТЬСЯ ТАКОЖ БАГАТО ЖИРУ.

Номер слайду 20

СОЛОДКУ ТА ЖИРНУ ЇЖУ РЕКОМЕНДОВАНО ЇСТИ ЛИШЕ В НЕЗНАЧНИХ КІЛЬКОСТЯХ

Номер слайду 21

ЩО МИ СПОЖИВАЄМО? Яку їжу ми їмо, з чого вона складається та як загрожує нашому здоров'ю

Номер слайду 22

З розвитком людства світ довкола нас стає все більш штучним. Ми переселилися у будівлі, зведені зі штучних матеріалів, зі штучною підлогою, меблями та пластиковими вікнами. Ми вбрані у штучний одяг. А тепер нас «присаджують» на штучну їжу, хоча досі ми втішали себе тим, що це там, на Заході, люди споживають хімічні помідори та огірки, вирощені на паралоні. На відміну від європейців, ми не надто переймаємося якістю продуктів, які щодня купуємо в магазинах чи супермаркетах. Більшість із нас зважає на зовнішній вигляд товару, інколи звертає увагу на термін споживання. При цьому ми не звикли цікавитися, з чого цей продукт виготовлений, наскільки він «натуральний», чи не шкідливий для вживання. То що ж ми насправді їмо?

Номер слайду 23

СЕКРЕТ СМАКУ МАГАЗИННИХ КОТЛЕТ

Номер слайду 24

МАЙОНЕЗ У складі сучасного майонезу, який пропонують нам з полиць торгових закладів, від класичного рецепту залишилася лише питна вода і звичайна кухонна сіль. Олія - у більшості випадків рафінована і дезодорована. Це означає, що в ній не залишилося не тільки «домішок», але й вітамінів і мінералів. Яєчний жовток - у вигляді порошку, гірчиця замінена ароматизатором, перець часто також. Крім цього, в майонезі є не безневинні елементи Е 160а, Е 220, Е 621.

Номер слайду 25

З ЧОГО СКЛАДАЮТЬСЯ М'ЯСНІ ПРОДУКТИ Сосиски – 45% емульсії, 25% соєвого білка, 15% пташиного м'яса, 5% муки, крохмалу, 5% смакових добавок, 7% м'ясного матеріалу. Варена ковбаса – 30% пташиного м'яса, 25% емульсії, 25% соєвого білка, 10% м'ясного матеріалу, 8% мука, крохмал, 2% смакових добавок. При чому у рецепті значиться, що емульсія – це субпродукти, відходи м'ясо виробництва. Їх розмелюють і варять до стану каші.

Номер слайду 26

БАРВНИКИ Ними підкрашують сир, практично всі вироби ковбасних виробів, морозиво, цукерки, кондитерські вироби, напої. А барвники є причиною харчової алергії, а також провокують захворювання щитовидної залози. Е від 100 до 199

Номер слайду 27

ЗАГУСНИКИ ТА СТАБІЛІЗАТОРИ Загусники і стабілізатори – Е400-499 додають у продукти з пониженою жирністю: майонези, йогурти. Дієтологи стверджують, що вони можуть спровокувати хвороби травної системи.

Номер слайду 28

КОНСЕРВАНТИ Консерванти – це Е 200-299. Вони збільшують термін зберігання продуктів, але є причиною алергічних і запальних реакцій, головного болю, печінкових колік, роздратованості і втоми, а деякі з них є причиною отруєнь і здатні спровокувати виникнення злоякісних новоутворень.

Номер слайду 29

АНТИОКИСЛЮВАЧІ Що стосується антиокислювачів, то вони сповільнюють окислювальний процес в жирових і масляних емульсіях. Це Е 300 до 399. Вони небезпечні алергікам і асматикам, а деякі з них, особливо Е 320 затримують воду в організмі і підвищують вміст холестерину.

Номер слайду 30

ЕМУЛЬГАТОР Емульгатори – Е від 500 до 599 – створюють однорідну суміш із продуктів, які не змішуються, наприклад, води і масла. Проте, вони мають властивість перевантажувати печінку і бути причиною розладів шлунку.

Номер слайду 31

ШКІДЛИВІ ДІЇ ДЕЯКИХ ХАРЧОВИХ ДОБАВОК Е102 небезпечний Е103 заборонений Е104 підозрілий Е105 заборонений Е110 небезпечний Е111 заборонений Е120 небезпечний Е121 заборонений Е122 підозрілий Е123 дуже небезпечний Е124 небезпечний Е125 заборонений Е126 заборонений Е127 небезпечний Е129 небезпечний Е130 заборонений Е131 ракоутворюючий Е141 підозрілий Е142 ракоутворюючий Е150 підозрілий Е1501 небезпечний Е151 шкідливий для шкіри Е152 заборонений Е153 ракоутворюючий Е154 кишкові розлади Е155 небезпечний Е160 шкідливий для шкіри Е171 підозрілий Е173 підозрілий Е180 небезпечний Е201 небезпечний Е210 ракоутворюючий Е211 ракоутворюючий Е212 ракоутворюючий Е213 ракоутворюючий Е214 ракоутворюючий Е215 ракоутворюючий Е216 ракоутворюючий Е219 ракоутворюючий Е220 небезпечний Е222 небезпечний Е223 небезпечний Е224 небезпечний Е228 небезпечний Е230 ракоутворюючий Е231 шкідливий для шкіри Е232 шкідливий для шкіри Е233 небезпечний Е239 шкідливий для шкіри Е240 ракоутворюючий Е241 підозрілий Е242 небезпечний Е249 ракоутворюючий Е250 артеріальний тиск Е251 артеріальний тиск Е252 ракоутворюючий Е270 небезпечний Е280 ракоутворюючий Е281 ракоутворюючий Е282 ракоутворюючий Е283 ракоутворюючий Е310 сип Е311 сип Е312 сип Е320 холестерин Е321 холестерин Е330 ракоутворюючий Е338 розлад шлунку Е339 розлад шлунку Е340 розлад шлунку Е341 розлад шлунку Е343 кишкові розлади Е400 небезпечний Е401 небезпечний Е402 небезпечний Е403 небезпечний Е404 небезпечний Е405 небезпечний Е450 розлад шлунку Е451 розлад шлунку Е452 розлад шлунку Е453 розлад шлунку Е454 розлад шлунку Е461 розлад шлунку Е462 розлад шлунку Е463 розлад шлунку Е465 розлад шлунку Е466 розлад шлунку Е477 підозрілий Е502 небезпечний Е503 небезпечний

Номер слайду 32

ЦІННЕ ПОПЕРЕДЖЕННЯ ! Спеціалісти попереджують, що на кожному продукті треба уважно вивчати список Е. Якщо він складає більше 3-5 найменувань, то слід обов'язково задуматися, чи не загрожує цей продукт здоров'ю?

Номер слайду 33

ВИСНОВОК Хімічний склад харчових продуктів - це запорука нашого здоров'я і довголіття. Чим він різноманітніше і натуральніше, тим більше користі ми отримаємо від споживаної їжі. Неякісні харчові продукти можуть становити великий ризик для здоров'я та життя.

Номер слайду 34

ppt
Пов’язані теми
Хімія, 9 клас, Інші матеріали
Додано
12 березня 2020
Переглядів
56730
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку