Презентація. Проект: Гарячі напої.

Про матеріал
Презентація (1 частина), трудове навчання, 5 кл. Проект. Гарячі напої. Має другу частину презентації "Сервірування столу до сніданку".
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЕКТ. ГАРЯЧІ НАПОЇТЕМА: Види гарячих напоїв, їх значення для харчування людини. Сервірування столу до сніданку

Номер слайду 2

Види напоїв                         Холодні       ГарячіСоки, компоти, квас, молоко, молочнокислі напої (йогурт, кефір, кисляк, киселі, коктейлі)                          Чай (зелений, чорний, трав'яний   тощо.), какао, кава, гарячий шоколад і кавові напої (із цикорієм, ячменем)

Номер слайду 3

До гарячих напоїв належить чай, кава, какао. Вони містять речовини, які надають людині бадьорості та енергії, а також мають приємний запах і смак. Більшість людей на Землі не уявляють свого життя без цього ароматного напою – чай. Особливо багато його п’ють в Англії, Ірландії, Китаї, Японії та ряді інших країн. Китайці, наприклад, п’ють чай кілька разів на день – вранці, в обід, ввечері, до того ж його подають на початку їжі, і після неї.

Номер слайду 4

   В Англії кожен житель випиває в середньому до 7 склянок чаю щодня. У більшості є спеціальна робітниця, яка готує чай.   У японців найулюбленіший чай – зелений. А взагалі чай буває байховий, чорний, зелений, жовтий, червоний. Жовтий чай – це суміш зеленого і чорного.

Номер слайду 5

Чай - це листки вічнозеленого чайного куща, які проходять спеціальну обробку. Батьківщина чаю - Китай. Китайською мовою слово "Тцай-йе" - молодий листок. Чай найкращої якості складається з однорідних, добре скручених листків чорного кольору. У чаї містяться майже всі відомі вітаміни (А,В,В2,С,К і особливо вітамін Р). Саме китайці звернули увагу на здатність відвару з листя надавати тонізуючої дії на організм людини і першими почали вирощувати цю рослину. Перші згадування про чай зустрічаються в китайських рукописах, вік яких близько 5000 років.

Номер слайду 6

Чай має тонізуючі властивості завдяки кофеїну, що міститься в ньому. Кофеїн - цє збуджуюча речовина, кількість якої в чаї дуже мала (2 - 3%). Він підвищує розумову працездатність, стимулює роботу серця і нирок, сприяє травленню. Ця речовина в малих дозах не шкідлива для людського організму. У чаї містяться ефірні масла, які зумовлюють його приємний запах.

Номер слайду 7

В Англії культура чаювання відіграє велику роль. Культ чаю панує майже в кожній англійській родині, і дотепер чаювання є однією з національних традицій англійців. У світі англійське чаювання по праву вважається еталоном правильного чаювання. Англійська чайна церемонія - дивовижне поєднання історії, етикету, мистецтва, філософії та національних особливостей.

Номер слайду 8

Англійці п'ють чай шість разів на день, причому кожній годині дня відповідає певний сорт чаю і певні традиції чаювання.        Краще всього пити чай, який тільки заварили, бо речовини, які надають напою гарний аромат і колір, дуже летучі і при повторному накривані спарюються. Тому істинний смак напою пізнають лише ті, хто звик пити його після заварювання.

Номер слайду 9

Кава – це зерна кавового тропічного дерева. Існує багато сортів кави, які відрізняються між собою за смаком, ароматом і міцністю. Батьківщина кави – Ефіопія. Продають каву у зернах, мелену. Крім натуральної кави є і розчинна. П’ють каву із маленьких кавових чашок. У невеликих дозах кавовий напій надає організму бадьорості, енергії. Надмірна кількість кави, навпаки, діє на організм негативно – викликає нервове збудження, безсоння. Дітям і підліткам не рекомендовано вживати цей напій.

Номер слайду 10

Під час обсмажування під впливом високої температури в кавових зернах відбуваються складні хімічні процеси, секрети яких до кінця ще не розкриті. Деякі речовини руйнуються, на зміну їм з'являються нові. Перед тим як перетворитися в напій, кавові зерна повинні пройти дуже важливу стадію - обсмажування Тільки після цього вони здобувають чудові смакові й ароматичні властивості.

Номер слайду 11

Найкраще зберігати обсмажені зерна в скляних банках із щільно прилягаючою кришкою. Певною мірою це охороняє каву від занадто швидкої втрати аромату і випадкового придбання сторонніх запахів. Обсмажене кавове зерно - продукт дуже делікатний. У такому вигляді кава довго зберігатися не може. При зіткненні з повітрям, особливо вологим, обсмажене зерно швидко втрачає смакові й ароматичні властивості. Обсмажена кава легко поглинає сторонні запахи.

Номер слайду 12

Вода - не менш ніж сама кава, важливий компонент напою. Для готування кави потрібна абсолютно чиста і свіжа вода. Вона не повинна бути ні занадто жорсткою, ні занадто м'якою. Температура води повинна бути біля точки кипіння. Однак не потрібно, щоб вода кипіла: каву не варять, а заварюють.

Номер слайду 13

 Какао отримують із зерен тропічного дерева какао, яке ще називають шоколадним деревом. Батьківщина шоколадного дерева – Південна Америка (Мексика). Какао має високу поживну цінність. У ньому багато жирів і речовин, які стимулюють серцеву діяльність. Крім цього, какао багате на калій і фосфор.  З какао-порошку готують цінний, поживний і смачний напій – какао, який дуже корисний для дітей.

Номер слайду 14

Зберігати чай, каву і какао необхідно в тісно закритих банках, в сухих приміщеннях. Для приготування гарячих напоїв використовують спеціальний посуд: кавник, чайник, заварник, ситечко, самовар, кавоварку.

Номер слайду 15

До якості гарячих напоїв ставлять такі вимоги:1. Напої повинні бути свіжими, готувати їх треба за кілька хвилин до вживання.2. Напої повинні мати приємний запах.3. Колір завареного чаю має бути золотисто-коричневим, колір натуральної кави — темно-коричневим, какао з молоком - рожево-коричневим.

Номер слайду 16

Домашнє завдання. Опрацювати конспект. Підготувати повідомлення про традиції чаювання в різних країнах.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 6
Оцінки та відгуки
  1. Балжі Олена Іванівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Зазьоріна Лілія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Цецхладзе Марина Борисівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Козачук Людмила Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Лебедин Наталя Володимирівна
    Дякую Вам за цікаву презентацію. Ви дуже виручили мене! Готувала квест по цій темі, а на презентацію не вистачило часу. У Дніпропетровську є Національний історичний музей, він викладає на своїй сторінці різні онлайн-екскурсії- рекомендую до цієї теми переглянути "Чаювання, історія, традиції та атрибути" Успіхів Вам у роботі і цікавих ідей!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Пєскова Марія
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 3 відгука
pptx
Додано
8 травня 2022
Переглядів
10140
Оцінка розробки
5.0 (6 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку