Презентація проекту з української мови для 4 класу на тему «Небезпечна професія – пожежник»

Про матеріал
Презентація є представленням проектної діяльності в інтегрованому навчанні. Представлений матеріал допоможе розібратися у поняттях «пожежник», «вогонь», «пожежа». Результатом пошуково пізнавальної, творчої роботи є створювання власних творів та малюнків про професію пожежного. Презентація є мультимедійною підтримкою уроків української мови, літературного читання та малювання в початкових класах. Можлива для використання в проведенні виховних заходів.
Зміст архіву
Зміст слайдів
Номер слайду 1

ПРОЕКТ “ НЕБЕЗПЕЧНА ПРОФЕСІЯ – ПОЖЕЖНИК”УКРАЇНСЬКА ЗОШ І-ІІІ СТУПЕНІВ №13 СЕЛИДІВСЬКОЇ МІСЬКОЇ РАДИПІДГОТУВАЛА КЛ. КЕРІВНИК КУШНІР Н.І.

Номер слайду 2

Тип за характером контактів: внутрішній. Тип за складом учасників: груповий. Тип за мірою реалізації міжпредметних зв’язків: міжпредметний. Тип за тривалістю виконання: довгостроковий. Тип за результатом діяльності: пошуковий та творчий. Мета: розвивати вміння працювати у групах; розвивати зв’язне мовлення, спостережливість; вчити учнів самостійно складати текст за власним спостереженням; збагачувати словниковий запас; допомогти учням розібратися у поняттях «пожежник», «вогонь», «пожежа»; формувати в учнів уявлення про професію пожежного, причини виникнення пожежі в побуті та її наслідки; вчити учнів правильно діяти у разі виявлення пожежі вдома; розвивати навички самозахисту в умовах пожежі; виховувати розсудливість, почуття відповідальності за свої вчинки, повагу до людей праці. ПРОЕКТ “ НЕБЕЗПЕЧНА ПРОФЕСІЯ – ПОЖЕЖНИК”

Номер слайду 3

І. Оголошення теми та мети заняття.ІІ. Створення проблемної ситуації. - Вчора знайомий лікар розповів мені страшний випадок про маленького хлопчика, який ледве не згорів. Хочете послухати цю історію? На сірниковій фабриці зробили маленького Сірничка, поклали у коробку разом з іншими сірниками і відвезли до крамниці. Цю коробку сірників купила мама маленького хлопчика. - Хто знає, навіщо потрібні сірники вдома? - Так, сірники допомагали мамі і їсти зварити, і білизну випрати, і тепло в кімнаті створити. Нашому Сірничкові теж дуже хотілося чимось допомогти мамі. Він мріяв, що вона вийме його з темної коробки, запалить вогонь, приготує вечерю. І вся сім’я питиме чай із солодким варенням та пиріжками. Всім буде весело і затишно. Але трапилось інакше. Мама вранці пішла на роботу і сказала синові: „Не бери до рук сірники”. Але маленький хлопчик забув мамин наказ. Він ще не знав, що вогонь може бути злим. Хлопчик дістав нашого сірничка і почав черкати ним по коробці, як це робила мама. Сірничок спочатку зрадів: нарешті здійсниться його мрія. Але потім злякався: хлопчик бавився вогником, поки не обпік пальці. Він скрикнув від болю і впустив Сірничка. - Ой, що ти робиш! – закричав Сірничок. Але було вже пізно. Вогник зачепив папірець на підлозі. Потім вогонь перекинувся на фіранку. Загорілися дерев’яні меблі і підлога. Хлопчикові стало жарко і страшно. Дим заважав йому дихати, щипав очі. Що робити? Маленький хлопчик розгубився, він ще не знав, що треба звернутися по допомогу до сусідів, викликати пожежників за телефоном 01. Замість цього він заховався під ліжко. Та вогонь і дим знайшли його й там. Хлопчик кашляв, кричав, плакав від болю. Врятували його пожежники. Хтось із перехожих побачив пожежу і зателефонував за номером 101. Пожежники приїхали на великій пожежній машині і погасили страшний вогонь. Хлопчика відвезли до лікарні. Зараз він одужує і хоче вивчити правила пожежної безпеки. Він попросив надіслати йому ці правила.ІІІ. Мозковий штурм „При пожежі потрібно...”ІV. Вивчення правил пожежної безпеки.1. Як запалиш сірника, може трапитись біда.2. Від вогню ти не ховайся, а тікай і клич людей.3. 101 ти викликай і адресу свою дай. V. Формування навичок протипожежної безпеки. Гра „Телефон 101”. Діти вчаться набирати номер, називати адресу.- Але запам’ятайте ще одне дуже важливе правило: ”Даремно пожежників не турбуй!”. Через пустуна, який навмисне викличе пожежників, може згоріти якийсь будинок, бо вони не встигнуть туди вчасно приїхати. VІ. Розповідь про пожежників. Малюнки та найкращі твори. VІІ. Читання віршів, загадок. VІІІ. Розучування частівок. ХІ. Вікторина „Хто краще знає правила протипожежної безпеки”. ХІІ. Підсумок заняття. ПРЕЗЕНТАЦІЯ ПРОЕКТУ

Номер слайду 4

ПІСЕНЬКА ПРО ВОГОНЬ(музика з пісні «Улыбка», слова Левченко Г. М).Із вогнем ти обережний будь,Бо таїть він у собі велику силу. Руйнівник, палій і ворог він,Він і друг, - як користуєшся ти вміло.              ПРИСПІВВін і ворог твій і друг. Він тепло і світла круг. Знає кожен, що вогонь потрібен дуже. Хай в серцях горить вогонь,Хай буде тепло долонь,Пам’ятай про обережність, юний друже! Вдома, в полі, в лісі, чи гаю,Із вогнем ти не жартуй, це-небезпечно. Пам’ятай всі правила завжди,Бо безпека це і вчасно,і доречно. Усі (разом). Не допустимо ми ніколи, Щоб в наш дім прийшла біда!ФРАЗЕОЛОГІЗМИ ПРО ВОГОНЬВдень із вогнем не знайти (бути добре захо­ваним). Вогнем горіти (бути дуже червоним, гаря­чим). Як на вогні горіти (бути дуже збудженим, знервованим). Працювати з вогником (захоплюючись, з піднесенням). Боятися як вогню (дуже сильно боятися). З вогню та в полум'я (з однієї неприємності в іншу ще гіршу). У вогонь і у воду (іти па будь-який са­мовідданий вчинок, на все). Чужими руками жар загрібати (користува­тися результатами праці інших). ПРИСЛІВ'Я ПРО ВОГОНЬВогонь - біда і вода - біда, а без вогню і без води ще більше біди. Вогонь і вода добрі служити та лихі пану­вати. Вогонь - то брат води. Вогонь - цар, а водиця - цариця.3 вогнем не жартуй, із водою не дружи, а вітру не вір. Трудна згода, де вогонь і вода. Вогонь із водою в одній хаті не живуть.

Номер слайду 5

Червоний півень по жердині скаче,своїм гребінцем величається,а як торкнешся, то кусається. Якщо в квартиру зайде цей гість, то все дотла він з’їсть. (Вогонь). Без крил, без рук, без ніг,А вгору піднімається. (Дим) Машина червоного кольору з білою смугою та сиреною, рухається дуже швидко навіть при червоному і жовтому світлі світлофора. (Пожежна машина)ЗАГАДКИДо пори вишу,До пори мовчу,А вогонь зачую— І сичу, й лютую. (Вогнегасник)Переможе вогонь підступний. Той, кого звуть ...(Пожежний)Легендарні герої,У вогонь йдуть ... (Пожежники)Секунди даремно не витрачали,Дітей врятували ... (Рятувальники)В сорочці, в яскраво-червоній,В роботі безвідмовний. Прилад по імені ВП-5 Зобов'язаний кожен школяр знати!(Вогнегасник.) У брезентовому куртці і касці,Забувши про кольчужну бронь,Рішуче і без побоювання. Впадає лицар у вогонь.(Пожежний.) Якщо раптом трапиться пожежа,Хто швидше всіх примчиться. На машині яскраво-червоною,Щоб залити вогонь небезпечний?(Пожежний.)На машині яскраво-червоноїЯ примчу за п'ять хвилин. Там, де полум'я і небезпека,Опинюся я тут як тут.Є покликання у мене -Захищати вас від вогню.(Пожежний)

Номер слайду 6

ПОЖЕ́ЖНИК ВОГНЕБОРЦЯМКолись титан, могутній Прометей,Навчав, що у вогні завжди добро і зло.І пломінь роздобувши для людей,Відкрив їм затишок, спасіння і тепло. Люди почали палить багаття. Не згадали про науку Прометея -Над вогнем висить убоге шмаття,З необачності горіло все живеє. Від тих днів нічого не змінилось. Але нарівні стоїть із Прометеєм. Та людина, що вогонь погаситьІ згорілі душі змащує єлеєм. Як вогонь виходить з-під контролю. Та із затишку стає великим лихом,Знайдеться робота для героя -Йти у бій з вогнем! Упевнено і тихо. Мій титане, мужній вогнеборцю!Я до тебе із пошаною звертаюсь. Твоїм розумом й гарячим серцемІ хоробрістю і силою пишаюсь!. Ганна Коназюк. ПОЖЕ́ЖНИК (вогнебо́рець) — працівник пожежної охорони. Гасить пожежі, рятує і евакуює людей, а також запобігає подібним випадкам. Пожежник повинен знати правила надання першої медичної допомоги, володіти міцною психікою, високою стресостійкістю. ВІРШ ПРО ПОЖЕЖНИКА Все в диму, все в куряві білій, Дзвонять пожежні автомобілі. Мчать наче буря, Тривожно свистять, Міддю червоною каски блищать. Каски розсипались і за хвилину Швидко, як в казці, зростають драбини. Люди в брезенті – один за одним Лізуть драбинами в полум’я й дим. На виклик пожежна машина летить,Сміливий пожежник в кабіні сидить. Його телефон «101» люди знають,І в разі пожежі завжди викликають.

Номер слайду 7

Якщо підете в гості з дому,Надовго до своїх знайомих,Про газ та струм не забувайте,Ретельно все перевіряйте,Без догляду не залишайте,Споживачі всі вимикайте!Якщо в сім’ї маленькі дітиІ вміють сірники палити,То пустощі з вогнем завжди. Привести можуть до біди. Дітей самих не покидайтеІ сірники в них відбирайте!Якщо колись в якусь годину. Ви десь помітили жарину -Жарину швидко погасіть,Із іскри може все згоріть.І в час, коли пожежа враз. Займеться на очах у вас,Не панікуйте і завчасно. Придбайте справжній вогнегасник. Лиш той, хто про безпеку дбає,Проблем з пожежами не має!У світі безліч речовин –І спирт, і газ, також бензин. Одну загальну рису мають:Із іскри навіть вибухають. Ці речовини пам’ятайте. Й подалі від вогню ховайте!Вивчіть правила пожежні,Будьте завжди обережні.І дорослі, і діти це знають: Наші предки в печерах жили,Скільки лише себе пам’ятають,Із вогнем вони дружбу вели.Із вогнем, що у люту негоду. Біля вогнища всіх зігрівав,Що людському великому роду. В холоднечу загинуть не дав. То ж його берегли, як уміли,Усесильний гарячий вогонь.І хоч тисячі літ відшуміли. Люди й досі шанують його. Стала людина стосила. Відтоді, як вогонь приручила. Але іншим буває вогонь –Злим, як змій,І жорстоким, як ворог. Не зігріє він наших долонь –Може все спопелити на порох. Вогню боятися не треба,Якщо порядок вдома в тебе,Якщо працюють справно речі: Магнітофони, праски, печі,І телевізор, й газ плита –Пожежа в дім не завіта!

Номер слайду 8

За яким номером телефону потрібно звертатися у випадку виникнення пожежі? (101). Яку роль відіграє специфічний запах газу? Чому не можна гасити пожежу на електроприладах водою? Що трапиться, якщо в електрочайнику википить вода? Що слід зробити, якщо в квартирі чути запах газу? Що може статися через витік газу? Як погасити полум’я на людині? Що потрібно зробити перед тим, як вийти з дому?ВІКТОРИНА „ХТО КРАЩЕ ЗНАЄ ПРАВИЛА ПРОТИПОЖЕЖНОЇ БЕЗПЕКИ”

Номер слайду 9

ЧАСТІВКИЯкщо виникла пожежа,Всюди полум’я і дим,Побіжіть до телефону. Та дзвоніть на „101”. Діти, всім вам знати варто,Що з вогнем погані жарти,Будьте всюди обережні –Вивчіть правила пожежні!Запальничка, діти, тежЄ причиною пожеж. Пам’ятай, дитино кожна: З нею гратися не можна!Грались діти сірниками,Не послухалися мами. А тепер вони в лікарніЛікують опіки і травми. Бережіть свою природу,Не давайте звірям турботу,Вогнище, яке не згасить,Знищить ліс, а не прикрасить!Хай дитина знає кожна –Жартувать з вогнем не можна!Найцінніша цінність суспільства – людина, її життя та здоров’я. Проте з року в рік збільшується кількість нещасних  випадків, пожеж, які впливають на здоров’я людей. І все через те, що люди  не виконують правил пожежної безпеки. Важко собі навіть уявити життя людини без вогню. Він допомагає приготувати їжу, зігрітися коли холодно. На заводах та підприємствах вогонь використовують, щоб виплавляти метал, виготовляти посуд, пекти хліб. Автомобілі не зрушать з місця, а космічний корабель не полетить, якщо на допомогу не прийде вогонь. Вогонь – друг людини. Але якщо він потрапить у невмілі руки, то може стати грізним ворогом. ВОГНЮ БОЯТИСЯ НЕ ТРЕБАВогню боятися не треба,Якщо порядок в домі є,Коли працюють справно речі -Магнітофони, праски, печіІ телевізор, й газплита -пожежа в дім не завіта. ПАМ’ЯТАЙ! Вогонь стає ворогом, якщо з ним поводитись необережно. Наслідком неправильного і необережного поводження з вогнем є пожежі. Пожежа -  це стихійне лихо, під час якого вогонь виходить з-під контролю людей і призводить до великої матеріальної шкоди, а часто й до загибелі людей. Щоб не виникла пожежа, треба знати і виконувати правила пожежної безпеки.

Номер слайду 10

„ВОГОНЬ, ДІТИ, НЕ ДЛЯ ГРИ, ПАМ’ЯТАЙТЕ ЦЕ ЗАВЖДИ!”КАЗКА ПРО ПО ПОЖЕЖУНа галявині лісній. Стався випадок такий: У болоті жила жабка,Мала діток-пустунів. Побрела вона в болото,Захворів там друг близький. Залишились жабенята. Ну і що ж робить малим?Враз їм треба прасувати,знадобилась праска їм. Праску взяли і ввімкнули,За хвилину вже й забули. Почалася у них гра: Хто з їсть швидше комара. Враз розжарилася праска,вже горить під нею стіл.-Що робити?Що робити?Набирайте 101 Розгубилися малята,По куткам давай тікати.-Де ж поділась наша мати?-Як той номер набирати?Пожежний. А поблизу я ходив,Швидко стіл водой залив,Врятував малечі дім. Ось до чого зводять, дітки,Пустощі із праскою, плиткою,Памятати треба всім,Якщо виникла пожежа. Порятунок в  …101 СИТУАЦІЇ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ– Допоможіть зробити правильний висновок із таких ситуацій: Як лагідно сонце сіяє в високості!Лисичка до лева зібралась у гости. Вона біля шафи крутилася радо: Свої розглядала багаті наряди. Ось вибрала сукню найкращу для себе:–  Хороша, але прасувать її треба. Лиш праску ввімкнула й водить нею стала –Сусідка – сорока у дім завітала. Про се і про це, бач, сорока тріщить. Лисичка те слуха, а сукня… (горить)–  Ой, що я накоїла! Як мені гірко!На сукні новенькій з’явилася дірка…Лисичко-сестричко! Ти друзів стрічай,Та праску під час балачок… (виключай)Поставивши  чайник на плитку завзято,Вогонь запалили малі зайченята. Самі ж веселенькі гайнули гуляти: М’яча у дворі узялися ганяти!Коли наганялись, згадали про чай.– Вже, мабуть, готовий! Іди – вимикай!А чайник тим часом кипів та кипів,Всю плитку забризкав, бурчав і шипів. Вогонь загасив він, і в кухні відразу. Свистіння почулось горючого…(газу)Щоб лиха страшного із газом не знати,Увімкнену плитку не слід… (залишати)Без нього жити б люди не змогли,Та з ним, на жаль, недовго й до біди. Він може лагідно серденько зігрівати,А може і причиною нещастя стати. Коли в печі він мирно спочиває,Його тоді ВОГНЕМ ми називаєм. Палає поле, ліс чи електромережа?В такому разі всі говорять про ПОЖЕЖУ. РУХАНКАНа галявині вогнище,Полум’я стелиться низько-низько (присідають),Далі вогнище розгоряється (піднімаються).І полум’я колихається (показують руками). Ми взяли водичку прямо із кринички. Полили, загребли (імітація руками).І з галявини пішли (крокують).

Номер слайду 11

ВІРШІ НА ТЕМУ: „ВОГОНЬ, ДІТИ, НЕ ДЛЯ ГРИ, ПАМ’ЯТАЙТЕ ЦЕ ЗАВЖДИ!”ВОГНИЩЕ РОДИННЕНа світі білому єдине,Як дніпрова течія,Домашнє вогнище родинне,Оселя наша і сім'я. Ми відтоді початок лічим, Як муж з камінням і паліччям За звіром кидався вдогонь,А жінка берегла вогонь. Вогонь, що предки розкладали,Здобутий ними від тертя;Пожитки різні, причандали. Що перейшли з первобуття. Й слова житейські необхідні. Що проростали, як зерня. Вогнем освячені і рідні: Горнутись, горниця, горня. Хоч їх походження І різне -Немає в цьому дивини. Та дух Вітчизни, материзни. Несуть і досі нам вони. Слова, що дати їх не знали, Первісні трепетні слова, Що зігрівали і єднали, -/ мова врунилась жива. В щасливі і тяжкі години -Куди б нам не стелився шлях -Не гасне вогнище родинне,В людських запалене серцях. Дмитро Білоус***Пала вогонь... Горить - та не згора. Все ж кордони вогняного лету: А ми його запалили для добра, А ми вогнем очистимо планету!А ми навік розвієм чад і дим, А ми самірозквітнем полум'яно! А ми вогнем юначим, запальним Зігрієм світ. ГРИЦЕВА ЛІЧИЛКАНе вмикай на кухні газ – раз,Не клади під піч дрова – два,В лісі сірників не три – три,Не лишай вогонь в квартирі – чотири,Не лягай при свічці спать – п’ять,Іскра впала на підлогу – погасіть – шість,Зачиніть вікно, коли в небі грім – сім,У грозу під деревом не стійте в лісі – вісім,Сірником не забавляйся – дев’ять,Пам’ятайте всі, про що в лічильці йдеться – десять. БОРИСКИН ВОГНИК Знову грає сірниками. Вередливий Боря– Кинь негайно! – бабця каже, – Бо наробиш горя!Та в бабусине навчання. Матінка устряла:– Хай потішиться дитинка,Тільки б не ридала!Якось хлопчик залишився. В домі самотоюІ вже звично до коробки. Потягнувсь рукою. Для малечі вогник – диво,Іграшка цікава…Ось зажевріла доріжка,З долу йде заграва. Швидко меблі зайнялися,Все вогонь з’їдає,А малий дрижить в куточку. Й голосно волає…Добре те, що встигли вчасно. Врятувать хлопчину. Та майна «борискин вогник»Знищив половину!

Номер слайду 12

Знає хай дитина кожна: Жартувать з вогнем не можна. ПІДСМАЖЕНИЙ ЛИСБайка. Лис, що хитру вдачу мав,Гарну хатку збудував. Міг вселятися і жити,Та надумав утеплити. Був би виконав свій план – Клоччя вже напхав в диван,Затикать почав дірки…Ох, якби ж не цигарки!Модна забавка в зубах,Лис манірно: пах та пах…В клоччя скочила іскринка –З димом вмить пішла хатинка. Піднялася аж до хмар,І стирчить лише димар. Лиса жде сумна пора,Темна та сира нора. А мораль? Згоріла хата,Ще й хвостяру обсмалив. Хто у цьому винуватий? –Лис, який завжди палив…ВИВЧІТЬ ПРАВИЛО НЕ ЗАБУДЬТЕ:Із електроприладами обережні будьте. З праскою і чайником, З плиткою, з паяльником. Буде біда із недбалістю вашою,Трапиться з вами те, що й з Аркашею.… Він увімкнув електропликту,Кашу думав розігріть. Сам гайнув до хвіртки швидко,Щоб товариша зустріть. А зустрів там друга Яшу,Та й забув, що гріє кашу. Каша грілась, грілась, грілась... Почорніла, задимілась... Сковорідка розпеклась – Каша полум’ям взялась!Хлоп’ята, дівчата, Чи каша винувата?Ні, не каша – винен Аркаша!НЕБЕЗПЕЧНЕ ВОГНИЩЕХодив із друзями Тарас. Відпочивати в ліс не раз. Тож каже він друзякам – Дівчатам і хлоп’ятам:- Ходімо, друзі, у лісок,Нарвемо там квіточок. Порішили і пішли – Квіти, вогнище, пісні…Як пішли ще по дрова – Загорілася й трава!Ліс горить, сухе гілля, - Ой, рятуйте, дітвора!- Без природи нам не жити,Треба полум’я гасити. Всі гуртом взялись за діло. Й врятували ліс уміло. ГРА «ПРОДОВЖИ РЕЧЕННЯ»Жар з-під заслінки упав,в хаті вогонь запалав. Не дивися, не чекай, а водою… (заливай). Як побачиш – малюки узялись за сірники. Як ти маєш їх спиняти? Сірники в них… (забирати). Розігрілась праска дуже, що робити маєш, друже?За гаряче не хапай, із розетки… (вимикай). Як побачиш – десь горить, мусиш ти в ту саму мить. До пожежників дзвонити,про пожежу… (сповістить).

Номер слайду 13

ВІРШІ НА ТЕМУ: „ВОГОНЬ, ДІТИ, НЕ ДЛЯ ГРИ, ПАМ’ЯТАЙТЕ ЦЕ ЗАВЖДИ!”ПРИГОДА В ПАРКУВесняного теплого ранку. Вирушив малий Іванко. Сухе листя позгрібати. З друзями до парку. Працювали всі на славу,Шкода, не було лиш Слави. Але що це? Де горить?Невже Слава наш кричить?Кличе хлопчик: - „Порятуйте!Про берізок потурбуйтесь!Не подумавши над вчинком я. Листя підпалив, вина моя!”Друзі разом як взялись,Водою полум’я згасили,А Славкові замислитись. Над скоєним звеліли.- Не буду, - каже Слава, -З сірниками жартувати. Треба всім нам пам’ятати: З вогнем не можна грати! Чуйко Тетяна. БУДЬМО ПИЛЬНИМИ ЗАВЖДИУ небі ластівка літає,Листя вітерець гойдає. Цвіркун у лузі десь співає,А тут вогонь, усе палає. Дерева полум’ям обвиті,Трава вся попелом покрита. Усе живе біжить, тікає,А сизий дим все покриває. Пожежа сосни підбирає,В повітрі сморід лиш літає.- Врятуйте! – все навкруг благає,Аж тут машина під’їжджає…Це рятувальники примчали. Знаряддя хутко все дістали,Копали, піною вкривали,І ліс, звичайно, врятували. Більше години всі трудилисьІ люди дуже вже втомились. Та тільки сіли відпочити – Іще виклик - будинок гасити. Вже пожежникам треба мчати. Людей, будівлі знов рятувати. Та не врятуєш людської душіЯк вчасно вогнище не гаси…Послухайте люди, схаменіться,Не шкодьте лісу, бережіться,Сірники від малечі ховайте,Від пожежі планету оберігайте! Кривошея Євгенія

Номер слайду 14

НЕБЕЗПЕЧНІ ВЧИНКИБув собі малий Петрусь,Мав мету: „Всього навчусь!”Вранці не любив вмиватись,А з вогнем траплялись жарти.І ось одного ранку. Прокинувся, і вмить,Зробив так-сяк зарядку,На кухню швидко мчить. З задоволенням вмикаєТелевізор, супер- чайник. Сів і мультиків чекає –Вдома він – „начальник!”Вода у чайнику кипить,А Петрусь усе сидить... Ось Тимко уже гукає:- Виходь, у м’ячика пограєм!Батько хлопця посварив: Ти не вірно, син, зробив. Вогонь на кухні не лишай,Пожежа – ворог, пам’ятай!Коли хочеш ти погратиІз друзями в дворі – Усе потрібно вимикати,Бо потім буде не до гри!Гонтар Тетянка. ВОГОНЬ ДРУГ, ВОГОНЬ І ВОРОГВогонь наш друг, бо він завжди. Нас в прохолоду зігріває. В будинках наших затишно. Завдяки йому буває. Вогонь ворог – ти не забувай. Як ідеш з дому – вимикай Електричне приладдя усе – Воно пожежу лиш несе. Вогонь - це друг, і ворог,На службі він завжди,Але вогонь – це й порох, Накличе ще й біди. Погодьтеся з батьками,Не грайтесь, сірниками. Слухайте і вчителів - Бо це треба знати всім! Гонтар Світлана. ВОГОНЬ – НЕ ДЛЯ ГРИКожен змалку знає,Що лихо чекає тих,Хто гратися з вогнем бажаєІ про себе зовсім не дбає. Та на щастя є у нас. Служба порятунку. Мчить, щоб врятувати нас,До життя вернути. Щоб не трапилось біди. Не берись за сірники,А займися краще ділом,Вогонь – це не для гри – Пам’ятай про це завжди! Лемішко Ірина. ВІРШІ НА ТЕМУ: „ВОГОНЬ, ДІТИ, НЕ ДЛЯ ГРИ, ПАМ’ЯТАЙТЕ ЦЕ ЗАВЖДИ!”

Номер слайду 15

ДУДАРЕНКОВ ГЛІБТВІР “Я ХОЧУ СТАТИ ПОЖЕЖНИКОМ”ВІРШІ ПРО ПОЖЕЖУ ДЛЯ ДІТЕЙ Любі хлопчики й дівчатка, Слухайте, що каже татко: «Сірників до рук не брати!Бо згоріти може хата!» І до мами прислухайтесь: «Із вогнем, малі, не грайтесь! Сірники – то не забава! Гратись з ними – марна справа!»***Як побачиш – десь горить, Мусиш ти в ту саму мить До пожежників дзвонити, Про пожежу сповістити. Вивчіть правила пожежні, Будьте завжди обережні. Знає хай дитина кожна: Жартувать з вогнем не можна.

Номер слайду 16

НІКУЛІН ДАНИЛО перед тим, як увійти в приміщення, що горить, накрийтеся мокрою ковдрою, будь - яким одягом чи щільною тканиною;вiдкpивайте обережно дверi в задимлене примiщення, щоб уникнути посилення пожежi вiд великого притоку свiжого повiтря;в сильно задимленому примiщеннi рухайтесь поповзом або пригинаючись;для захисту вiд чадного газу необхiдно дихати через зволожену тканину;у першу чергу рятуйте дiтей, iнвалiдiв та старих людей;пам'ятайте, що маленькi дiти вiд страху часто ховаються пiд лiжко, в шафу та забиваються у куток;виходити iз осередку пожежi необхiдно в той бiк, звiдки вiє вiтep;побачивши людину, на якiй горить одяг, звалiть її на землю та швидко накиньте будь-яку ковдру чи покривало (бажано зволожену) i щiльно притиснiть до тiла, при необхiдностi викличте медичну допомогу;якщо загорiвся ваш одяг, падайте на землю i перевертайтесь, щоб збити полум'я, нi в якому разi не бiжiть - це ще бiльше роздуває вогонь;пiд час гасiння пожежi використовуйте вогнегасники, пожежнi гiдранти, воду, пiсок, землю, кошму та iншi засоби гасiння вогню;бензин, гас, органiчнi масла та розчинники, що загорiлися, гaciть тiльки за допомогою при-стосованих видiв вогнегасникiв, засипайте пiском або грунтом, а якщо осередок пожежi невеликий, накрийте його азбестовим   чи брезентовим покривалом, зволоженою тканиною чи одягом;якщо горить електричне обладнання або проводка, вимкнiть рубильник, вимикач або елект-ричнi пробки, а потiм починайте гасити вогонь. ЗАХОДИ ЩОДО РЯТУВАННЯ ПОТЕРПІЛИХ З БУДИНКІВ, ЯКІ ГОРЯТЬ, ТА ПІД ЧАС ГАСIННЯ ПОЖЕЖI:

Номер слайду 17

НІКУЛІН ДАНИЛОТВІРПРОФЕСІЯ РЯТУВАЛЬНИКА

Номер слайду 18

НІКУЛІН ДАНИЛОБезстрашний герой, що завжди на посту,Він чує біду і вогонь за версту. Нерівний веде зі стихією він бій,Прагне завжди захистити нас з тобою.

Номер слайду 19

КРУГОВ МАКСИМ

Номер слайду 20

КРУГОВ МАКСИМ

Номер слайду 21

КОВАЛЕНКО НАСТЯ

Номер слайду 22

БОЛОТНІКОВ ВАДИМ

Номер слайду 23

ВТУЛКІН ДАНИЇЛДІЇ ПРИ ПОЖЕЖІ Якщо виникла пожежа - рахунок часу йде на секунди. Не панікуйте та остерігайтеся: високої температури, задимленостi та загазованості, обвалу конструкцій будинків i споруд, вибухiв технологiчного обладнання i приладiв, падiння обгорiлих дерев i провалiв. Небезпечно входити в зону задимлення. ДЛЯ СВОЄЇ БЕЗПЕКИ ПАМ’ЯТАЙ! ВДОМА Не грайся з сірниками та запальничкою. Не запалюй газ без дозволу батьків. Не залишай ввімкнену незапалену газову горілку. Не торкайся мокрими руками до електричних приладів та проводу. НА ВІДПОЧИНКУ Не кидай у вогнище вибухові речовини. Не лий у вогнище горючі рідини. Не залишай у лісі непогашеним вогнище.

Номер слайду 24

ПРАВИЛА, ЯКІ БУДУТЬ ПЕРЕШКОДЖАТИ ВИНИКНЕННЮ ПОЖЕЖІ У БУДИНКУКатегорично заборонено встановлювати газові балони в кухнях ( або місцях, пристосованих під кухні) без природного освітлення, розташованих у підвальних приміщеннях, де немає вікон для природної вентиляції. Якщо газові балони встановлюються ззовні будівлі, то їх зберігають у спеціальних ящиках чи шафах з отворами. Не допускається зовнішня установка в запасних виходах, проїздах та з боку головних фасадів будинків, де є інтенсивний рух. Якщо на вікнах є решітки, то вони повинні відчинятися. Не допускати дітей до газових приладів. Не залишати ввімкненим газовий прилад без нагляду ( особливо на ніч )Замок на вхідних дверях повинен легко відчинятися зсередини. Не залишати біля пічки віника та різних ганчірок. Стежити за справністю ізоляції проводів. Не зберігати у будинку легкозаймисті речовини та матеріали. Сірники – подалі від малечі!

Номер слайду 25

ПОЖЕЖА ЗАСТАЛА ВАС У ПРИМІЩЕННІ: Ви прокинулись від шуму пожежі і запаху диму, не сідайте в ліжку, а скотіться з нього прямо на підлогу;Повзіть по підлозі під хмарою диму до дверей вашого приміщення, але не відчиняйте їх відразу. Обережно доторкніться до дверей тильною стороною долоні, якщо двері не гарячі, то обережно відчиніть їх і обережно виходьте;Якщо двері гарячі, не відчиняйте їх – дим та полум’я не дозволить вам вийти;Щільно зачиніть двері, а всі щілини та отвори заткніть будь-якою тканиною, щоб уникнути подальшого проникнення диму та повертайтесь повзком у глибину приміщення і приймайте заходи для порятунку( зачинені двері затримують 1 Пожежа – це великий стрес для людини. У такому стані можна зробити неправильні дії, які пошкодять її здоров’ю чи життю.

Номер слайду 26

Що ж треба робити спершу, якщо у квартирі розпочалася пожежа?Присядьте, глибоко вдихніть повітря, розкрийте вікно, висуньтеся та кричіть: “ Допоможіть, пожежа!”Якщо ви не в змозі розкрити вікно, розбийте віконне скло твердим предметом та зверніть увагу людей, які можуть викликати пожежну команду;Якщо ви вибрались через двері, зачиніть їх і поповзом пересувайтесь до виходу у приміщення, рухаючись навкарачки, оскільки внизу менше диму. Щоб не обпекти обличчя і не наковтатися дрібних частинок диму, необхідно мокрою ганчіркою накрити голову, прикрити рот і ніс. Краще для цього взяти цупку тканину з плаща або пальта;Обов’язково зачиніть за собою всі двері;Під час пожежі заборонено користуватися ліфтом;Якщо ви знаходитесь у висотному будинку, не біжіть вниз крізь вогнище, а користуйтеся можливістю врятуватися на даху будівлі;У всіх випадках, якщо ви в змозі, зателефонуйте “101” і викличте пожежну команду. Головне – не панікувати.2

zip
До підручника
Українська мова 4 клас (Волкотруб Г. Й.)
Додано
4 березня 2018
Переглядів
7405
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку