Презентація "Професійна мобільність педагога або чому треба вчитися і змінюватися все життя?"

Про матеріал
Мета тренінгу: прагнення самовдосконалення, рефлексія, постійного підвищення свого професійного рівня через оволодіння новими знаннями і навичками. Як підвищувати інтерес і бажання займатися улюбленою справою в сучасних умовах, як підвищити професійну мобільність і ІКТ компетентність, необхідних для самореалізації і зростанні в професії?!
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Професійна мобільність педагога або чому треба вчитися і змінюватися все життя?Практичний психолог. ОНЗ Веселинівська ЗОШ І-ІІІ ступенів. Григор'єва Марія Миколаївна

Номер слайду 2

Щоб бути незамінною, треба весь час змінюватися. Коко Шанель. Виживає не  найсильніший і не   найрозумніший, а той, хто краще присовується до змін. Чарльз Дарвін 

Номер слайду 3

Номер слайду 4

жовтий колір – це свобода, свято, веселість, терпимість, це колір пізнання істини та активності; блакитний колір – це колір творчості, символізує легкість, розум, ніжність; зелений – це колір життя, віри, гармонії, спонукає до високої працездатність; помаранчевий колір – це сила, невичерпна енергія, волелюбність, терпимість.

Номер слайду 5

Вправа «Успішна професія –успішний вчитель»Інструкція: із 9 критеріїв виберіть і відмітьте (+) критерій, найбільш важливий для Вас.1. Взаємовиручка2. Висока мотивація до успіху3. Бажання вчитися новому4. Креативність5. Мобільність6. Професіоналізм7. Організованість8. Самореалізація кожного9. Почуття моральної відповідальності

Номер слайду 6

Вправа: Інформаційне повідомлення «Мобільність педагога або чому треба вчитися і змінюватися все життя?»

Номер слайду 7

В Національній доктрині розвитку освіти України у ХХІ столітті, в Державній програмі “Вчитель” наголошується на необхідності формування особистості вчителя відповідно до потреб сучасної практики, динамічних змін, що відбуваються в країні і світі, і, зокрема, у школі. Дослідження соціально-професійної мобільності вчителя в умовах сучасного закладу освіти зумовлене актуальністю цієї проблеми і є невідкладним завданням сучасної педагогіки та психології

Номер слайду 8

Що ж таке професійна мобільність педагога?Мобільність - це інтегративна якість особистості, що характеризує її здатність швидко змінювати свій статус або становище в соціальному, культурному або професійному середовищі. Вона включає в себе різні види. Але найбільш актуальними для становлення професіоналізму вчителя є: культурна, професійна, педагогічна мобільності

Номер слайду 9

Культурна мобільність педагога - це, перш за все, здатність самостійно і вільно мислити і оцінювати події, творчо сприймати навчальні програми і пропоновану інформацію, здатність до критичного мислення, вміння знаходити нестандартні рішення в нових ситуаціях, вміння передбачати характер і хід змін , як у предметній сфері, так і в суспільному розвитку.

Номер слайду 10

Педагогічна мобільність - це здатність педагога організувати співпрацю з іншими суб'єктами освітнього процесу (учнями, їх батьки, колегами, адміністрацією) відповідно до цілей і завдань сучасної концепції освіти, цінностями світової, вітчизняної, регіональної і національної культури.

Номер слайду 11

Компоненти та показники професійної мобільності педагога: Інструментальний. Особистісний Діяльнісний Професійна мобільність - це можливість і здатність успішно переключатися на іншу діяльність або змінювати вид праці.

Номер слайду 12

Компоненти та показники професійної мобільності педагога: Інструментальний: Соціальна активність. Професійна ініціативність. Готовність до ризику Прагнення до саморозвитку. Особистісний: Гнучкість розуму Комунікабельність. Емоційна стабільність Неупередженість Позитивне мислення. Вольовий потенціал Пластичність, висока працездатність, креативність. Діяльнісний: Визначення цілей діяльності та стратегії їх реалізації Контакт з представниками різних вікових та соціальних груп. Прийняття рішень в нестандартних ситуаціях. Самостійне вирішення професійних проблем Адекватна оцінка своїх професійних здобутків 

Номер слайду 13

Як частина соціальної мобільності професійна мобільність може бути представлена вертикальними і горизонтальними сходами у становленні кар'єри. Вертикальна педагогічна мобільність неможлива без таких якостей педагога, як, гнучкість, дивергентність, конвергентність, здатність міркувати, рефлексувати, займати активну соціокультурну позицію. Ці якості педагога сприяють його кар’єрному росту. Горизонтальна педагогічна мобільність – це рух по підвищенню професійної майстерності, визнаної і оціненої соціумом. Наприклад, учитель першої категорії, вищої категорії, вчитель-методист, переможець професійного конкурсу і т.д.

Номер слайду 14

Професійна  мобільність. Стрімкий розвиток інформаційно-комунікаційних технологій вимагає від вчителя умінь мобільного реагування у своїй професійній діяльності на постійно мінливі потреби суспільства. Нові технології, безперервні інноваційні процеси, перехід до компетентнісного підходу в освіті, необхідність формування мобільного громадянина: все це вимагає від учителів готовності працювати в умовах постійних змін. Нинішньому динамічному суспільству потрібен фахівець, відкритий до всього нового, який здатний швидко адаптуватися в складних умовах професійної і соціальної дійсності, самостійно і відповідально приймати рішення, орієнтовані на успіх і постійне самовдосконалення - один з невід'ємних показників професійної і соціальної зрілості педагога.  

Номер слайду 15

Сьогоднішня реальність показує, що без наявності добре розвиненої професійної мобільності педагог не має перспективи професійного зростання. Учителю необхідно знати свої сильні і слабкі сторони, постійно формувати в собі внутрішній стрижень особистісного зростання, яке є неодмінною умовою досягнення професіоналізму. Людина, яка відчула вітер змін, має будувати не щит від вітру, а вітряк. Стівен Кінг

Номер слайду 16

https://www.youtube.com/watch?v=3 Le5 C_Szg. Dw. Сучасний учитель: який він?

Номер слайду 17

Вправа «Казковий вернісаж» 1. В якій відомій казці сіра непривітна особистість здійснює підступний план убивства двох осіб, і лише завдяки своєчасному втручанню громадськості все закінчується добре?

Номер слайду 18

2. Назвіть казку, в якій різні за своїм соціальним статусом герої займали по черзі помешкання, створене в незвичайному архітектурному стилі. І все було б добре, якби до помешкання не повернувся його попередній власник зі своїм охоронцем. От героям казки й довелося залишити незаконно зайняту територію.

Номер слайду 19

3. Герой якої казки постійно виконує забаганки своєї норовливої дружини? Проте, як би він не прагнув задовольнити амбіції супутниці, вона щоразу підвищує рівень вимог. Зрештою, подружжя опиняється на початковому етапі задоволення власних потреб.

Номер слайду 20

4. В якій казці головна героїня постійно й нахабно обмовляла тих, хто їй робив добро? А коли вона, щоб уникнути покарання, незаконно оволоділа чужим помешканням,то різні впливові особи намагалися провести з нею роботу з подолання її асоціальної поведінки. Вдалося це лише найменшому з усіх учасників експерименту.

Номер слайду 21

 5. Назвіть казку, в якій ідеться про спортсмена, котрий вирушає на змагання з бігу з перешкодами. Хитрість і витримка допомогли йому дуже близько підійти до фінішу, проте фінал — трагічний. Проявивши занадто велику самовпевненість, він гине.

Номер слайду 22

6. Назвіть казку, в якій головна героїня могла перевтілюватися в різні образи задля свого нареченого. Проте одного разу його нерозсудливість та імпульсивність у поведінці призвели до довготривалої розлуки закоханих. Та, долаючи різні перешкоди, вони все ж таки єднають свої долі.

Номер слайду 23

Формування ІКТ-компетентності вчителя і учнів в процесі навчальної роботи. (Умови формування ІКТ-компетентності)Завдання: - Які потрібні педагогічні умови підвищення інформаційно-комунікаційної компетентності як частини професійної  мобільності  педагога? 

Номер слайду 24

1) чітка постановка цілей і завдань навчання, тобто викладач повинен бачити найближчу перспективу і конкретну цінність результатів освоєння нової області знань;2) наявність педагогічно корисного і зрозумілого дидактичного забезпечення, розміщеного на різних носіях (можуть бути використані як автономні, так і мережеві ресурси);3) особиста готовність і зацікавленість педагогів освоювати передовий досвід;4) наявність первинних навичок роботи на комп'ютері, що в деяких випадках (при дистанційній формі організації навчання) може стати непорушною умовою успішного підвищення даного виду компетентності;5) мотиваційні установки педагогів на самостійну роботу.6) матеріально-технічна оснащеність навчальних кабінетів в школі;7) стимулювання роботи педагога щодо використання ІКТ у педагогічній діяльності, підвищення своєї кваліфікації з боку шкільної, районної адміністрації.

Номер слайду 25

Вправа «Крапки» Вам потрібно провести 4 прямі лінії так , щоб з’єднати всі крапки, при цьому олівець від листка відривати не можна. Подальша лінія повинна починатися там, де закінчилася попередня.

Номер слайду 26

Притча

Номер слайду 27

Дякую за увагу

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
28 грудня 2023
Переглядів
841
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку