Всі ці фактори можуть негативно впливати на здоров’я та працездатність працівників, що може призвести до виникнення професійних захворювань. Професійні захворювання – це хвороби, що розвиваються через професійні шкідливості (несприятливі умови праці), алергічний механізм та зниження опірності організму. Професійне захворювання – це хронічне або гостре захворювання, причиною якого став тривалий вплив на працівника шкідливих виробничих факторів.
За статистикою, кухарі часто стикаються з такими захворюваннями:патології нижніх кінцівок і судин (варикоз, тромбофлебіт);хвороби хребта (сколіоз, остеохондроз);травми, опіки;отруєння;алергічні реакції;захворювання органів травлення;порушення обмінних процесів (ожиріння, цукровий діабет);гіпертонія;дерматологічні захворювання;ревматизм;серцево-судинні патології;застуда, ангіна.
Профілактика професійних хвороб: Систематичне поліпшення умов праці. Ліквідація шкідливо-діючих факторів (зменшення їх дії до безпечного для здоров’я людини рівня тощо):удосконалення технологічних процесів, використання санітарно-технічного обладнання, раціоналізація режиму праці і відпочинку тощо.