Презентація "Профілактика насильства в освітньому середовищі"

Про матеріал
Насильство в закладах освіти має різну природу і характер, проявляється як у формі одноразових насильницьких дій, так і у вигляді постійних знущань, принижень і систематичного цькування (булінг). Тому психологічна служба має здійснювати протидію як насильницький проявів в учнівському середовищі, так і цькуванню, яке на сьогодні має різноманітні прояви, зокрема психологічне, фізичне, економічне. І саме ця презентація має на меті ознайомити користувачів освітнього проекту "На урок" з досвідом роботи психолога з проблеми профілактики насильства в осівітньому середовищі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

З досвіду роботи практичного психолога Лавківської ЗОШ І-ІІ ступенів Лалакулич Марини Михайлівни. Профілактика насильства в освітньому середовищі2019 р.

Номер слайду 2

Насильство в закладах освіти має різну природу і характер, проявляється як у формі одноразових насильницьких дій, так і у вигляді постійних знущань, принижень і систематичного цькування (булінг). Тому психологічна служба має здійснювати протидію як насильницький проявів в учнівському середовищі, так і цькуванню, яке на сьогодні має різноманітні прояви, зокрема психологічне, фізичне, економічне.

Номер слайду 3

ПРОФІЛАКТИКА БУЛІНГУТренування навичок впевненої поведінки. Формування толерантності та емпатії

Номер слайду 4

Розігрування ситуацій

Номер слайду 5

Конспект для розігрування ситуацій. Сцена «ФУТБОЛ»Агресор: Ти не будеш грати з нами у футбол, всі говорять, що ти – незграба. Невпевнена людина: Хто таке сказав? Ну хто? Ну, будь ласка, візьміть мене. Агресивна людина: Ой, та ви самі всі незграби і граєте, як малята! Дурні, от ви хто!Впевнена людина: Ви завжди вірите тому, що кажуть? Давайте зіграємо – я впевнений, що в мене все вийде. Сцена «ДРУЖБА»Агресор: Не буду з тобою дружити. І всіх знайомих підмовлю!Невпевнена людина: Ну що я тобі зробив? Зі мною й так ніхто не дружить. Агресивна людина: Та мені взагалі ніхто не потрібний, плювати я хотів на вас усіх. Впевнена людина: Боюся тебе на всіх не вистачить. Сцена «БОТАНІК»Агресор: Ти – ботанік заучений! І вдягатися модно не вмієш. Невпевнена людина: Це все батьки винні. Вони нічого мені не купують. Ну хочеш, дам списати на контрольній?Агресивна людина: От я тобі зараз у носа дам!Впевнена людина: Головне – вмію одягатися акуратно. А у тебе проблема в навчанні? Коли що – звертайся, може, допоможу.

Номер слайду 6

Примірка соціальних ролей

Номер слайду 7

Вправа «Примірка соціальних ролей» Мета: формування милосердя та емпатії до різних соціальних груп; усвідомлювати ступінь толерантності по відношенню до думки іншої людини; формування комунікативних навичок. Учасникам групи анонімно одягаються на голови паперові з написами соціальних ролей (президент, банкір, безпритульний, алкоголік, ВІЛ-інфікований, пенсіонер, олігарх та ін.). Вони повинні підходити один до одного та звертатися з проханнями, питаннями, але при цьому не називають соціальну роль, яку грає інший учасник (а свою не бачить). Психолог говорить: «Ви повинні так спілкуватися один з одним, як спілкуються, на вашу думку, у суспільстві з представниками тих чи інших соціальних груп. Обговорення: Зніміть свої соціальні ролі і подивіться на них. Хто грав роль «олігархів»? Чи комфортно ви себе почували? Чи здогадувалися про свій соціальний статус? До вас ставилися з повагою?Хто грав «безпритульних»? Чи комфортно ви себе почували? Чи здогадувалися про свій соціальний статус? До вас ставилися з повагою?Варіант 1. Це дуже добре, що ви розмовляли з всіма однаково. Але чи однаково в суспільстві ставляться до всіх – і до «президентів», і до «безпритульних» тощо? До когось з особливою увагою, а до когось – зі зверхністю?Варіант 2. Ось ми побачили, як у суспільстві ставляться до людей з різними соціальними статусами. До когось з особливою увагою (н, до …..), а до когось – зі зверхністю (н, до….). Але ми повинні пам’ятати, що всі є громадянами України. У нашій країні людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визнаються найвищою соціальною цінністю. Так записано у Конституції України – Основному Законі нашої країни.

Номер слайду 8

Пам’ятки

Номер слайду 9

Створення колажів

Номер слайду 10

ПРОФІЛАКТИКА КОНФЛІКТНИХ СТОСУНКІВНадання інформації про природу конфліктів, причини їх виникнення. Оволодінння конструктивними стратегіями вирішення конфліктів. Надання рекомендацій щодо ненасиль-ницького виходу з конфліктних ситуацій

Номер слайду 11

Конфлікт і спілкування. Оминаємо гострі кути.

Номер слайду 12

Робота з матеріалами лепбуку «Діти, давайте жити дружно!»

Номер слайду 13

Акція «16 днів проти насилля» Мета акції – привернути увагу громадськості до актуальних проблем подолання насильства, протидії торгівлі людьми та жорстокого поводження з дітьми, гендерної нерівності та забезпечення рівних прав жінок і чоловіків, створити в суспільстві  простір, вільний від насильства. Шістнадцятиденний період акції (з 25 листопада по 10 грудня) охоплює наступні важливі дати: 25 листопада – Міжнародний день боротьби з насильством щодо жінок. 29 листопада – Міжнародний день захисників прав жінок. 1 грудня –  Міжнародний день боротьби зі СНІДом. 2 грудня – Міжнародний день за відміну рабства. 3 грудня – Міжнародний день людей з обмеженими фізичними можливостями. 5 грудня – Міжнародний день волонтера. 9 грудня – Міжнародний день боротьби з корупцією. 10 грудня – Міжнародний день прав людини

Номер слайду 14

Міжнародний день боротьби зі СНІДом

Номер слайду 15

Міжнародний день за відміну рабства

Номер слайду 16

Міжнародний день людей з інвалідністю

Номер слайду 17

Міжнародний день волонтера

Номер слайду 18

Міжнародний день прав людини

Номер слайду 19

КОРИСНІ РЕСУРСИ Посібник для вчителя «Не смійся з мене» (Пітер Яроу, Марк Вейсс, Лора Паркер Роерден, Лінда Лантієрі). Онлайн-курс «Недискримінаційний підхід в навчанні» (студія онлайн-освіти Ed. Era). Дім (не) безпеки (студія онлайн-освіти Ed. Era). Онлайн-курс «Протидія та попередження булінгу в закладах освіти» (освітня онлайн-платформа Promethеus). Онлайн-курс «Протидія торгівлі людьми» (студія онлайн-освіти Ed. Era). Матеріали для проведення шкільного уроку волонтерства (студія онлайн-освіти Ed. Era). Відеоматеріали на тематику насильства та булінгу.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Гладюк Лариса Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
23 березня 2020
Переглядів
1245
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку