Психологічна просвіта педагогів «Тимбілдинг в школі. Як згуртувати учнівський колектив?»

Про матеріал
Прикро, але досить часто сучасні школярі не є згуртованими, що в майбутньому може призвести до негативних наслідків – невміння співпрацювати в команді, спілкуватися в колективі, разом працювати над одним проектом, і, як наслідок, мати проблеми на робочому місці. Тут на допомогу прийде тимбілдинг (teambuilding) – ряд заходів, спрямованих на згуртування колективу. Останній час дуже добре зарекомендували себе мультимедійні засоби в школі, в тому числі і такі, які покликані згуртувати учнівський колектив. Одними з них є перегляд учнями 3D анімацій «Одна сім’я. Їжа для всіх» та «Лови», а також фрагментів мультфільмів про командну роботу, які може запропонувати для перегляду та обговорення як класний керівник початкових класів, так і середніх та старших класів.
Перегляд файлу

Психологічна просвіта педагогів

«Тимбілдинг в школі. Як згуртувати учнівський колектив?»

Виступ на педраді: 24.12.2019 р.

Практичний психолог: Лалакулич М. М.

 

 

 

План

  1. Вступ.
  2. Перегляд 3D анімації «Одна сім’я. Іжа для всіх».
  3. Обговорення 3D анімації «Одна сім’я. Іжа для всіх».
  4. Перегляд фрагментів мультфільмів про командну роботу.
  5. Обговорення фрагментів мультфільмів про командну роботу.
  6. Перегляд 3D анімації «Лови».
  7. Обговорення 3D анімації «Лови».

 

 

1. Вступ. Прикро, але досить часто сучасні школярі не є згуртованими, що в майбутньому може призвести до негативних наслідків – невміння співпрацювати в команді, спілкуватися в колективі, разом працювати над одним проектом, і, як наслідок, мати проблеми на робочому місці. Тут на допомогу прийде тимбілдинг (teambuilding) – ряд заходів, спрямованих на згуртування колективу.                                                                                                                Слово «тимбілдинг» походить від англійських слів «team» (команда) і «building» (побудова, утворення), тобто українською мовою перекладається як «командоутворення» та широко використовується в останні роки у сфері бізнесу, менеджменту, освіти.                            Вправи, які може вчитель пропонує своїм учням, повинні бути спрямовані на об’єднання і заохочення дітей до спільної результативної діяльності та допомогу в усвідомленні кожною дитиною своєї ролі в колективі, формування навичок роботи в групі, розвиток міжособистісної та групової довіри.                                                                                                                               Останній час дуже добре зарекомендували себе мультимедійні  засоби в школі, в тому числі і такі, які покликані згуртувати учнівський колектив. Одними з них є перегляд учнями 3D анімацій «Одна сім’я. Їжа для всіх» та «Лови», а також фрагментів мультфільмів про командну роботу, які може запропонувати для перегляду та обговорення як класний керівник початкових класів, так і середні              х та старших класів.                                                                     

 

2. Перегляд 3D анімації «Одна сім’я. Іжа для всіх».

 

3. Обговорення 3D анімації «Одна сім’я. Іжа для всіх».

  • Який головний зміст мультфільму «Одна сім’я. Їжа для всіх»? (Коли кожен намагається прогодувати лише себе, то голодують усі. А якщо кожен піклується про ближнього, то знаходяться способи насититися всім).

Примітка. Психолог робить висновок, що коли людина думає тільки про себе, може страждати весь колектив взагалі і окремий її член. Робота в команді у більшості випадків завжди важливіша за індивідуалізм.

4. Перегляд фрагментів мультфільмів про командну роботу.

5. Обговорення фрагментів мультфільмів про командну роботу:

  • Про що йдеться в мультфільмах про пінгвінів, мурах та крабів? (Вони змушені були захищатися від хижаків – пінгвіни від касатки, мурахи від мурахоїда, а краби від чайки. Якби кожен думав тільки про себе, жоден з них не вижив би у нерівній боротьбі з хижаком. І тільки поєднавши свої маленькі сили разом, кожна спільнота перемогла).

Примітка. Психолог підводить дітей до висновку, що завдяки злагодженій роботі команди можна успішно протистояти навіть сильному противнику і вирішити складну проблему, що не під силу кожному окремому її члену.

6. Перегляд 3D анімації «Лови».

7. Обговорення 3D анімації «Лови».

  • Про що йдеться в мультфільмі «Лови»? (Про колонію сурикатів, які щодня піклуються  про свій плід, який от-от достигне. Однак їхню здобич викрав спритний та сильний гриф, якого, здавалося б, не здолати).

Примітка. Ще раз наголошується на тому, що навіть якщо сили суперника значно переважають, його можна перемогти, обєднавши свої зусилля.

 

docx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
23 березня 2020
Переглядів
682
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку