Презентація "Промисли та ремесла України"

Про матеріал
Презентація містить цікаву інформацію про традиційні промисли і ремесла рідного краю, такі як бджільництво, гутництво, гончарство, обробка деревини, миловаріння тощо.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Народні промисли та ремесла України

Номер слайду 2

Номер слайду 3

ВИДИ НАРОДНИХ РЕМЕСЕЛ ТА ХУДОЖНІХ ПРОМИСЛІВ

Номер слайду 4

Представників яких ремесел ви тут бачите?

Номер слайду 5

ХЛІБОРОБСТВОНа території України населення здавна займалося хліборобством. У давні часи вирощування злаків посідало чільне місце серед інших видів господарських занять — таких, як мисливство, збиральництво, рибальство, до певної міри тваринництво. Сприятливі кліматичні умови, погідний ландшафт, родючі чорноземи спонукали до праці у полі.

Номер слайду 6

ТВАРИННИЦТВО

Номер слайду 7

БДЖІЛЬНИЦТВОБджільництво належить до найдавніших занять українців. Мед та віск завжди широко використовувалися як продукти харчування, а також служили оброком при зборі данини, були важливим предметом експорту до Західної Європи. Упродовж багатьох віків існування бджільництво пройшло кілька етапів розвитку, з яких дослідники виділяють три основні: дике (початкове, або земляне); бортне; вуликове. (Полісся)

Номер слайду 8

При температурі понад 50 градусів С в меді гине основна кі-ть корисних речовин. Тому не варто додавати цей продукт в гарячий чай – лікувального ефекту не буде.1

Номер слайду 9

У Стародавньому Римі, мед був чудовою альтернативою валюти і ним запросто можна було розплатитися3=

Номер слайду 10

Часто археологи, розкопуючи єгипетські могили, знаходили банки з медом тисячолітньої давності, в яких мед був абсолютно свіжим і все ще корисним4

Номер слайду 11

Чистий органічний мед переповнений вітамінами, мінералами і ензимами, які захищають нас від хвороботворних бактерій і зміцнюють імунітет5

Номер слайду 12

Мед – найдавніший засіб проти подряпин. Його в’язкість створює захисний бар’єр для ранки, а антибактеріальні властивості борються з мікробами і вірусами, і порізи дуже швидко загоюються6

Номер слайду 13

На відміну від багатьох харчових продуктів мед ніколи не пліснявіє10

Номер слайду 14

Для отримання ложки меду 200 бджіл повинні збирати нектар протягом дня. Стільки ж бджіл повинні займатися прийманням нектару та обробкою його у вулику12

Номер слайду 15

Чумацтво

Номер слайду 16

Золотарство — обробка благородних металів — золота, срібла та ін. Золотарі широко виготовляли сережки, перстні, каблучки, оклади для ікон, тощо.

Номер слайду 17

Гутництво – виготовлення виробів зі скла (Донеччина)

Номер слайду 18

Ткацтво — найдавніше ремесло, яким займалися українські жінки(Сумщина)

Номер слайду 19

Кролевецькі рушники. Для їх виготовлення і сьогодні використовують ручний верстат. Тчуться рушники бавовняними нитками червоного та білого кольорів у техніці ручного перебору

Номер слайду 20

Килимарство –давня галузь ручного ткацтва(Львівщина)

Номер слайду 21

Писанкарство є унікальним українським культовим мистецтвом, пов'язаним водночас і з вірою, і з міфологією, і з обрядами

Номер слайду 22

Петриківський розпис — декоративно-орнаментальне малярство, яке сформувалося на Дніпропетровщині. Назва походить від назви села Петриківка.

Номер слайду 23

Лимарство - вичинка шкіри і виготовлення з неї побутових виробів – одне з найдавніших занять українців

Номер слайду 24

Деревообробка, різьбярство. З дерева виробляли посуд, знаряддя праці, човни, господарське начиння тощо. Найдавніші способи обробки деревини, що збереглись і до наших днів, - випалювання та видобування.(Чернігівщина)

Номер слайду 25

Плетіння — кустарний промисел по виготовленню господарсько-побутових та художніх виробів з різноманітної еластичної сировини. (Тернопільщина, Закарпаття)

Номер слайду 26

Бондарство відоме в Україні вже в Х ст. як виготовлення місткого посуду: діжі, барила, відра, коновки, балії, дійниці та ін.

Номер слайду 27

Стельмаство - виготовлення транспортних засобів – возів, саней, а також коліс, полоззя.

Номер слайду 28

Теслярство — один із найбільш масових деревообробних промислів; зведення житлових та інших споруд, господарських будівель

Номер слайду 29

Столярство — вид деревообробного промислу; виготовлення хатнього начиння — лав, ослонів, скринь, столів, табуреток та стільців, мисників, ліжок, а також віконних рам та рамок для вуликів, дерев'яних частин борін та плугів.

Номер слайду 30

Шевство — ремесло, що займається виробництвом і ремонтом взуття.

Номер слайду 31

Кравецтво – це пошиття одягу

Номер слайду 32

Ярмарок – торги, що регулярно відбуваються у визначений час у певному місці, на які з'їжджаються люди для продажу та купівлі товарів. Р М А Р О Я К

Номер слайду 33

Гончарство. Гончарство — найдавніше в світі ремесло. Перша посудина, яку зробили собі люди, була з глини. В Україні з давніх-давен живуть чудові гончарі на Київщині, Полтавщині, Чернігівщині, Поділлі, Харківщині, Волині та інших місцевостях.

Номер слайду 34

ПОТІШКАСіло їсти кошенятко, Ось сметани є горнятко, Цілий глечик простокваші Та великий горщик каші.

Номер слайду 35

Народна пісенька-закличкаІди, іди, дощику, зварю тобі борщику В полив'янім горщику. Тобі горщик, а нам борщик – Щоб густіше падав дощик. Іди, іди, дощику, дзбанком, Макітрицею над нашою пашницею.

Номер слайду 36

Ковальство(Івано-Франківщина)

Номер слайду 37

Добери фразеологізм. Хоч ножем ріж. Скують тебе на підкову. Хапаються за стремена. Як гвіздком прибили. Як молотом ударили. Хоч лопатою горни.

Номер слайду 38

Вишивання Вишивка – це створення на шкірі та тканині узорів за допомогою ниток та голки.

Номер слайду 39

Сучасна українська сім’я

Номер слайду 40

Решетилівська вишивка (Полтавщина)

Номер слайду 41

Миловаріння. Це захоплююче заняття, що допомагає відволіктися від повсякденних турбот і проявити фантазію. Мило ручної роботи надзвичайно запашне, воно може мати незвичайну форму. Таке мило іноді хочеться навіть зїсти.

Номер слайду 42

Традиційно українські ремесла

Номер слайду 43

Традиційно українські ремесла

Номер слайду 44

Дякую за увагу!

pptx
Додано
16 квітня
Переглядів
41
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку