Презентація "Пропорції і відношення + Жінки в науці"

Про матеріал
Пропоную цикл презентацій для повторення окремих тем 6 класу. Кожна презентація об'єднує математику з інтернет - конкурсом, який пропонувала нам освітній проект "На Урок" : "Звичайні дроби + У пошуках скарбів", "Пропорції і відношення + Жінки в науці", "Коло, круг, діаграми + Fake: як розпізнати та протидіяти?", "Раціональні числа + Таємниця генія Шевченка ", "Координатна площина + Пласт — наша гордість і мрія". Особлива увага приділяється патріотичному вихованню учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Звичайні дроби. Відношення і пропорціїЖінки в науці

Номер слайду 2

НАЙВІДОМІШІ УКРАЇНСЬКІ НАУКОВИЦІ ТА ЇХНІ ІСТОРІЇЗа даними ЮНЕСКО менш ніж 30% науковців у світі є жінками. В Україні показник жінок в науці становить майже 45%. Це дозволило нашій державі опинитися на 12 місці в списку з найкращим співвідношенням жінок та чоловіків.

Номер слайду 3

Українська науковица в математиціМарина В’язовська. Марина — сучасна українська науковиця. Вона стала другою в історії жінкою, яка отримала медаль Філдса — найпрестижнішу премію для математиків у світі. Вʼязовська змогла розвʼязати задачу про гарматні ядра на кораблі, яку 400 років тому поставив Йоганнес Кеплер.

Номер слайду 4

Українська науковица в математиціМарина В’язовська. У задачі йдеться, що найефективніший спосіб вмістити якусь кількість сфер в просторі — це побудувати з них піраміду. За таким принципом розкладають апельсини чи яблука в супермаркетах. В такому випадку усі сфери займають 75% доступного об’єму.

Номер слайду 5

До магазину завезли яблука та апельсини. Яблука становили 74 % всіх фруктів, а апельсини - решту 78 кг. Скільки кілограмів фруктів було завезено до магазину?

Номер слайду 6

Українська науковица в математиціМарина В’язовська. Це відкриття виявилось дуже корисним для фахівців, які працюють з кодом виправлення помилок. Їх використовують в мобільних телефонах і навіть на космічних кораблях.

Номер слайду 7

https://www.youtube.com/watch?v=y. Gu. Bu. YKQQQI

Номер слайду 8

Українська науковица в астрономії Ольга Захожай. Ольга працює в Головній астрономічній обсерваторії Національної Академії наук України. Робота Ольги полягає в спостереженні за космосом. Вона досліджує молоді зірки та шукає ознаки, які б означали, що навколо них формуються нові планети.

Номер слайду 9

Українська науковица в астрономії Ольга Захожай. Також Ольга шукає в космосі екзопланети. Це такі планети, які блукають космосом або обертаються навколо іншої зірки, але не Сонця.

Номер слайду 10

Екваторіальний діаметр планети Нептун приблизно дорівнює 49 500 км. Екваторіальний діаметр планети Земля становить 26% екваторіального діаметра Нептуна. Знайдіть діаметр Землі. Відповідь округліть до сотень. Юпітер (63 супутники), Сатурн (49 супутників та кільця), Уран (27 супутників), Нептун (13 супутників). Складіть задачу на відсоткове відношення.

Номер слайду 11

Українська науковица в біології Оксана Савенко. Оксана провела в експедиції на станції “Академік Вернадський” 15 місяців. Вона стала першою жінкою за 20 років яка відправилась туди в зимову експедицію.

Номер слайду 12

Українська науковица в біології Оксана Савенко. Якось під час досліджень Оксана з командою натрапили на кита, якого не бачили 18 років. Ці тварини часто припливають на північ в пошуках їжі, але розмножуються в теплих водах ближче до екватора. Такі зустрічі дають краще розуміння про китів, їх поведінку і популяцію.

Номер слайду 13

Синій кит, можливо, найбільша тварина, яка коли-небудь існувала на Землі. Постраждав і страждає від китобійного промислу, через що популяція синіх китів дуже мала. Довжина тіла дорослого синього кита 32 м, тіло новонародженого китеняти у 4 рази коротше. Який відсоток складає довжина тіла новонародженого китеняти від довжини дорослого кита?Вага дорослого синього кита 180 т , що у 60 разів більше ваги новонародженого китеняти. Який відсоток складає вага новонародженого китеняти від ваги дорослого кита?

Номер слайду 14

Українська науковица в біології Оксана Савенко. За словами Оксани, в буденне життя дослідника в Антарктиді дуже різноманітне. Іноді науковиці доводилось рахувати пінгвінів, збирати зразки безхребетних та досліджувати рослини.

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Імператорські пінгвіниІмператорський пінгвін, також відомий як пінгвін Форстера – найвищий і найважчий з усіх 18 існуючих видів пінгвінів, що мешкає в Антарктиді. Згідно з останньою оцінкою МСОП, популяція імператорських пінгвінів близька до зникаючих (відповідає статусу «близькі до загрозливого стану»), оскільки площа придатних середовищ існування виду зменшується через танення льоду та підвищення рівня моря. У дикій природі імператорські пінгвіни зазвичай живуть близько 20 – 25 років, але спостереження показують, що деякі особини можуть жити до 50 років.

Номер слайду 17

Імператорські пінгвіни. Самка відкладає єдине яйце на лапи і накриває його зверху шкірною складкою, яка називається насідною сумкою. Через деякий час турботи про яйце бере на себе самець, у якого також є насідна сумка. Поки самець насиджує яйце, самка в цей час подорожує до відкритого моря в пошуках їжі. Самці ж збираються в щільні групи — близько допомагає зберегти життя майбутньому потомству.

Номер слайду 18

Імператорські пінгвіни. Батьки ж знаходять своє пташеня серед сотень інших, орієнтуючись голосовим сигналом, який сприймає лише потрібне дитинча, і годують тільки його. У цей період пташеня може за один раз з'їсти до 6 кг риби.

Номер слайду 19

Гра «Де чиє яйце» 𝟏𝟐𝟏𝟔= х𝟏𝟐 х𝟏𝟖= 𝟓𝟔 𝟓х= 𝟏𝟓𝟐𝟒 𝟗𝟏𝟓= 𝟔х 108915

Номер слайду 20

НАУКА ЦЕ ВОНАОсвітній арт-проєкт STEM is FEM за підтримки міжнародних організацій ООН Жінки в Україні та Дитячого фонду ООН в Україні (ЮНІСЕФ). Його ціль – розповісти про здобутки українських жінок-вчених, зацікавити молодь у науці, а також спростувати міф про те, що наука – це виключно чоловіча справа.

Номер слайду 21

Виставка складається із 12 стилізованих портретів героїнь проєкту та 12 есе-підписів до них. Творчі тексти до портретів — есеї переможниць національного конкурсу, що були обрані серед 561 роботи, надісланої школярками та студентками з усієї України віком від 14 до 21 року.

Номер слайду 22

Знайдіть відсоток переможних есе від всіх поданих робіт.

Номер слайду 23

З метою підтримки й відзначення талановитих науковиць та заохочення їх до розвитку української науки у 2018 році в Україні була запроваджена премія, яка є частиною глобальної Програми L'ORÉAL-ЮНЕСКО "Для жінок у науці". Вона створена для молодих жінок, які професійно займаються науковими дослідженнями у галузі STEM (наука, технології, інжиніринг, математика) і мають активну позицію у популяризації науки. Від самого запровадження програми "Для жінок у науці" у 1998 році, понад 4100 талановитих молодих жінок-науковиць, серед яких кандидатки наук та аспірантки, здобули визнання й підтримку в 110 країнах, а п’ять отримали Нобелівську премію.

Номер слайду 24

Якщо ви – дівчинка, дівчина, жінка, неважливо, звідки, неважливо, скільки вам років, і ваше серце лежить до науки – не бійтеся. Йдіть туди сміливо. Адже ніщо не зупинить жінку, яка готова працювати і робити наукові відкриття!

pptx
Пов’язані теми
Математика, 6 клас, Презентації
Додано
2 червня
Переглядів
64
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку