Презентація "Прості форми нарізання овочів"

Про матеріал
Презентація в слайдах простих форм нарізання овочів. Матеріал може бути використаний викладачами та майстрами виробничого навчання по професії "Кухар.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Прості форми нарізання овочів. Підготувала майстер виробничого навчання Аліна БЛІДАР

Номер слайду 2

Прості форми нарізуваннякартоплі

Номер слайду 3

Соломка. Бульби сирої картоплі великого розміру нарізують на тонкі пластинки 0,2 см завтовшки, які складають одна на одну і шаткують упоперек на смужки 4-5 см завдовжки (квадратний переріз 0,2 х 0,2 см). Використовують для смаження у фритюрі (великій кількості жиру) на гарнір для порціонних страв з м'яса і філе птиці.

Номер слайду 4

Брусочки. Бульби сирої картоплі нарізують на пластинки 0,7-1,0 см завтовшки і розрізують на брусочки 3-4 см завдовжки. Використовують для смаження (основним способом і у фритюрі) на гарнір для порціонних страв з м'яса і риби, для приготування борщів (крім селянського, цолтавського), юшок з макаронними виробами, розсольників.

Номер слайду 5

Кубики. Картоплю спочатку нарізують на пластинки, пластинки на брусочки, а брусочки — на кубики. Залежно від призначення кубики нарізують великих розмірів (висота ребра 2,0-2,5 см), середніх (1,0-1,5 см) і дрібних (0,3-0,5 см). Великими кубиками нарізують сиру картоплю для приготування юшок картопляних, борщів селянського і полтавського, для тушкування; середніми — для тушкування; дрібними — варену картоплю для салатів, гарнірів до холодних страв.

Номер слайду 6

Часточки. Бульби сирої картоплі середнього розміру розрізують уздовж на чотири або шість частин. Використовують для приготування перших страв, тушкування, смаження основним способом і у фритюрі.

Номер слайду 7

Скибочки. Бульби сирої або вареної картоплі спочатку розрізають уздовж на часточки або брусочки, потім шаткують упоперек на скибочки. Залежно від кулінарного використання нарізують скибочки великі (2,5-3,0 см завдовжки, 0,2-0,3 см завтовшки) або середні (1-1,5 см завдовжки, 0,2-0,3 см завтовшки). Використовують великі скибочки сирої картоплі для смаження, вареної — для приготування запечених страв з м'яса і риби, середні скибочки вареної картоплі — для салатів.

Номер слайду 8

Кружальця. Бульбам вареної або сирої картоплі надають форму циліндра діаметром 2-3 см, потім нарізують упоперек на кружальця 0,2-0,3 см завтовшки. Кружальця сирої картоплі використовують для смаження основним способом і у фритюрі; вареної — для приготування запечених страв з риби і м'яса.

Номер слайду 9

Прості форми нарізуванняморкви

Номер слайду 10

Соломка. При нарізуванні вручну моркву спочатку нарізують навскіс на пластинки 0,2 см завтовшки, потім шаткують їх соломкою 4-5 см завдовжки (квадратний переріз 0,2x0,2 см). Використовують для приготування борщів (крім селянського і полтавського), юшок з локшиною, розсольників, котлет морквяних, маринаду овочевого.

Номер слайду 11

Брусочки. Сиру моркву нарізують упоперек на циліндри 3,5-4,0 см заввишки, потім на пластинки 0,5 см завтовшки і брусочки. Використовують для припускання, шпигування м'яса, приготування юшки з макаронами, бульйону з овочами.

Номер слайду 12

Кубики. Моркву нарізують на довгі брусочки, потім упоперек на середні або дрібні кубики, як картоплю. Середні кубики сирої моркви для припускання і тушкування, дрібні кубики сирої моркви — для приготування перших страв, вареної — для холодних закусок.

Номер слайду 13

Часточки. Моркву нарізують на циліндри 4 см заввишки, які розрізають уздовж на чотири частини. Використовують для припускання, тушкування.

Номер слайду 14

Скибочки. Моркву нарізують на часточки або брусочки, а потім упоперек на скибочки 0,2-0,3 см завтовшки. За розміром скибочки бувають великі (довжина ребра 2-2,5 см) і середні (1-1,5 см). Використовують великі скибочки сирої моркви для борщів селянського і полтавського, середні скибочки вареної моркви — для салатів і вінегретів.

Номер слайду 15

Кружальця. Моркву однакового діаметра (2-2,5 см) нарізують упоперек на кружальця 0,1-0,3 см завтовшки. Використовують кружальця сирої моркви для юшки селянської, вареної — для холодних страв.

Номер слайду 16

Прості форми нарізуванняцибулі

Номер слайду 17

Кільця. Нарізають ріпчасту цибулю перпендикулярно до осі кружальцями, які розділяють на кільця.

Номер слайду 18

Півкільця. Нарізають ріпчасту цибулю перпендикулярно до осі кружальцями, які розділяють на кільця. Для того щоб мати півкільця, ріпчасту цибулю розрізають на дві частини по осі, а потім нарізають упоперек і розділяють на півкільця. Січення

Номер слайду 19

Січення. Цибулю розрізують уздовж навпіл,нарізують на пластинки 0,1-0,3 см завтовшки,потім упоперек ріжуть на кубики. Використовують для юшок з крупами, дляначинок - пасерованою.

Номер слайду 20

Часточки. Цибулю розрізують уздовж на 4-6 частин. Використовують для приготування тушкованих страв.

Номер слайду 21

Прості форми нарізуваннябуряків

Номер слайду 22

Соломка. Буряки нарізують на тонкі пластинки 0,2 см завтовшки, які складають одна на одну і шаткують упоперек на смужки 4-5 см завдовжки (квадратний переріз 0,2 х 0,2 см). Використовують для борщів (крім флотського), щів із свіжої та квашеної капусти, розсольника, супів з овочів, супів з макаронними виробами, свекольника, маринаду.

Номер слайду 23

Скибочки. Буряк нарізують на часточки або брусочки, а потім упоперек на скибочки 0,2-0,3 см завтовшки. За розміром скибочки бувають великі (довжина ребра 2-2,5 см) і середні (1-1,5 см). Використовують великі скибочки для борщів селянського і полтавського, середні скибочки вареної моркви — для салатів і вінегретів.

Номер слайду 24

Кубики. Буряк нарізують на довгі брусочки, потім упоперек на середні або дрібні кубики, як картоплю. Середні кубики - для припускання і тушкування, дрібні кубики — для приготування перших страв, вареної — для холодних закусок.

Номер слайду 25

ЛАЙФХАК Щоб під час нарізання овочів їхні шматочки не прилипали до ножа, експерти радять приклеїти до його леза зубочистку. Про цей лайфхак повідомляють на українському сайті "Куховарити". Для цього необхідно відрізати шматочок скотчу, який відповідає довжині зубочистки, і приклеїти спершу до неї, а потім усе разом до леза ножа. Після цього овочі більше не прилипатимуть до ножа і їх не доведеться знімати руками, зупиняючи процес.

Номер слайду 26

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Дишлер Юлія
    Хочу подякувати Аліні за чудову презентацію. Маю надію побачити 2 частину: міжнародні види нарізання овочів.
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додав(-ла)
Блідар Аліна
Додано
30 листопада 2023
Переглядів
965
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку