Сценарій виховного заходу (судове засідання) "Найдивовижніша речовина - вода"

Про матеріал
Розробку виховного заходу можна використовувати в 9 класі після вивчення теми "Розчини". Мета заняття - у вигляді ділової гри узагальнити знання про властивості води, формувати в учнів екологічну культуру та свідомость, виховувати бережливе ставлення до води, економне її використання.
Перегляд файлу

Секретар. Встати! Суд іде! (Слайд 1)

(Усі присутні встають. Заходять прокурор, суддя, свідки, захисник, проку­рор. Вода перебуває під охороною в залі.)

Суддя. Прошу всіх сісти (усі в залі сідають). Цього дня слухається справа № 1 громадянки Країни хімічних елементів Води. Прошу ознайомити суд з матеріалами обвинувачення.

Прокурор.  Вода обвинувачується в тому, що вона: (Слайд 2)

  1.                своєю діяльністю руйнує матінку-планету, утворюючи яри, печери, пустелі;
  2.                заливає посіви сільськогосподарських культур;
  3.                розчиняючи в собі величезну кількість речовин, стає непри­датною для використання.
  4.                під час сильних штормів забрала тисячі людських життів, зруй­нувала багато міст;
  5.                разом з киснем повітря руйнує залізо, перетворює його на іржу, таким чином пошкоджує корпуси кораблів, водопостачальні й каналізаційні труби, мости, гідроспоруди тощо;
  6.                поводиться аномально по відношенню до інших подібних на неї за будовою речовин.

Суддя. Підсудна, Ви згодні з висунутими проти Вас обвинува­ченнями? (Слайд 3)

Вода. Ні, з висунутими обвинуваченнями проти мене я не згодна.

Суддя. Вас судять головний судця елементів, цар металів Залізо, прокурор — Платина, Ваш адвокат — Цинк. Чи згодні Ви з таким складом суду?

Вода. Так, заперечень не маю.

Суддя. Відводів немає?

Вода. Ні.

Суддя. Шановні свідки! Іменем законів М.Ломоносова і Д. Менделєєва я попереджаю Вас, що за неправдиві свідчення Ви всі будете при­тягнуті до відповідальності за статтею № 5 кримінального кодексу Країни елементів. Зрозуміло?

Свідки. Так!

Суддя (до води).  Підсудна, Ваше прізвище ім’я та по батькові?

Вода. Я — Вода, (Слайд 4) складна речовина формула Н20. Гази водень і кисень з’єдналися, утворивши мене . Я вкриваю 3/4 земної кулі. Я утворюю океани, моря річки озера, грунтові води. (Слайд 5) Я є в усіх живих організмах.

Озирніться навколо... Ні, я не буду говорити про свої переваги і недоліки. Якщо мене взялися судити, значить, я в чомусь винна, але більше всього винні люди, які ще не навчилися керувати мною. А сьогодні я віддаюся в руки правосудця, і нехай буде винесено справедливий вирок.

Суддя. Секретарю, що ви можете доповнити щодо сказаного Водою?

Секретар. Прошу переглянути паспортні дані (слайд 6).

Рідина, без смаку і запаху. Температура кипіння – 100оС, температура замерзання – 0оС. Густина при 4оС –        1 г /см3. 

Суддя. У кого є запитання до підсудної? Немає? Воду одночас­но вважають добрим другом і підступним ворогом, і здається, що одне суперечить другому. Тому кожне заперечення треба глибоко проаналізувати й обґрунтувати. У цьому нам допоможуть свідки. Запросіть першого свідка!

     Прокурор. Звинувачення викликає першого свідка.

Суддя. Ваше ім’я, прізвище?

Свідок 1. Лаперуз — французький мореплавець.

Суддя. Що Ви можете сказати в цій справі?

Свідок 1. Під час навколосвітньої подорожі, я хотів зайти до чилійської гавані Консепсьйон, але ніде не міг знайти це місто. Пізніше я дізнався, що в 1751 р. під час сильного землетрусу і на­пливу тихоокеанських штормових хвиль місто занурилося в море. На його місці утворилася велика морська бухта. Моряки стверджу­ють, що на дні бухти знаходяться розмиті церкви, будинки, вулиці зниклого міста. Жителі, що залишилися живими, побудували нове місто біля річки Біо-Біо і дали йому стару назву.

Прокурор. Ці свідчення говорять про руйнівну силу води!

Суддя. Як Ви вважаєте, чи Вода винна в цьому випадку?

Свідок 1. І так, і ні. Головна провина лягає на землетрус, а вода з’явилася в той момент, коли її більше всього не чекали, і затопи­ла місто.

Суддя. Ще запитання до свідка є? Ні? Ви вільні.

  Прокурор. Ще хочу додати, що в ході слідства було проведено  експертизу. Дозвольте ознайомити присутніх з  доказами  непередбачуваних дій громадянки Води (Слайд 7-11).

   

 

 

 

   Прокурор. У кого ще з свідків є звинувачення на адресу громадянки Води? Прошу.

 Суддя. Ваше прізвище, ім’я та по-батькові.

Свідок 2. Я двоюрідний брат підсудної – Гідроген Сульфід. Вода, як і я та мої брати Гідроген Селен та Гідроген Телур, мала бути газом, температура кипіння і плавлення її мала бути нижчою за 0оС. Але вона плавиться і кипить при значно вищих температурах. Таким чином вона відреклася від нашої родини.

Прокурор. Звинувачення закінчило допит свідків.

Суддя. Дякую. Що скаже захист?

Адвокат. Я маю свідків, які зможуть пояснити таку поведінку Води і довести, що ця та інші аномалії мають для людей тільки позитивне значення.

Суддя. Запросіть ваших  свідків.

(Заходить свідок 3.)

Суддя. Ваше прізвище?

Свідок 3. (Слайд 12)

 Моє прізвище Ви не зустрінете в жодному довіднику, я — Життя, усе живе на Землі. Живу в кожному і поряд з кожним.

Суддя. Що Ви можете сказати в даній справі?

Свідок 3.  Я можу розповісти дуже багато про чесноти Води. (Слайд13)

 Вода! Що може бути більш знайомим і більш буденним! Живі істоти на 65% складаються з води,  Багато води в соковитих плодах, м’якоті листків, коренях рослин. (Слайд 14)

 Більшість тканин і органів в основному складаються з води.   Втрата лише половини цієї кількості призводить до загибелі організму або ж до припинення процесів обміну. Якщо організм людини втрачає 12% маси тіла за рахунок води, настає смерть.  (Слайд 15)

Що може бути дивовижнішим від води? Дощ, сніг, град, ясно чи хмарно, спекотно чи холодно, тихо чи вітряно — це не що інше, як гра води в природі.  Вона – єдина на Землі речовина, що може в природних умовах перебувати в трьох агрегатних станах:твердому, рідкому, газоподібному.(Слайд 16)

Скільки загадок приховували вигадливі кристали замерзлої води – снігу і льоду

 (Слайд 17- 27) Японський учений М.Емото (2002р) зумів візуалізувати розташування молекул води у кластерах заморожуванням води за допомогою різних видів впливу. Кристали замерзлої води вишиковуються певним чином. Лід “пам’ятає” передісторію рідкої фази, яка піддавалася впливу. Емото проводить експеримент, у якому впливає на воду різними частотами.

Через форми кристалів можна дізнатися, яку інформацію несе з собою вода. Форма кристалів льоду, які утворюються при замерзанні води, не лише залежить від її чистоти, але й змінюється а залежності від того, наприклад, яку музику виконують над цією водою, які їй показують зображення та вимовляють слова.

Будь яка класична музика, призводить до утворення правильно сформованих кристалів з чітко вираженими рисами. На противагу цьому, вода, на яку діяла агресивна музика утворювала кристали неправильної форми.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Вода — вічний двигун живої природи. Якщо суд вирішить, що вода є, головним винуватцем бід людей, вважайте, що я загину.

Суддя. Запитання до свідка є? Ні. Ви вільні, запросіть, будь лас­ка, наступного свідка.

(Заходить свідок 4.)

Суддя. Ваше прізвище?

Свідок 4. Я – Хімік. (Слайд 28)

 Високі температури плавлення і кипіння води можна пояснити тим, що молекули води можуть зчіплюватися одна з одною за рахунок водневого зв’язку. Атом Оксигену однієї молекули води притягує атом Гідрогену іншої. Це утруднює випаровування, а отже, підвищує температури кипіння і плавлення. Якби вода стала вести себе нормально, то на Землі вона б існувала у вигляді пари. Чи існувало б тоді життя?! Я прошу шановний суд звільнити Воду, адже вона ні в чому не винна.

Суддя. Заспокойтеся, будь ласка! Ви вільні.

Свідок 4.  Ні, я хочу ще доповнити. Вода – єдина речовина, що в процесі затвердіння розширюється. Тому щільність льоду менша за щільність рідкої води, і лід плаває на воді. Уявіть собі, який вигляд мав би світ, якби вода мала нормальні властивості і лід був би щільніший за рідку воду. Узимку лід, що утворився зверху, як більш щільний, тонув би, безупинно опускаючись на дно водойми. Улітку ж лід, захищений товщею води, не зміг би станути. Поступово всі озера, ріки, струмки перетворилися б на гігантські крижані гроти. Чудесною аномалією володіє наша чудесна Вода!

Адвокат. Дякую. Захист викликає  Фізика.

Свідок 5. Вода має ще таку аномалію як високу теплоємність. Вона нагрівається вп’ятеро повільніше за пісок. Щоб нагріти 1л води на 1оС, потрібно в 3 300 разів більше тепла, ніж для нагрівання такої ж кількості повітря. Унаслідок того вода є добрим теплоносієм. Згадайте, наприклад, водяне опалення у вас вдома. Повільне підвищення температури води під час нагрівання і відповідно виділення значних кількостей тепла під час охолодження пом’якшують коливання температури поблизу великих водойм. А якби питома теплота плавлення не була б настільки високою, то навіть незначна кількість теплоти могла б відразу розплавити сніг і лід і це призвело б до великих повеней.

Адвокат. Дякую. Захист викликає наступного свідка – Географа.

Свідок 6. Я хочу доповнити. Я -  Географ. Вода є головним фактором, що визначає клімат поверхні землі. Якщо стометровий шар води віддасть атмосфері лише 1оС, повітря над ним нагрівається на 6оС. Морські течії розносять холодну і теплу воду на великі відстані, впливаючи на клімат значних територій. Так, тепла Північно – Атлантична течія постачає Баренцевому морю у 22 рази більше води, ніж усі річки світу – океанам. Лише уявіть:за секунду – 4 млн. т теплої води! Завдяки цьому Норвегія за хвилину отримує стільки тепла, скільки його можна було б одержати, спаливши 100 тис. т нафти.

 (Слайд 29)

Здавалося б, води досить багато, проте прісної води катастрофічно не вистачає. Від нестачі прісної води сьогодні потерпає третина населення планети. Гарна вода стає предметом експорту. Населення Гонконгу отримує воду спеціальним трубопроводом з Китаю. На привізній воді живе ціла країна Алжир. Вода – найдорожча сировина, замінити яку неможливо. З усіх величезних запасів її прісної лише 3% від її загальної маси. Основні запаси прісної води зосереджені в льодовиках Антрактиди, Гренландії. На сьогодні ця вода практично не доступна для людини. Кількість же доступної прісної води – лише 0,007%. Крім того, ця вода розподілена нерівномірно. Тому до прісної води слід ставитися як до особливо цінної речовини й витрачати її ощадливо.

(Без запрошення заходять дівчата із природоохоронної організації)

Суддя. Хто ви такі?

Дівчата. Ми – представники природоохоронної організації «Якщо не ми, то хто?». Нас не запросили на суд. Але ми не будемо мовчати і хочемо також висловити свою думку!

 


 Вода – це кришталеве диво.

Ми з нею багаті й щасливі!

О, будьмо ж усі бережливі!

Як зникне солодка вода,

Сльозами весь світ зарида.

 

Вода народила,

Вода напоїла,

Вода – серцю мила,

 Вода – наша сила.

 

Не будем бруднити,

Не станем ганьбити

Дарунок природи –

Всі синії води.

 

Краса незліченна,

Вода – незбагненна,

Весь світ умістила,

Життя нам відкрила.

 

Не будем чорнити

Все брудом прогресу.

Давайте любити

І бути з ней чесні.

 

Не будемо жити,

Щоб вод в нас не стало.

Давайте цінити,

Що маємо, мали…

 

Людино!Розумна істото!

Ти можеш усе на Землі –

Відсунути можеш потопи

І цілі звести кораблі.

 

Ти знову і знову – людина,

До тебе звертаємось ми

Ріки, потоки, озера

Будь ласка, для нас збережи!

 

Щоб чистим соком наливалася калина,

Щоб міг олень прийти до водопою,

Щоб спрага нас з тобою не спалила,

Щоб планета залишалась голубою,

Врятуйте воду – щедрий дар природи.

 

Присягаймо край наш рідний

Над усе любити.

Берегти його природу

І для нього жити.


 

Звільніть воду! Інакше ми організуємо акцію протесту під залою суду!

 

Суддя. Ми врахуємо ваші вимоги, а зараз продовжуємо допит свідків.

Адвокат. Захист викликає Фізика для доповнення.

Свідок5. Ще одна особливість води – великий поверхневий натяг. Поверхня води завжди затягнута тоненькою плівкою з молекул, міцно зв'язаних одна з одною. По цій плівці, як по гамаку, бігають водомірки. Сили поверхневого натягу змушують воду легко підніматися по капілярним каналах на поверхню землі, рухатися в тканинах рослин і клітинах живих організмів. Величину цієї сили ви можете відчути коли спробуєте роз’єднати дві скляні пластинки, змочені водою.

Вода має ще таку дивну аномалію: вона від холоду все – таки стискається, але лише до +4оС. Тому взимку на дні водойм вода має тільки таку температуру, рятуючи життя всім прісноводним.

 В обвинуваченні говориться ще про добру розчинність води. Так, вона розчиняє рідкі, тверді, газоподібні речовини й навіть золото. Виявлено, що понад 60 розчинених елементів міститься у воді. Розчинені у воді солі надають їй приємного смаку. У воді деяких джерел міститься велика кількість розчинених речовин, і вона має цілющі властивості. Це мінеральна вода. Океанську воду називають «рідкою рудою». У кожному кубічному кілометрі її розчинено близько 35 млн т твердих солей. Уже сьогодні з морської води видобувають натрій, хлор, золото, уран. Дякуючи цій якості – розчиняти, вода стала носієм життя!

(Свідок 7 заходить без запрошення.)

Свідок 7. Вибачте, будь ласка, я дуже поспішаю на з’їзд еле­ментів, і прошу мене вислухати.

Суддя. Ми вас слухаємо.

Свідок 7. Я — директор Міжнародного центру з охорони води. Останнім часом над нашим другом Водою стоїть страшна небез­пека, яка підкралася непомітно і, як хвороба, почала вбивати здо­ровий організм. (Слайд 30,31 )

 

Справа в тому, що деякі люди, підприємства, орга­нізації забули, як правильно використовувати воду, не економлять і забруднюють її. Наприклад, вода Каспійського моря нещадно за­бруднюється нафтовиками, дно моря в деяких місцях на 1,5 см вкрите нафтою, усе живе гине. Серед річок з отруєною водою пер­ше місце в Європі посідає Рейн. Рибалкам нічого робити на бере­гах цієї річки: вся риба тут загинула. В Англії річкою відходів стала Темза, а в США — Потокан, «загибла річка» — говорять про неї американці.

Суддя. А що Ви можете сказати про використання води?

Свідок 7. (Слайд 32)

На одного міського жителя планети витрачається щодоби понад 100 л, а з урахуванням потреб промисловості – 600. На одного сільського жителя припадає менша норма, але її надто багато потребує сільське господарство.

Бурхливий розвиток промисловості створив смертельну загрозу для всіх водойм. У ріки, моря й океани скидають мільярди тонн отруйних та забруднених вод. Лише в українські ріки щорічно скидається 22 км3 різних промислових стоків. Природа не пробачає людям негативного впливу на неї. Це викликає велике обурення і незадоволення. Людям потрібна чиста вода! Я і всі, хто мене делегував, за Воду!

Суддя. Ми візьмемо до уваги Ваші свідчення. Ви вільні. Запросіть свідка від Спілки поетів.

(Заходить свідок 6.)

Свідок 8. Я — представник Спілки поетів, мені мої товариші-поети доручили стати на захист цього безцінного дива природи — Води. Наше ставлення до неї я хочу висловити у віршованій формі. (Слайд 33)

Ода Воді

О, незрівнянна і солодка,

О, надзвичайна і проста.

Створила ти річок потоки,

Ти – чародійниця, Вода!

 

Небесний храм, сніги й тумани

І життєдайнії дощі,

Бурхливі сині океани –

За все це дякуєм Воді.

 

З тобою побут наш пов'язаний,

Ти непомітна й головна.

Ти – на заводі, в чашці, в вазі,

Найперша ти речовина!

 

Добрішого нема напою

Звичайної води ковтка.

Життя наповнене тобою,

Вірніше, ти і є Життя!

 

Вода надихає художників, поетів, музикантів на створення неперевершених шедеврів.

(Звучить музика.)

Суддя. Слово надається підсудній громадянці Воді. В ході процесу ми заслухали низку серйозних доказів як на вашу користь так і проти вас. Що ви можете сказати?

Вода. Я зовсім не хотіла зробити нічого поганого. Але у мене є прохання до людей, не забруднювати оточуюче середовище. Я не знімаю з себе вини, але я каюсь і прошу допомогти мені боротися із  забрудненим оточуючим середовищем.

Суддя. Слово надається адвокату.

Адвокат. Вода — це джерело життя. За образним висловлюван­ням академіка Ферсмана, вода — це нерв Землі. Щоб усвідомити значення води для кожного з нас, спробуйте прожити хоча б один день без води. А щодо її аномалій, то завдяки їм життя змогло розвинутись та існувати у воді.

Суддя. Слово надається прокурору.

Прокурор. Як уже було сказано, підсудна Вода, з одного боку, дає життя рослинам, тваринам та людям, з іншого — безжально пригнічує і навіть забирає життя. Але мені здається, що свідки підтвердили невинуватість Води. З обвинуваченнями я не згоден і прошу суд при винесенні вироку врахувати пом’якшуючі обстави­ни. Нехай буде правда на Землі!

Суддя. Вислухавши свідчення свідків, виступи прокурора та ад­воката, суд дійшов висновку, що висунуті проти Води обвинува­чення в повній мірі не були доведені, і вирішив звільнити Воду з-під охорони. А до всіх людей ми звертаємось із закликом берегти та економити Воду. Адже від людей залежить те, якою вона буде завтра. І такі чудові науки, як хімія, географія, фізика, гідрологія допоможуть вивчити властивості Води, способи її використання та охорони.

(Слайд 34) Бережімо воду!

(Звучить музика.)

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

docx
Додано
28 січня 2019
Переглядів
1273
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку