Презентація "Протидіємо насильству разом"

Про матеріал
Дана розробка створена для проведення просвітницької роботи з батьками, вчителями в рамках Всеукраїнської акції "16 днів проти насильства". Розкриває питання, що таке насильство, види насильства, ознаки, психологічні наслідки насильства, законодавча база щодо протидії насильству.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Підготувала психолог олена Романенко«ПРОТИДІЄМО НАСИЛЬСТВУ РАЗОМ»

Номер слайду 2

План: Що таке насильство, його види;Причини виникнення насильства і його психологічні наслідки;Ознаки насильства;Законодавча база України щодо запобігання та протидії насильства;Дії в разі вчинення насильства;Результати проведеного дослідження серед учнів 6-11 класів щодо виявлення випадків насильства.

Номер слайду 3

Що ж таке насильство в сім’ї? Насильство в сім'ї - будь-які умисні дії фізичного, сексуального, психологічного чи економічного спрямування одного члена сім'ї по відношенню до іншого члена сім'ї, якщо ці дії порушують конституційні права і свободи члена сім'ї і наносять шкоду його фізичному чи психічному здоров'ю. Насильство над дитиною — це дії, що приносять шкоду дитині з боку людей, на яких покладено відповідальність щодо догляду та опіки над ними.

Номер слайду 4

Які бувають види домашнього насильства? Фізичне  — умисне нанесення одним членом сім'ї іншому члену сім'ї побоїв, тілесних ушкоджень, що може призвести або призвело до смерті постраждалого, порушення фізичного чи психічного здоров'я, нанесення шкоди його честі і гідності.

Номер слайду 5

Психологічне насильство  Це насильство, пов'язане з дією одного члена сім'ї на психіку іншого члена сім'ї шляхом словесних образ або погроз, переслідування, залякування, якими навмисно спричиняється емоційна невпевненість, нездатність захистити себе та спричинення шкоди психічному здоров‘ю.

Номер слайду 6

Сексуальне насильство Це протиправне посягання одного члена сім'ї на статеву недоторканість іншого члена сім'ї, а також дії сексуального характеру по відношенню до дитини, яка є членом цієї сім'ї.

Номер слайду 7

Економічне насильство  Це умисне позбавлення одним членом сім'ї іншого члена сім'ї житла, їжі, одягу та іншого майна чи коштів, на які постраждалий має передбачене законом право, що може призвести до його смерті, викликати порушення фізичного чи психічного здоров'я.

Номер слайду 8

Зневага інтересами і потребами дитини (нехтування) Це відсутність належного забезпечення основних потреб дитини в їжі, одязі, житлі, вихованні, медичній допомозі з боку батьків чи осіб, їх що заміняють, у силу об'єктивних причин (бідність, психічні хвороби, недосвідченість) і без таких.

Номер слайду 9

Причини виникнення насилия: Матеріальні труднощі; Наявність в сім'ї безробітного; Невирішена житлова проблема; Алкоголізм та пияцтво серед членів сім'ї;Наявність наркоманів в сім'ї; Неповна сім'я; Вітчим чи мачуха в сім'ї; Дитина-інвалід або з проблемами зі здоров’ям;Небажана дитина; Важка дитина; Сімейні конфлікти; Самоствердження за рахунок слабких;Культ жорстокості, пропагований в суспільстві. 

Номер слайду 10

Психологічні наслідки насилля в сім'ї: Жертви домашнього насильства перебувають у постійному страху; Брак позитивних почуттів; Нереалізованість потреби у самовираженні;Катастрофічно знижена самооцінка жертв насильства;Обман, як основна модель поведінки членів родини;Життя у повному обмеженні свободи;

Номер слайду 11

Депресія, як реакція жертви на насильство; Прийняття дитиною насильницької моделі існування сім'ї як норми; Агресивна, аж до злочинної, поведінка дітей та підлітків;Невпевненість дитини, що його люблять в сім‘ї;Втеча з дому; Скоєння суїциду дитиною.

Номер слайду 12

Ознаками  насильства можуть бути: замкнутість; неврівноважена поведінка; агресивність, схильність до нищення й насильства; уповільнене мовлення, нездатність вчитися;уникання однолітків, бажання гратися лише з маленькими дітьми; занижена самооцінка; тривожність; демонстрація страху перед появою батьків;страх фізичного контакту, страх іти додому;депресія, спроби самогубства;уживання алкоголю або наркотиків; психосоматичні хвороби;нав’язливі страхи (фобії); насильство по відношенню до свійських тварин, та взагалі до більш слабших істот.

Номер слайду 13

Законодавство України щодо захисту прав та свобод особистості Конституція України: Стаття 3. Людина, її життя і здоров’я, честь і гідність, недоторканість і безпека визначаються в Україні найвищою соціальною цінністю. Стаття 28. Кожен має право на повагу до його гідності. Ніхто не може бути підданий катуванню, жорстокому, нелюдському або такому, що принижує його гідність поводженню чи покаранню. Стаття 52. Будь яке насильство над дитиною та її експлуатація переслідуються законом.

Номер слайду 14

Закони України Закон України „Про охорону дитинства” Стаття 10. Право на захист від усіх форм насильства. Закон України „Про попередження насильства в сім’ї”Закон України „Про внесення змін до деяких законодавчих актів України щодо вдосконалення законодавства стосовно протидії насильству в сім’ї”.

Номер слайду 15

Згідно ч.6, 7 статті 150 Сімейного кодексу України забороняються будь-які види експлуатації батьками своєї дитини. Забороняються фізичні покарання дитини батьками, а також застосування ними інших видів покарань, які принижують людську гідність дитини. Статті Кримінального кодексу України, які застосовують стосовно встановлення відповідальності за вчинення фізичного, сексуального, психологічного та економічного насильства в сім’ї.(ст.115,116,117,119,120,121,122,123,125,126,127,128,129,135,136,152,153,155,156,166,167,194,195)

Номер слайду 16

Діти-свідки = діти-жертви. У Кримінальному кодексі з’являється положення про те, що скоєння будь-якого насильницького злочину у присутності малолітньої дитини є обтяжуючою обставиною, яка автоматично призведе до збільшення покарання для кривдника.

Номер слайду 17

Номер слайду 18

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Результати проведеного дослідження серед учнів 6-11 класів щодо виявлення випадків насильства в їхньому житті Дослідження рівня задоволеності потреби дитини в безпечному середовищі в сім'ї та школі проводилося за допомогою анкети «Моє життя в сім’ї та школі». В дослідженні взяли участь 273 учня 6-11-х класів. 56, 9% дівчат 43,1% хлопців

Номер слайду 21

77% відповіли «Так»19, 7% - не думали про це

Номер слайду 22

68 % відповіли «насильство дорослих над дітьми»63, 1 % відповіли «сімейне насильство»62% вважають «насильство старших дітей над молодшими»

Номер слайду 23

53, 3 % відповіли, що «ні»31, 4% - важко відповісти

Номер слайду 24

95, 3 % відповіли «ні»

Номер слайду 25

61,7% відповіли «наслідування поведінки дорослих»56,2% вважають «впевненість у безкарності вчинку»54,4% - конфліктні стосунки у сім’ї

Номер слайду 26

64,1% відповіли «ні»35,9%- «так»

Номер слайду 27

78,1% відповіли «ні»16,1% - «так, в учнівському колективі»

Номер слайду 28

61,3% відповіли «ні»25,2% - «так, в учнівському колективі»11,3% - «так, з боку батьків»

Номер слайду 29

92% відповіли «ні»

Номер слайду 30

92,7% відповіли «ні»

Номер слайду 31

83,9% - відповіли «звернусь до батьків і все їм розкажу»69% - «звернусь до правоохоронних органів»66,4% - «буду кликати на допомогу»

Номер слайду 32

83,2% - відповіли «намагатимуться припинити насильство»

Номер слайду 33

66,8% - відповіли «від родичів»54,4% - «від друзів»50,75 – «від психолога»

Номер слайду 34

65% відповіли «категорично заперечую»30,3% - лише в окремих випадках

Номер слайду 35

Здоровий розвиток дитини можливий в умовах, коли його приймають, розуміють, підтримують. Відповідальність батьків полягає в тому, щоб створити для дитини безпечне середовище для його повноцінного росту і розвитку. Кожна людина має право жити вільно, у безпеці, відчуваючи тепло і любов!

Номер слайду 36

Дякую за увагу!

pptx
Додано
2 грудня 2021
Переглядів
1322
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку