Презентація "Протимінна безпека"

Про матеріал
Презентація в доступній формі знайомить учнів з протимінною безпекою та діями у разі виявлення ВНП.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Корчомна Валентина ІванівнаІвахнянський ЗЗСО І-ІІІ ступенів. Мінна небезпека

Номер слайду 2

ЗМІСТ:І. ВИДИ МІН;ІІ. БОЄПРИПАСИ, ЩО НЕ ВИБУХНУЛИ;ІІІ. ЗАЛИШЕНІ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ БОЄПРИПАСИ;ІV. ДЕТОНАТОРИ ;V. САМОРОБНІ ВИБУХОВІ ПРИСТРОЇ ТА МІНИ-ПАСТКИ;ІV. Набої;VІІ. Ознаки небезпечних територій;VIII. ПРАВИЛА ПОВЕДІНКИ У СИТУАЦІЯХ, ПОВ’ЯЗАНИХ ІЗ ВИЯВЛЕННЯМ ВНП;

Номер слайду 3

Вибухонебезпечні предмети (ВНП) – вибухові матеріали промислового призначення та саморобного виготовлення, боєприпаси, що містять вибухові речовини, а також біологічні та хімічні речовини: бомби і боєголовки; керовані і балістичні ракети; артилерійські, мінометні, ракетні боєприпаси і боєприпаси до стрілецької зброї; усі міни, торпеди і глибинні бомби; піротехнічні вироби військового та спеціального призначення; касетні бомби і касети; електричні вибухові пристрої; саморобні вибухові пристрої та інші предмети, що є вибухонебезпечними за своєю природою.

Номер слайду 4

Протимінна діяльність (mine action) – заходи, що проводяться з метою забезпечення національної безпеки та спрямовані на зменшення соціального, економічного та екологічного впливу вибухонебезпечних предметів на життя та діяльність населення. До вибухонебезпечних залишків війни (ВЗВ) відносяться боєприпаси, що не вибухнули (НВБ) та залишені вибухонебезпечні боєприпаси (ЗВБ), які пов’язані з бойовими діями.

Номер слайду 5

Міжнародні стандарти протимінної діяльності (МСПМД/IMAS) спираються на три головні угоди міжнародного права, що розглядають питання наземних мін та ВНП: 1.  Конвенція про заборону протипіхотних мін (КЗППМ) 1997 р. (Конвенція про заборону застосування, накопичення запасів, виробництва і передачі протипіхотних мін та про їхнє знищення).2.  Конвенція про заборону або обмеження застосування  конкретних видів звичайної зброї (КНЗ) 1980 р. та її доповнення: Протокол II щодо мін, мін-пасток та інших пристроїв, а також Протокол V щодо вибухонебезпечних залишків війни (CCW).3.  Конвенція про касетні боєприпаси  від 2008 р. (CCM).

Номер слайду 6

Правила безпеки.наземні міни. Міна – це вибухонебезпечний пристрій, спрямований на виведення з ладу чи знищення людини, транспорту або будівлі від присутності, близькості або контакту з особою чи транспортним засобом. За тактичним призначенням міни поділяються на: - протипіхотні; - протитранспортні.​За ступенем небезпеки: - такі, що знешкоджуються; - такі, що не знешкоджуються.

Номер слайду 7

Протипіхотна міна (ППМ) – це міна, призначена для того, щоб вибухати від присутності, близькості або контакту з людиною, яка виводить з ладу, калічить або вбиває одну чи більше осіб. За характером ураження протипіхотні міни поділяються на дві групи:фугасні (основний вражаючий ефект – вибухова хвиля, яка руйнує все на своєму шляху);осколкові (ураження відбувається готовими забійними елементами та уламками корпусу міни).

Номер слайду 8

Фугасні протипіхотні міни та особливості небезпеки. Протипіхотні фугасні міни встановлюється на ґрунті чи під ґрунт/сніг (візуально не помітні). Спрацьовують від наступання на них ногою. Протипіхотна фугасна міна натискної дії «ПМН-2

Номер слайду 9

Протипіхотна фугасна міна натискної дії ПФМ-1 (Пелюстка) Встановлюється виключно методом дистанційного мінування на ґрунт. Невеликі за розміром (біля 12 см) та практично непомітні в густій траві. Матеріал корпусу – пластмаса, радіус ураження – 3 м. Завдяки незвичайній формі, що обумовлена аеродинамічними якостями задля розсіювання з повітря, ця маленька міна часто сприймається дітьми як іграшка.

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Осколкові протипіхотні міни та особливості небезпеки. Протипіхотна вистрибуюча осколкова міна кругового ураження «ОЗМ-72» (міна-жаба чи «злюка» )Міна спрацьовує, коли людина зачіпляється за дротову розтяжку. Вона вистрибує на висоту 90-110 см від поверхні землі, розривається та розкидає повз себе 2400 забійних елементів (кульки або ролики).

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Протипіхотна міна МОН-50 Міна в ручну встановлюється на ґрунт чи за допомогою струбцини (затискний пристрій) може кріпитися на дерево або іншу вертикальну поверхню. Може використовуватись як керована – підрив проводиться оператором з пульта управління при появі супротивника в секторі поразки, чи як міна-розтяжка – при зачіпанні тонкого дроту. Дальність ураження – 50 метрів. Висота сектора поразки від 15 см до 4 м на граничній дальності.

Номер слайду 14

ПРОТИТРАНСПОРТНІ МІНИ та особливості небезпеки. Протитранспортна міна ТМ-57 Призначення міни – виведення з ладу гусеничної та колісної техніки супротивника. Встановлюється на ґрунт, під ґрунт, воду чи у сніг вручну або засобами механізації.

Номер слайду 15

Завжди пам’ятаймо, що ті, хто встановив міну, зробили все можливе, щоб її не можна було помітити, а тим більше знешкодити. Важливо розуміти, що у зв’язку із природнім впливом (перебуваючи певний час у ґрунті та воді), міни та ВНП іржавіють, деформуються, та при їх виявленні можуть бути не схожими на представлені зразки на фото. Але з часом вони не втрачають своєї властивості реагувати на будь який вплив чи контакт та вибухати і залишаються вкрай небезпечними. Тому потрібно бути вкрай обережними з незнайомими та підозрілими предметами! Треба чітко усвідомити, що виявленням, маркуванням та знешкоджуванням мін і вибухонебезпечних предметів мають займатися виключно підготовлені фахівці, які мають відповідний допуск до робіт з розмінування.

Номер слайду 16

Забороняються: Будь-які спроби самостійного розмінування чи будь-які інші дії з підозрілими предметами.​Необхідно пам’ятати, що необережне поводження із цими предметами (спроби взяти до рук чи перенести, розібрати, здійснити будь який механічний вплив тощо) може призвести до смерті або до значної шкоди здоров’ю та каліцтва людини чи групи людей.

Номер слайду 17

БОЄПРИПАСИ, ЩО НЕ ВИБУХНУЛИБоєприпас, що не вибухнув (НВБ) вибухонебезпечний предмет, підготовлений до використання або використаний шляхом установлення капсуля, запалу/підривника / детонатора, переведення в бойове положення або іншим чином. Він міг бути вистрілений, скинутий, запущений або випущений, проте не вибухнув через або несправність, або конструкцію, або з будь-якої іншої причини. У чому небезпека?1.Їх дуже багато (набагато більше, ніж мін).2. Частина з них візуально абсолютно непомітна (снаряди часто заходять повністю у землю).3. Вони дуже нестабільні, чутливі та непрогнозовані – можуть здетонувати й вибухнути будь-якої хвилини.4. Ставлення до них людей та, відповідно, поведінка є вкрай неправильними – абсолютно не відповідають ступені небезпеки, яку несуть у собі нерозірвані боєприпаси.5.Інколи вони виглядають як купа покрученого металу, схожа на металобрухт, але в собі можуть зберігати елементи, що не вибухнули, детонатори, і становити серйозну загрозу безпеці людини.

Номер слайду 18

Незадовільний матеріальний стан більшості сімей, які проживають у безпосередній близькості до місць бойових дій, та відсутність роботи підштовхують людей до пошуку додаткових джерел доходу. Один з найпоширеніших – це збір металобрухту, до якого долучають і дітей, не думаючи про наслідки. Вибухонебезпечні залишки війни несуть смертельну загрозу всім, хто перед ними: військовий, цивільний чи дитина. Враховуючи те, що у боєприпасі може бути більше, ніж один детонатор, можливий частковий розрив. Зовні він може виглядати як спрацьований та цілком безпечний, але насправді, зберігаючи в собі частину вибухової речовини та детонатор, залишається чутливим до будь-якого впливу. Тому заборонено займатися збором металобрухту на територіях, яких торкнулася війна, збирати залишки від боєприпасів, зброї, техніки тощо.

Номер слайду 19

ЗАЛИШЕНІ ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ БОЄПРИПАСИЗалишені вибухонебезпечні боєприпаси (ЗВБ) це вибухонебезпечні боєприпаси, що не були використані під час збройного конфлікту та були залишені або кинуті однією зі сторін збройного конфлікту і більше не знаходяться під контролем жодної зі сторін конфлікту. Залишені вибухонебезпечні боєприпаси можуть бути або можуть і не бути остаточно спорядженими, мати вставлений підривник/детонатор, бути переведеними у бойовий стан чи іншим чином підготовленими до використання. Небезпека такого виду загроз полягає у наступному:•залишені боєприпаси можуть бути заміновані та вибухнути від будь-якого контакту чи наближення до них;•боєприпаси можуть бути зняті з запобіжників та перебувати у бойовому стані, що під час необережних маніпуляцій з ними може призвести до вибуху;•ВНП можуть потрапити в неконтрольований обіг та нести велику загрозу суспільству.

Номер слайду 20

•Якщо Ви виявили залишені боєприпаси, в жодному разі не наближайтеся до них та не пускайте інших!•Обережно відійдіть на безпечну відстань. Якщо є можливість, сховайтесь за будівлею або іншою захисною перешкодою. (Пам’ятайте, що, наприклад, для мінометних мін безпечною є відстань 500 м, а для артилерійських боєприпасів – не менше 800 м).•Терміново повідомте про небезпечну знахідку у Державну службу України з надзвичайних ситуацій (ДСНС) за телефоном 101 чи до Національної Поліції за телефоном 102.•Дочекайтесь у безпечному місті фахівців ДСНС чи працівників поліції.

Номер слайду 21

ДЕТОНАТОРИ (ЗАПАЛИ, ПІДРИВНИКИ)Детонатор це пристрій, що містить чутливу вибухову речовину, призначений для утворення вибухової хвилі для ініціювання вибуху заряду міни чи боєприпасу. Це найбільш чутлива та небезпечна частина будь-яких боєприпасів. Деякі з боєприпасів можуть мати не один детонатор. Небезпека такого виду загроз полягає ще в тому, що зовні детонатори (запали, підривники) часто мають вигляд абсолютно безпечних предметів. Кольорові та нержавіючі метали, з яких вони зроблені, додають їм ще більшої привабливості та викликають бажання підняти й роздивитися їх. А це, як правило, закінчується ампутацією пальців або частини руки, пошкодженням обличчя та очей, втратою зору. Трапляються і летальні випадки.

Номер слайду 22

ЗАБОРОНЕНО:•Підходити, піднімати, підбивати ногою, торкатися чужих незнайомих предметів.•Допускати інших. •Будь-яким чином впливти на них (механічно, кидати чимось в них, заливати рідиною тощо). •Користуватися поруч з незнайомими підозрілими предметами джерелами відкритого вогню, палити.•Користуватись поруч з ними радіоелектронними засобами (мобільним телефоном, рацією, сигналізацією автомобіля тощо).•Намагатися якимось чином позначити (промаркувати) підозрілий предмет у безпосередній близькості до нього. ПРАВИЛЬНІ ДІЇ:•Не панікувати!•Відійти на безпечну відстань.•І тут вже, у безпечному місці, залишити якусь позначку (червону стрічку, хустину тощо).•Обов’язково повідомити (телефонувати тільки на безпечній відстані!) спеціальні служби за телефонами:-101 – ДСНС;-102 – Поліція.-місцеві органи влади чи за спец. номером (особливо поблизу лінії розмежування, де телефони екстрених служб можуть не працювати).

Номер слайду 23

САМОРОБНІ ВИБУХОВІ ПРИСТРОЇ ТА МІНИ-ПАСТКИСаморобний вибуховий пристрій (СВП)– закладений або виготовлений кустарним способом пристрій, який містить вибухову речовину, руйнівні, смертоносні, токсичні, запалювальні, піротехнічні матеріали або хімікати, призначений для того, щоб знищувати, калічити, відволікати або тероризувати. Може включати елементи з військових запасів, проте, як правило, виготовляється із невійськових компонентів. Саморобні вибухові пристрої використовують з метою проведення теракту, вбивства чи психологічного впливу на окремих людей, груп або суспільство. Часто приводяться в дію за допомогою мобільного телефону. Зазвичай їх маскують під знайомі предмети побуту: сумка, дипломат, валіза, пакунок, коробка, іграшка, цукерки, книжка тощо.

Номер слайду 24

Основні ознаки саморобних вибухових пристроїв:•покинуті без догляду речі в місцях масового скупчення людей та громадському транспорті;•наявність на предметі дротів, розтяжок, ниток, мотузок, ізоляції, скотчу;•наявність антен та джерел живлення (батарейки, акумулятори тощо);•мобільний телефон, часовий або електронний таймер;•наявність підозрілих звуків, що надходять від предмета (цокання годинника, клацання та інші) чи світових сигналів (блимання, мерехтіння тощо);•характерний специфічний запах (бензину, газу, розчинника, паливно-мастильних матеріалів, хімічних матеріалів тощо);•предмет, незвичайно розташований;•наявність сторонніх підозрілих предметів на дереві, вікнах, дверях, які можуть бути закріплені за допомогою дроту, скотчу, шпагату чи іншим способом). Будь-яка річ, залишена в громадському місці чи транспорті без нагляду, без господаря – це потенційна загроза, навіть якщо непомітно певних ознак саморобного вибухового пристрою.

Номер слайду 25

МІНИ-ПАСТКИМіна-пастка вибуховий чи невибуховий пристрій (наприклад, капкан) або інший матеріал, який навмисно встановлюють для спричинення смерті або поранень внаслідок дотику до об’єкту, що здається нешкідливим, або виконання зазвичай безпечної дії.Інколи цю групу загроз об’єднують з попередньою «Саморобними вибуховими пристроями», тому що частіше всього вони виготовляються кустарним способом.

Номер слайду 26

Небезпека саморобних вибухових пристроїв, у тому числі мін-пасток.•Оскільки вони зазвичай зроблені кустарним способом, ці вибухові пристрої дуже нестабільні та непередбачувані. Інколи вони можуть вибухнути під час їхнього виготовлення, транспортування чи встановлення.•Їх дуже важко ідентифікувати, тому що вони зазвичай маскуються під звичайний, знайомий та безпечний на вигляд предмет.•Розраховані на загальні поведінкові інстинкти людини (цікавість, жадібність тощо), тому особливо небезпечні, передусім, для дітей. Нижче наводимо приклад несаморобної міни-пастки.

Номер слайду 27

ПРАВИЛЬНІ ДІЇ:•Заспокоїтись та заспокоїти інших.•Спокійно, але переконливо попросити всіх присутніх відійти від підозрілого предмету та зробити це самому.•Якщо це трапилося у транспорті, попросити водія зупинитися, Заглушити двигун, всім вийти та відійти від транспортного засобу.•Якщо у приміщені – евакуювати всіх та відійти на безпечну відстань.•Передзвонити з безпечної відстані за телефонами екстрених служб (101  Служба порятунку, 102 – Поліція, місцеві органи влади чи за спец. номером (особливо поблизу лінії розмежування, де телефони екстрених служб можуть не працювати) та повідомити про знахідку. ЩО НЕ ПОТРІБНО РОБИТИ:•Панікувати.•Наближатися до незнайомого підозрілого предмету та пускати інших;•Намагатися самостійно з’ясувати вміст пакунку, валізи тощо;•Робити спроби якимось чином вплинути на предмет чи безпосередньо, чи дистанційно.

Номер слайду 28

ВИБУХОНЕБЕЗПЕЧНІ ЗАЛИШКИ ВІЙНИ (ВЗВ)Зазвичай боєприпаси, що не вибухнули, залишені боєприпаси та інші ВНП об’єднують у загальну групу «Вибухонебезпечні залишки війни» (ВЗВ), роблячи акцент на тому, що все це наслідки бойових дій. Окремий вид загроз-НАБОЇ який помилково сприймає населення відносно небезпечний, з яким начебто можна проводити певні маніпуляції. Найбільш небезпечними є набої крупних калібрів, особливо споряджені кулями трасуючої, запалювальної, пристрілочної та миттєвої дії. Також досить небезпечними є капсулі-детонатори. Дрібний металевий циліндрик (довжина 45-47 мм, діаметр 7 мм) часто не сприймається як якась загроза життю і здоров’ю ⎯ і в цьому полягає головна небезпека. Унаслідок маніпуляцій із цими капсулями можна отримати дуже серйозні травми: ампутація одного чи кількох пальців, травма чи втрата очей тощо.

Номер слайду 29

ЗАПАМ'ЯТАЙТЕ:•Найбільша кількість випадків травмування від ВНП (опіки, втрата частини кінцівок, зору тощо) пов’язана саме з набоями.•Рівень небезпеки від набоїв часто недооцінюють. Військові інколи лишають ці небезпечні подарунки дітям, наражаючи їх на небезпеку. ЗАБОРОНЕНО:•Зберігати, продавати чи передавати комусь набої (з одного боку, це кримінальний злочин згідно Ст. 22 Кримінального кодексу України, який передбачає покарання від 2 до 7 років позбавлення волі, а з другого – діти можуть знайти їх та постраждати);•Проводити будь-які маніпуляції з ними (механічний вплив, нагрівання, розбирати тощо);•Носити з собою у кишені (це теж нагрівання, тертя).

Номер слайду 30

ОЗНАКИ НЕБЕЗПЕЧНИХ ТЕРИТОРІЙПотрібно пам’ятати: небезпека може підстерігати де завгодно. Тому слід завжди бути уважним та помічати все, що відбувається навкруги: будь-яку зміну в оточенні, незвичне та неприроднє розташування предметів, підозрілі речі та людей, їхню нетипову поведінку та вигляд. Якщо Ви помітили щось чи когось, що викликало занепокоєння, потрібно одразу ж повідомити відповідні служби. Місця дислокації військових та інші фортифікаційні споруди. Ознаки бойових дій / військової діяльностіЗалишена бойова техніка та транспорт. А також узбіччя доріг, ґрунтові дороги та лісосмуги,залишки мертвих тварин.

Номер слайду 31

-Якщо на певній ділянці розміщувався чи зараз перебуває військовий підрозділ, ця ділянка вважається небезпечною.. Підходи до військової частини часто мінуються, і навіть після того, як військові покинули цей об’єкт, можуть лишатися складові елементи мін, розтяжок, боєприпасів.тощо. -Узбіччя доріг, ґрунтові дороги та лісосмуги часто мінують з метою ускладнення пересування техніки супротивника. Якщо на дорозі з твердим неушкодженим покриттям це зробити важко, не залишивши візуальних ознак втручання, то на ґрунтовій дорозі чи узбіччі це зробити нескладно. Тому категорично забороняється з’їжджати на узбіччя, заходити в лісосмугу, а також пересуватися невідомими ґрунтовими дорогами.-Залишки мертвих тварин. Наразі фіксується багато випадків підривів свійських та диких тварин на мінах/розтяжках. І вони лишаються німими свідками небезпечних територій.-Необроблені поля та ділянки, де не ведеться господарська діяльність, теж можуть становити загрозу. Тому їх потрібно оминати. -Ділянки з видимими ознаками пошкодження ґрунту та травного покриття, залишками дротів, розтяжок, ниток, мотузок, ізоляції, скотчу тощо.-Водойми, переправи, мости та інші важливі елементи інфраструктури можуть бути замінованими. Тому потрібно бути уважними та не наражати себе та інших на небезпеку.-Якщо військові з якихось причин були змушені залишити техніку, вона може бути замінована і становити потенційну загрозу.

Номер слайду 32

•Використовувати тільки ті шляхи, які є напевно безпечними:•Якщо є сумнів щодо безпечності шляху, не використовувати його.•Постійно моніторити ситуацію, збирати інформацію щодо різного роду небезпек.•Бути уважним, помічати ознаки небезпечних територій та в жодному разі не заходити на них.•Ніколи не ігнорувати попереджувальні знаки, як офіційні, так і саморобні. Не прибирати та не псувати їх.•Не заходити на території, на яких велись бойові дії чи знаходилися військові.•Під час руху обирати середину дороги. •З жодної причини не з’їжджати на узбіччя і не ходити до лісосмуги.•Завжди тримати достатню дистанцію з іншими учасниками дорожнього руху.•Не наїжджати на невідомі предмети.•Не піднімати, не торкатися та не здійснювати ніякого іншого впливу на незнайомі підозрілі предмети.•Для будь-яких пересувань використовувати тільки денний час доби з гарною видимістю.•Ніколи не мандрувати після настання темряви.•Завжди мати з собою аптечку, укомплектовану необхідним набором ліків, вогнегасник (в машині).•Якщо перед Вами небезпечна територія не робіть спробу обійти її, розверніться та повертайтесь у напрямку, звідкіля Ви прийшли.•Обов’язково повідомляти екстрені служби за телефонами: 101, 102, 103. Що робити, щоб залишатися у безпеці

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Надання домедичної допомоги. У разі виникнення інциденту з міною чи іншим ВНП, що привів до травмування людини, її подальше життя у великій ступені залежить від того, чи буде надана їй перша допомога та чи буде ця допомога якісною. Перша допомога – це проведення найпростіших медичних заходів для порятунку життя, зменшення страждань потерпілого від надзвичайної ситуації і попередження розвитку можливих ускладнень. Професійно таку допомогу надають, звичайно ж, медики, але не завжди «швидка допомога» може прибути вчасно на місце події. Тому вміння кожного з нас надати першу необхідну допомогу постраждалим до прибуття служб порятунку може відіграти вирішальну роль у порятунку життя людини. ПАМ’ЯТАЙТЕ!!!Заборонено надавати медичну допомогу постраждалому, не маючи на це відповідних знань та навичок!Тому є вкрай можливим проходження загальноприйнятого «Курсу першої домедичної допомоги».

Номер слайду 35

pptx
Додано
5 травня 2022
Переглядів
10966
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку