Презентація: "Проживання у промисловій зоні. Дії школяра під час виникнення аварійної ситуації на підприємстві."

Про матеріал
Дана презентація широко розкриває тему уроку: "Проживання у промисловій зоні. Види небезпечних промислових об’єктів. Дії школяра під час виникнення аварійної ситуації на підприємстві. Підручні засоби захисту." Розрахована на урок. Її можна використовувати і як виховний захід на тему: "Проживання у промисловій зоні. Види небезпечних промислових об’єктів." Слайди розміщенні для зручного використання презентації під час онлайн уроків в ZOOM.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Проживання у промисловій зоні. Види небезпечних промислових об’єктів. Дії школяра під час виникнення аварійної ситуації на підприємстві. Підручні засоби захисту.6 клас. Остапенко Людмила Юріївна

Номер слайду 2

Перевірка домашнього завдання. Що таке пожежа? (Пожежа – це неконтрольований процес горіння коли полум’я охоплює і знижує все, що може горіти);Назвати причини виникнення пожеж в оселі. (необережне поводження з вогнем, бенгальськими вогнями, феєрверками; порушення правил безпеки під час користування побутовими електричними й газовими приладами; порушення правил зберігання і використання горючих і легкозаймистих речовин);Назвати негорючі, важкогорючі та легкозаймисті речовини та матеріали. (Негорючі: каміння, бетон; важкогорючі: кам’яне вугілля; легкозаймисті: бензин, спирт та ін.);

Номер слайду 3

Перевірка домашнього завдання. Куди потрібно зателефонувати при виникненні пожежі? (у разі пожежі слід зателефонувати 101); Якими підручними засобами можна загасити пожежу? (вода, пісок, ковдра з натуральних матеріалів, пральний порошок, брезентові покривала); Що таке трикутник вогню? (для виникнення горіння необхідні певні умови: джерело запалювання, повітря, горючі матеріали. Такі умови називають трикутником вогню).

Номер слайду 4

Промислові об’єкти – це заводи, фабрики, комбінати, переробні підприємства. Небезпечні промислові об’єкти – це об’єкти, які несуть загрозу людині, природі в разі виникнення надзвичайної ситуації. Промислові об’єкти – це заводи, фабрики, комбінати, переробні підприємства. Нафтопереробний завод. Содовий завод

Номер слайду 5

Групи небезпечних промислових об’єктів: Радіаційно небезпечні. Пожежо- й вибухонебезпечніХімічно небезпечніГідротехнічні споруди. Аварії на транспорті під час перевезення небезпечних хімічних, пожежо- й вибухонебезпечних речовин

Номер слайду 6

люди, які живуть поблизу промислових об’єктів, мають знати і ретельно додержуватися правил безпечної поведінки й особистої гігієни:

Номер слайду 7

аваріїАварії - це несподіваний вихід із ладу виробничого обладнання або транспортних засобів без людських жертв. Ознаки аварій:незвичне «на смак» повітря (наприклад, під час дихання дер в горлі);пожежа (вибух);пожвавлені дії на об’єкті. Катастрофа — це аварія, що призвела до значних людських жертв. Наслідки аварій:людські жертви;порушення виробничих циклів;вихід із ладу техніки;зараження навколишнього середовища (хімічне, радіаційне біологічне).

Номер слайду 8

 Групи небезпечних промислових об’єктів. Радіаційно небезпечні. Підприємства, що використовують радіоактивні речовини. Наприклад, атомні електростанції, дослідницькі ядерні установки. Наслідки аварії. Викид радіоактивних речовин у навколишнє середовище. Забруднюються повітря, грунт, водойми. У людей порушується діяльність нервової системи, органів кровотворення, шлунково-кишкового тракту.

Номер слайду 9

 Групи небезпечних промислових об’єктів. Пожежо – й вибухонебезпечні, на яких використовують легкозаймисті й вибухонебезпечні речовини. Наприклад, підприємства нафтової, газової, металургійної, деревообробної, хімічної промисловості. Наслідки аварії. Пожежа, висока температура, шкідливі й отруйні продукти згоряння. Особливо небезпечна під час вибуху повітряна ударна хвиля й осколки. У людей можуть бути опіки шкіри, дихальних шляхів, отруєння продуктами згоряння, травми.

Номер слайду 10

 Групи небезпечних промислових об’єктів. Хімічно небезпечні, на яких використовують небезпечні хімічні речовини, зокрема, хлор, аміак, ртуть. Наприклад, хімічні заводи, склади хімічних речовин. Наслідки аварії. Викид або витік сильнодіючих отруйних речовин. Забруднюються повітря, грунт, водойми. В організм людини отруйні речовини можуть потрапити через органи дихання, шкіру, з їжею, водою. Спричиняють опіки, сухий кашель, може виникнути сльозотеча, нудота, задуха.

Номер слайду 11

 Групи небезпечних промислових об’єктів. Гідротехнічні споруди. Наприклад, гідроелектростанції, захисні греблі. Наслідки аварії. Утворення хвилі великої руйнівної сили. Затоплення великих територій, руйнування житлових будинків і промислових об’єктів, порушення умов життєдіяльності людей.

Номер слайду 12

 Групи небезпечних промислових об’єктів. Аварії на транспорті під час перевезення небезпечних хімічних, пожежо – й вибухонебезпечних речовин. Наслідки аварії. Витік небезпечних речовин. Забруднення довкілля, травмування людей.

Номер слайду 13

Якщо в повітрі з’явився різкий неприємний запах, незвичайний за кольором пил, видно стовбур диму, раптово жовтіють рослини, гинуть комахи, птахи, риби, то, найімовірніше, стався викид шкідливих речовин. Про небезпеку населення обов’язково сповіщають сигналом “Увага всім!”: лунає сирена цивільної оборони, переривчасті гудки підприємств, транспорту, удари в дзвони, рейки. Крім цього, дільничний міліціонер і працівники ЖЕКу попереджують жителів про аварію. Регіональні оператори стільникового зв’язку також оповіщують населення SMS-повідомленнями.

Номер слайду 14

Почувши сигнал, потрібно: Усі рекомендації слід виконувати швидко й точно. Від цього залежить здоров’я і життя.

Номер слайду 15

Як діяти в разі аварії на підприємствіЯкщо перебуваєш у школі Швидко зібрати всі свої речіТочно додержуватися вказівок учителя. Якщо перебуваєш надворіПослухати повідомлення, яке передають вуличні гучномовці або пересувні засоби оповіщення населення. Прочитати інформацію на вуличних світлодіодних екранах, плазмових панелях, розташованих у місцях масового перебування людей. Діяти відповідно до рекомендацій

Номер слайду 16

Як діяти в разі аварії на підприємствіЯкщо рекомендовано залишатися вдома. Чітко виконувати все, що скажуть доросліНе можна виходити надвір чи в під’їзд. Не можна випускати з приміщень свійських тварин. Прикріпити до дверей іззовні повідомлення про те, скільки людей у приміщенніЩільно зачинити вікна, двері, димоходи, вентиляційні отвори. Щілини у вікнах заклеїти скотчем, пластиром або цупким папером, заткнути ганчір’ям, ватою. Завішати вхідні двері від стелі до підлоги ковдрою або цупкою тканиною впритул до дверей. Щільно заткнути всі щілини

Номер слайду 17

Як діяти в разі аварії на підприємствіВимкнути всі електричні й газові прилади, вентилі, перекрити воду. Зробити якомога більший запас питної води: наповнити й закрити пляшки, відра. Їсти консерви або їжу, що зберігалась у закритих упаковках. Якщо сталася аварія з витоком хлору, не можна ховатися в погребах і підвалах. Вони можуть бути заповнені отруйною речовиною, бо хлор важчий за повітря. Якщо сталася аварія з витоком аміаку, навпаки, слід із верхніх поверхів спуститися на нижні. Аміак легший за повітря і підніматиметься вгору.

Номер слайду 18

Якщо оголошено евакуацію. У випадках надзвичайних ситуацій можуть евакуювати населення. Евакуація — це організований вихід (або вивіз) населення з місць і районів аварії, катастрофи в заміську зону для проживання до особливого розпорядження. Під час евакуації учнів вивозить чи виводить один із батьків чи опікунів. У разі тимчасової евакуації (коли потрібно залишити приміщення, місцевість на короткий час, необхідний для ліквідації наслідків) вони можуть евакуюватися у складі всієї школи.

Номер слайду 19

Якщо оголошено евакуацію. Чітко виконувати все, що скажуть доросліЩільно зачинити вікна та дверіВимкнути електричні та газові прилади, вентилі, перекрити воду. Узяти документи та гроші, воду, продукти харчування Одягнути захисний одяг. Зачинити квартиру та рухатися до місця збору для евакуації

Номер слайду 20

Якщо оголошено евакуацію. Надворі рухатися швидко, але не бігти, не здіймати пилу, не торкатися оточуючих предметів, не наступати на краплі рідини. Визначити напрямок вітру та рухатися так, щоб вітер дув убік. Уникати низин, намагатися йти в бік підвищення місцевостіНе можна нічого підбирати по дорозі, сідати на землю, збирати ягоди, фрукти, городину, пити воду з відкритих водойм. Вийшовши із забрудненої зони, обережно зняти верхній одяг, скласти його в поліетиленовий пакет. За можливості ретельно промити очі, вимитися під душем

Номер слайду 21

Номер слайду 22

Якщо ви живете поблизу від хімічно небезпечного промислового підприємства, то треба бути готовим до можливих небезпечних ситуацій. Тому потрібно заздалегідь виготовити та зберігати в доступному місці ватно-марлеві пов'язки для всіх членів родини,підготувати одяг, який можна використати для захисту в разі небезпеки, потренуватися швидко вдягатися, навчитися герметизувати приміщення, узгодити дії з дорослими. Той, хто знає, як поводитися в разі аварії, захистить і врятує власне життя, допоможе іншим.

Номер слайду 23

Висновок. У промисловій зоні слід додержуватися правил безпечної поведінки. Навчитися убезпечувати себе й оселю в разі аварії. Запам’ятати сигнали цивільної оборони, що сповіщають про аварію, уміти швидко й чітко діяти за рекомендаціями рятувальних служб. Виготовити ватно-марлеву пов’язку й підготувати захисний одяг.

Номер слайду 24

На які групи поділяють промислові підприємства за наслідками аварій?Назви ознаки виникнення аварії на підприємстві. Що потрібно робити після того, як почуєш сигнал “Увага всім!”?Як діяти, якщо сигнал про аварію пролунав під час уроків у школі?Як діяти, якщо після сигналу “Увага всім!” рекомендовано залишатися вдома?Як діяти, якщо після сигналу “Увага всім!” оголошено евакуацію?

Номер слайду 25

Домашнє завдання. Розробити інструкції в разі екстреної ситуації (за вибором)1) Якщо сигнал небезпеки чули в домашніх умовах.2) Якщо сигнал небезпеки чули у школі.3) Якщо чули про небезпеку в громадському місці.§ 28 стор.129-134

Номер слайду 26

 Разом з дорослими зроби ватно-марлеву пов’язку. Зав’язана пов’язка повинна закривати підборіддя, рот і ніс до очей. Кінці пов’язки зав’язувати: нижні на тімені, верхні – на потилиці.

Середня оцінка розробки
Структурованість
4.7
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 7
Оцінки та відгуки
  1. Чудная Ольга Віталіївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Ковальова Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Заїка Ніна Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Трофімова Тетяна Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Антонюк Оксана Миколаївна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    4.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  6. Медведєва Лариса Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  7. Громлюк Ольга
    Дякую! Дякую!Дякую!
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 4 відгука
pptx
Додано
15 квітня 2021
Переглядів
16628
Оцінка розробки
4.9 (7 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку