Презентація "Психологічна компетентність педагога як ресурс стресостійкості"

Про матеріал
МЕТА: опанування навичок саморозуміння й самоаналізу, розуміння стресових ситуацій, їх класифікацію та шляхи виходу з них; поглибити здатність вчителів до рефлексії; навчати знаходити вихід із скрутних ситуацій, долати неприємні почуття і невпевненість; сприяти формуванню позитивної самооцінки й усвідомленню унікальності особистості кожної людини
Зміст слайдів
Номер слайду 1

«Психологічна компетентність педагога як ресурс стресостійкості»Підготувала пр.психолог ЗГ №91 Карпенко Н. В.

Номер слайду 2

Вправа «Знайомство». Назвіть своє ім’я та скажіть, що вам приносить радість. Які відчуття у вас викликала ця вправа?Продовжіть по колу речення   «Я люблю свою роботу за …»

Номер слайду 3

Номер слайду 4

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Стрес — це стан психічного і фізичного напруження, що виникає як реакція організму на зміну внутрішнього чи зовнішнього середовища.

Номер слайду 9

У перекладі з англійської «stress» означає «напруження». Навіть уявні зміни (особливо ті, що спричиняють тривогу) спричиняють стрес. У 1936 році Ганс Сель’є дав наукове визначення стресу. Чи знаєш, ти що…

Номер слайду 10

Номер слайду 11

Чинники, які спричиняють стрес, називають  стресорами.   Назвіть, що може бути стресором. МОЗКОВИЙ ШТУРМ «СТРЕСОРИ»Стресори

Номер слайду 12

ВПРАВА «ГОЛОСУЙ…»Як окремі стресори впливають на вас?

Номер слайду 13

Перегляд видео«Що таке стрес»Чому говорять, що стрес є необхідним для людини?Які є фази стресу? В чому користь стресу?В чому є небезпека стресу?ЗАПИТАННЯ ДЛЯ ОБГОВОРЕННЯ:

Номер слайду 14

Види стресу: Еустрес – це стрес, спричинений позитивними стресорами. Він активізує та мобілізує внутрішні резерви людини, додає інтересу до життя, змушує діяти більш інтенсивно. Дистрес – спричинений негативними стресорами (горе, нещастя,запізнення на важливий захід, програш  тощо). Це руйнівний процес, який дезорганізує поведінку людини, активізую глибинні адаптаційні резерви організму. Такий тривалий стрес може перерости в невроз або психоз.

Номер слайду 15

 Притча «Вирішення проблем»Як ви думаєте, скільки важить ця склянка?

Номер слайду 16

Гра  «Камінчик у черевику» Висновок. «Щоб маленька образа не перетворилася на велику, про свої неприємні відчуття треба говорити одразу».

Номер слайду 17

Перегляд видео«Чи може стрес вбити?»

Номер слайду 18

  Перемістіть свою увагу назовні, тобто спрямуйте її на зовнішні об'єкти, звуки, відчуття. Переміщуючи увагу, перелічіть усе, що сприймаєте: я бачу.., я чую.., я відчуваю...3. Просто відпустіть свою увагу в режим вільного польоту, споглядайте навколишній світ у всьому його розмаїтті… Зверніть увагу, те що ви нічого не можете вдіяти — це лише ваш спогад. Вправа « Уяви та домалюй »

Номер слайду 19

Потрапивши в критичну ситуацію, передусім треба заспокоїтись, опанувати бурхливі емоції. Пам’ятайте пораду: якщо вас щось прикро вразило, полічіть до десяти, перш ніж щось сказати чи зробити. Цей прийом нерідко дає змогу зберегти спокій, утриматися від непродуманих слів і вчинків. Об’єднайтеся у три групи та підготуйте повідомлення про техніки самоконтролю. РОБОТА В ГРУПАХ «ШВИДКА ДОПОМОГА» ПРИ СТРЕСАХ

Номер слайду 20

Номер слайду 21

«Це неможливо»,- сказала Причина.«Це  безвідповідально»,- зауважив Досвід. «Це марно»,- відрізала Гордість.«Спробуй …»- прошепотіла Мрія.“Почни  думати позитивно”

Номер слайду 22

 Обговорення притчі «Перстень царя Соломона»    «І це все мине»  

Номер слайду 23

Перегляд мультфільма

Номер слайду 24

«Уявіть, що ви входите у весняний яблуневий сад, повільно йдете алеєю, вдихаючи з насолодою аромат ніжних блідо- рожевих квітів. Вузькою стежкою ви підходите до хвіртки, відчиняєте її і потрапляєте на чудову зелену галявину. М’яка трава похитується, приємно дзижчать комахи, вітерець легко дмухає вам у обличчя, ваше волосся розлітається… перед вами з’являється озеро… вода прозора та срібляста. Ви повільно йдете берегом уздовж  грайливого струмочка, підходите до водоспаду. Ви входите в нього, і сяючі струмені очищують вас, наповнюючи силою й енергією. За водоспадом грот. Тихий, затишний, у ньому ви залишаєтесь один на один із собою. А тепер настав час повертатися. Подумки пройдіть увесь свій шлях у зворотному напрямку, вийдіть із яблуневого саду та тільки тоді розплющіть очі»Релаксаційна вправа «Подорож»

Номер слайду 25

Стрес  означає  напруження. Помірний стрес підвищує працездатність і робить життя цікавим і повноцінним. Техніки самоконтролю допомагають зменшити або позбавитися від впливу стресу. Висновки:

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
26 листопада 2023
Переглядів
299
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку