Презентація. Психологічний супровід допрофільної та профільної підготовки учнів

Про матеріал
Допрофільна підготовка - система педагогічної, психолого-педагогічної, інформаційної та організаційної діяльності, яка допомагає визначенню учнів старших класів основної школи у вибранні ними профільних напрямів. В основі психологічного забезпечення допрофільної підготовки та профільного навчання передбачається найбільш раннє виявлення і розвиток здібностей, нахилів і потреб учнів, формування стійкої мотивації до навчання, сприяння свідомому вибору учнями галузі майбутньої професійної діяльності.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Психологічний супровід допрофільної та профільної підготовки учнів ЛОГІВ ОЗ НВК АСКАНІЯ-НОВА-ГІМНАЗІЯ Практичний психолог Тухватулліна С.А.

Номер слайду 2

Психологічна служба у ОЗ НВК Асканія-Нова-гімназія діє 30 рік. Освіта – повна вища. У 1985 році закінчила Харківський державний університет ім.. Каразіна і отримала повну вищу освіту за спеціальністю «Фізик. Викладач фізики» та здобула кваліфікацію вчитель фізики. У 1994 році отримала диплом за спеціальністю «Психолог. Психолог в системі освіти» та здобула кваліфікацію практичного психолога у навчальних закладах. Стаж роботи психологом 30 років .

Номер слайду 3

Правильно обрана професія відповідає інтересам і нахилам людини, знаходиться в повній гармонії з покликанням. У такому разі професія приносить радість і задоволення. Профільне навчання – це вид диференційованого навчання, що передбачає врахування освітніх потреб, нахилів та здібностей учнів та створення умов для навчання учнів відповідно до професійного самовизначення, що забезпечується шляхом змін у меті, змісті та структурі організації навчання. Згідно з Концепцією профільного навчання у старшій школі, затвердженою наказом МОН України, до профільна підготовка учнів здійснюється з метою їх професійної орієнтації, сприяння вибору напряму профільного навчання у старшій школі.

Номер слайду 4

Допрофільна підготовка - система педагогічної, психолого-педагогічної, інформаційної та організаційної діяльності, яка допомагає визначенню учнів старших класів основної школи у вибранні ними профільних напрямів майбутнього навчання та широкої сфери наступної професійної діяльності (у тому числі у відношенні вибору профілю та конкретного місця навчання на старшому ступені школи або інших шляхів продовження освіти). 

Номер слайду 5

Проблема самовизначення є насамперед проблемою визначення свого способу життя. Рубенштейн С. ПСИХОЛОГІЧНИЙ СУПРОВІД ПРОФІЛЬНОГО НАВЧАННЯ дає змогу пізнати учня, стан його психічного здоров`я, рівень знань та умінь ,навчити уникнути помилок у виборі майбутньої професії Готуючи учнів до життя, ми вчимо їх робити вибір. ЗНАХОДИТИ ПРОФЕСІЮ, ЯКА Підготовка учня до вибору профілю - це перший етап вибору професії. Ставлення, інтереси, професійні наміри, а також здібності і потреби – це той мінімум психологічних утворень особистості, який складає її професійний нахил і має бути виявлений і оцінений у системі шкільної профільної орієнтації. Цікава і приваблива ХОЧУ Має попит на ринку праці ТРЕБА Доступна і посильна МОЖУ

Номер слайду 6

Допоміжні чинники, що впливають на визначення профілю навчання учнів: курси за вибором; поглиблене вивчення окремих предметів; факультативи; предметні гуртки; предметні олімпіади; МАН; профорієнтаційні заходи.

Номер слайду 7

Основні завдання практичного психолога: Ознайомлення учнів і батьків із психологічними характеристиками професійної діяльності в різних сферах, вимогами до людини цієї професії. Психологічна діагностика нахилів, інтересів, можливостей у виборі школярами подальшої сфери професійної діяльності. Надання індивідуальних та групових консультацій за результатами діагностики. Проведення занять з елементами тренінгу для особистісного самовизначення та саморозвитку школярів. Участь у проведенні семінарів, бесід, класних годин за цією темою. Консультативна допомога учням, їхнім батькам і вчителям у вирішенні конкретних проблем, що виникають у процесі допрофільної підготовки й профільного навчання. Визначення рівня професійної компетентності, готовності педагога працювати в умовах профільного навчання. Метою профільного навчання є виховання особистості, здатної до самореалізації, професійного зростання й мобільності в умовах реформування сучасного суспільства. Головними учасниками забезпечення профільного навчання є: адміністрація; класні керівники; психолог; учні; батьки; вчителі-предметники.

Номер слайду 8

На профільну орієнтацію учнів впливають, з одного боку, суспільство, мода, престижність роботи членів сім'ї, а з іншого - особисті умови (індивідуальні інтереси, схильність самої дитини до певних занять). Система професійної орієнтації включає в себе наступні компоненти: професійне просвітництво (профінформації), професійна діагностика, професійна консультація, професійний відбір, професійна адаптація. Виділяють 4 етапи профорієнтації: Початковий (1-4-ті класи) Пізнавально-пошуковий (5-7-мі класи) Допрофільний (8-9 ті класи) Базовий (10-11-ті класи)

Номер слайду 9

Психологічнйний супровід профільного навчання: Здібності Інтереси Готовнвсть Пізновальні процеси Особистісні якості Особливості професійнеого різноманніття Підготовка семінарів та занять

Номер слайду 10

ПОЧАТКОВИЙ ЕТАП. Найголовніше у психологічному забезпеченні допрофільної підготовки та профільного навчання є : раннє виявлення і розвиток здібностей, нахилів і потреб учнів; формування стійкої мотивації до навчання; сприяння свідомому вибору учнями галузі майбутньої професійної діяльності. Результатом етапу є сформоване у молодших школярів ставлення до себе, суспільства і професійної діяльності дорослих. проведенні бесід,ігор і конкурсів, діагностика мотивації до навчання, вивчення їх психологічного стану під час цих заходів. Одним із напрямків роботи на цьому віковому етапі є раннє виявлення нахилів, інтересів, зацікавлень учнів тим чи іншим предметом, видом трудової діяльності людей з метою подальшої професійної орієнтації. Профорієнтаційна робота з учнями молодших класів полягає в

Номер слайду 11

Всі роки моєї роботи в школі, діагностуючи майбутніх першокласників я обирала програми діагностики та корекції, що спрямовані на вивчення та розвиток інтелектуальних здібностей дітей. Моїм пріоритетом в роботі є діагностика. Тільки спираючись на діагностику і спостереження за учнями на уроках та в позаурочний час(під час виховних заходів та в вільний час) я роблю певні висновки щодо здібностей та нахилів дітей. Моя мета допомогти вчителям та батькам побудувати як траєкторію навчання, так і траєкторію майбутнього дитини.

Номер слайду 12

ДІАГНОСТИКА. Завдання психолого-педагогічного прогностичного скринінгу: допомогти вчителю самостійно побачити психологічні особливості майбутніх учнів свого класу; знайти педагогічні шляхи подолання наявних у них труднощів; побачити за помилкою дитини той спосіб діяльності, що є для неї типовим, прийнятним чи компенсаторним; закласти основу для розробки системи розвивальної чи корекційної роботи з учнями класу. “Готовність до навчання в школі” я використовую методики що вказують на рівень розвитку пам’яті, уваги, логічного мислення та креативності з метою вже виявити діток з більш розвинутими інтелектуальними здібностями.     Пам'ять Саморегу-ляція Увага Просторове сприйняття Когнітивні особливості Образно-логічне мислення Наочно-образне мислення Тест «Запам`ятай малюнок» Копіювання безглуздих складів Тест Проба Бурдона Тест «Крапки» Тест «Малю- нок людини» Тест «Четвертий - зайвий» Тест «Відтворен-ня малюнку»

Номер слайду 13

Аналізую інтелектуальну готовність дітей 6-річок до навчання: рівень розвитку пізнавальних процесів, вміння визначати навчальну задачу та перетворювати її на самостійну мету діяльності, рівень розвитку наочно-образного мислення та загального інтелекту, орієнтованість на зону найближчого розвитку дитини За отриманими результатами можемо прогнозувати подальший пріоритет у розвитку дитини та спрямовувати програму його розвитку в напрямку для кращого розкриття здібностей дитини та подальшої його професійної спрямованості Далі в роботі ми з класним керівником плануємо як краще: 1.Створити умови для розвитку здібностей. Діяльність дитини організувати так, щоб вона була творчою, не рутинною, що саме по собі стимулює розвиток мислення. 2.Спрямувати діяльність на активізацію пізнавальної потреби шляхом підтримки природної допитливості. 3.Стимулювати розвиток потреби досягати успіхів. Викорінювати потребу у втечі від невдач, пояснюючи, що невдачі - це теж позитивний результат діяльності. 4. Враховувати психологічні особливості пізнавального та інтелектуального розвитку дітей молодшого шкільного віку в організації допрофільного навчального процесу: ІНТЕЛЕКТУАЛЬНИЙ РОЗВИТОК 6-річок

Номер слайду 14

Просвітницька робота з молодшими учнями: Бесіди, ігри та конкурси: "Для чого людині професія". Конкурс «Закінчи речення»; « Усі професії потрібні»; Гра «Вставте пропущені слова.» та ін.. Читали вірші про професії та відповідаємо на питання до них,також ведемо обговорення: Вірш О. Орача "Ким бути?" ; С. Маршака "Як друкували книгу?"; К. Чурюмов. «Малятам про фахи»; Е. Сотолкіна «Вірші про професії», «Професії є різні», «Літак» та ін.. Згадуємо українські народні прислів’я про працю. Загадую діткам загадки про професії. Використовую малюнкові методики: Намалюй свій настрій; Ким хочеш стати; Професія батьків. КВК "Землю красить сонце, а людину праця". Розвивально-інформаційне заняття «Калейдоскоп професій» Консультативна робота: Батьки( розвиток здібностей дитини,залучення до гуртків і т.п.); Педагоги ( підбір тематики виховних заходів, покращення соціуму в класі і т.п.).

Номер слайду 15

ПІЗНАВАЛЬНО-ПОШУКОВИЙ ЕТАП (5-7 класи); Психологічне супроводження навчального процесу в 5–8 класах здійснюється з метою своєчасної оцінки комплексу індивідуальних особливостей підлітка з погляду його готовності до успішного навчання за певним профілем. Важливо досягти усвідомлення учнем себе як суб’єкта вибору профілю навчання. ПІЗНАВАЛЬНО-ПОШУКОВИЙ ЕТАП  складається з двох періодів: Перший – пошуково-зондуючий (5-7 класи). Формування професійної спрямованості (усвідомлення інтересів, здібностей, цінностей, які пов’язані з вибором професії і свого місця у суспільстві. Другий – допрофільний -формувальний (8-9 класи) Формування професійної свідомості (формування особистісного сенсу вибору професії,сформулювати для себе завдання вибору майбутньої діяльності з урахуванням наявного психологічного і психофізіологічного ресурсів. Предмети за вибором у цих класах покликані сприяти формуванню у школярів стійких інтересів, допомогти їм у виборі профільного навчання в 10-11 (12) класах. ПСИХОДІАГНОСТИКА допрофільного навчання спрямована на виявлення здібностей дитини які домінують, своєчасно визначаються інтереси, нахили. поступовий психолого-педагогічний аналіз характерних особливостей учнів; ПСИХОКОРЕКЦІЙНА РОБОТА з підлітками: корекційні та розвивальні заняття у групах у вигляді тренінгів, профорієнтаційних ігор, занять із елементами бесіди, дискусії, рольової гри. Це дає змогу розвивати комунікативні навички та навички самоорганізації, розвивати мотивацію до самовизначення, формувати в учнів уміння зіставляти власні здібності з вимогами конкретної професії та передбачити можливості подальшого професійного шляху, тощо.

Номер слайду 16

ІНТЕЛЕКТУАЛЬНУ ГОТОВНІСТЬ,   яка  є чи не найважливішою серед інших видів особистісної готовності учнів до профільного навчання. Тому вияв інтелектуальних здібностей необхідний в опануванні будь-якого профілю, в навчанні за кожним напрямом профільного і професійного навчання. Існують різні за своєю складністю методи виявлення інтелектуальних здібностей. У дослідженнях психологічного забезпечення профільного навчання школярів рекомендую використовувати Тест Отіса-Леннона сконструйований для встановлення рівня розвитку інтелекту – загальних розумових здібностей – загальної обдарованості. Дану методику я використовую для набору учнів у гімназійний клас. Мета тестування: встановити загальний рівень інтелекту особистості, визначити особливості розвитку деяких компонентів структури інтелекту, які зумовлюють потенціал розвитку здібностей: індивідуальне мислення, здатність до суджень, до абстрагування, синтезу й аналізу, комбінаторне (просторове – візуальне) мислення та уявлення, теоретичне математичне мислення. Тобто крім загальної оцінки розвитку інтелекту в умовних балах (чи коефіцієнті інтелектуальності), маємо можливість за результатами тестування отримати характеристику рівня розвитку складових структур інтелекту. Під час тестування виявляються й такі властивості психіки, як здатність до концентрації увагИ мобілізації пам’яті, деякі емоційно – вольові властивості особистості. Інтелектуальний тест Прогресивні матриці Равена , за допомогою якого визначається рівень розвитку інтелектуальних здібностей учня. Методика «Запомятай малюнок», Методику "Коректурна проба" С.Алфімова, застосування якої дає змогу оцінити концентрацію уваги учнів. З метою дослідження пізнавальних потреб учнів можна використовувати метод спостереження, в якому експертами можуть бути батьки учнів, класний керівник, педагогічні працівники. Об’єм короткочасної пам`яті «Десять слів» «Десять чисел» Всі ці методики допомагають адміністрації закладу сформувати гімназійний клас, а також вивчати здібності і нахили учнів 5-7 класів у період формування профільних нахилів учнів.

Номер слайду 17

Механізм визначення профілю навчання за результатами психодіагностичного обстеження Результати діагностичного дослідження професійної спрямованості учнів 9-А та 9-Б класу 9-А 9-Б

Номер слайду 18

Вибір карґєри Найважливіше рішення, яке приймає людина у своєму житті — це вибір карґєри. У який час, приймаючи рішення з цього при воду, ми задаємо собі запитання: ким я хочу бути, коли виросту? У чому мої сильні та слабкі сторони? 22 учні продовжили навчання і ОЗ НВК Асканія-Нова-гімназії; 11 учнів зробили свій професійний вибір Прізвище ім’я, по батькові випускника Назва навчального закладу до якого вступив випускник Апостолов Ярослав Олександрович м.Генічеськ, ВПТУ№17 Грельов Данило Русланович Херсонський кооперативний коледж Мухаметшин Сергій Алікович м.Генічеськ, ВПТУ№17 Немитова Анна Сергіївна Херсонське музичне училище Ніколаєва Марина Андріївна м.Генічеськ, ВПТУ№17 Пожарний Іван Сергійович м.Генічеськ, ВПТУ№17 Рижих Валерія Валеріївна Новокаховський політехнічний коледж Скримінський Даніїл Віталійович Миколаївський державний політехнічний коледж Уланова Юлія Дмитрівна м.Каховка, ПТУ№16 Чорний Роман Станіславоич м.Каховка, ПТУ№16 Шангін Микола Євгенович Херсонський політехнічний коледж

Номер слайду 19

Психологічний супровід учнів у період адаптації до нових умов профільного навчання. Засідання поетичного гуртка Психологічний тренінг Трудове навчання Теотральна студія Ділова гра Граємо Малюємо

Номер слайду 20

БАЗОВИЙ ЕТАП(10-11-ті класи) Психологічний супровід учнів 10 класу у період адаптації до нових умов профільного навчання. Для учнів 10-го класу найважливішою є проблема соціально-психологічної адаптації до нової ситуації навчання. До неї, у свою чергу, можна віднести такі проблеми, як адаптація до нового колективу, до нового навантаження, до нових вимог вчителів. Основна мета роботи практичного психолога – сприяти соціально-психологічній адаптації учнів до нової ситуації навчання. КОНСУЛЬТАТИВНА РОБОТА З УЧНЯМИ: Формула вибору професії «Хочу, можу і треба» (бесіда). Помилки у виборі професії (бесіда). Поради учням щодо вибору профілю навчання. ПРОСВІТА (години психолога): «Що я роблю для досягнення мети». «Плануємо своє майбутнє ». « Роль професії у суспільстві ». ФАКУЛЬТАВИВНИЙ КУРС : «Психологія особистосі» -10кл. Психологічні основи вибору професії «Я і моя професія» для учнів 11 класів

Номер слайду 21

Дослідження професійних інтересів і нахилів : Методика діагностики професійної спрямованості особистості Джона Голланда (призначена для вивчення професійної спрямованості особистості учнів). Психогеометричний тест Сьюзен Дилінгер (дозволяє визначити тип особистості, дати детальну характеристику особистих якостей і особливостей поведінки будь-якої людини). Методика «Карта інтересів» Е.А. Климова (призначена для вивчення професійних інтересів учнів). Диференційно-діагностичний опитувальник Климова, який вказує на схильність особистості до відповідної сфери діяльності за предметом праці: «людина-природа», «людина-техніка», «людина-людина», «людина-знакова система», «людина-художній образ». Карта інтересів А.Е. Голомштока, модифікація Г.В. Рязапкіної (методика призначена для виявлення інтересу до навчальних предметів). Методика «Профіль», модифікація Г.В. Рязапкіної (обрання профілю навчання). Методика «Вимірювання мотивації досягнення» А. Мехрабіана (призначена для діагностики мотивів особистості: мотиву прагнення до успіху і мотиву уникнення невдач). Опитувальник В.М. Русалова (для визначення особливостей ЦНС). Опитувальник «За і проти -1,2,3» Н.С. Пряжнікова (для визначення професії; психологічних якостей та особливостей; життєвих цілей). «Тест інтересів і схильностей» С.І. Вершиніна (для визначення сфери праці). Анкетування учнів «Визначення професійної спрямованості особистості». Анкетування батьків «Вибір профілю навчання Вашої дитини».

Номер слайду 22

БАЗОВИЙ ЕТАП(10-11-ті класи) На цьому етапі встановлюю ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНУ ГОТОВНІСТЬ до профільного навчання, яка базується на врахуванні природжених властивостей нервової системи, які є незмінними впродовж усього життя людини. Для визначення провідного типу темпераменту особистості використовуємо методику (ОФДСИ) В.М. РУСАЛОВА Властивості темпераменту Б.Й.Цуканов встановив зв'язок типологічного статусу особистості та схильності до певного виду діяльності, визначив, що неправильний, неконгруентний вибір профілю навчання учнів впливає на виникнення у них психосоматичних відхилень та рекомендував такі профілі учням із різним типом темпераменту: – холерики (переважає спрямованість у майбутнє):проектно-конструкторський, технологічний, образотворчий, літературний, управлінський; – сангвініки (переважає спрямованість у сьогодення – "тут і тепер"):транспортний, екологічний, побутово-обслуговуючий, естетичний, театральний; – флегматики, меланхоліки (переважає спрямованість у минуле): історичний, природничий, філософський, гуманітарний, театральний, народних ремесел . По типу темпераменту:  Холерики – 50 %; Сангвініки -19%; Флегматики -27%; Меланхоліки4%.

Номер слайду 23

ПСИХОФІЗІОЛОГІЧНУ ГОТОВНІСТЬ  Діагностика характерологічних особливостей (Айзенк) старшокласників в тому числі і випускників 11-х класів. Аналізуючи рівень екстроверсіі в 11 класі можемо зробити висновки про направленість їх, якособистостей, на суспільство і суспільне життя. Високий і середній може говорити про активність людини в суспільному житті, а низький рівень про байдужість і пасивність. Рівень екстраверсії учнів 11-кл / комунікабельність/ Рівень нейротизму у випускників: Підвищений і високий рівні говорять про підвищену тривожність людини злопам‘ятність, мстивість і весь негатив, що несе на собі стан тривоги і депресії. Підвищений нейротизм - 41% учнів Норма – 50% учнів Низький – 9% учнів Методика «Визначення типу взаємодії в колективі»,10 клас Індивідуальний стиль сприйняття колективу - 28% молодих людей; Колективний стиль - 61%; Прогматичний - 11%;

Номер слайду 24

КАРТА ІНТЕРЕСІВ Для діагностики пізнавальних інтересів можна також використати “Карту інтересів”, що розроблена О.Голомштоком. Дана карта інтересів складається з 174 питань, що відображають спрямованість інтересів у 29 сферах діяльності Профорієнтація учнів 10 класу Розумова робота - 17%; Робота з людьми - 15%; Робота на виробництві - 27%; Естетика - 9%; Рухлива діяльність - 17%; Планова економіка – 15%. ОПРОСНИК ГОЛЛАНДА Встановлення професійного типу Особистості учнів 10 кл

Номер слайду 25

Визначення професійного типу особистості 8-класників ОЗ НВК ВІДСЛІДКУЄМО зв’язок між діагностичними даними обстеження учнів 8 кл. у 2022 р. і їх професійним вибором у 2026 р. по результатам їх працевлаштування після закінченню навчання в ОЗ НВК. Обстежено(за обліком)15 +7, (Випуск 2022 р.) Мета: профорієнтаційне дослідження, встановлення професійного типу особистості. Встановлено: 1. Реалістичний Ця людина віддає перевагу діяльності, повґязаній з маніпулюванням інструментами і механізмами -машиніст 2. Дослідницький Така людина надає перевагу бути аналітиком, допитливим, методичним і точним - дослідник 3. Артистичний Така людина експресивна, оригінальна, внутрішньо зосереджена - декоратор 4. Соціальний Ця людина любить працювати разом, допомагаючи іншим, цілеспрямовано ухиляється від систематичної діяльності, в т. ч. механічної - шкільний консультант 5.Підприємницький Людина, яка любить діяльність, що дає можливість впливати на інших для досягнення цілей - захисник 6.Конвенціональний Ця людина любить систематично маніпулювати даними, записами, репродукціонування матеріалів - бухгалтер

Номер слайду 26

Вибір карґєри Найважливіше рішення, яке приймає людина у своєму житті — це вибір карґєри. У який час, приймаючи рішення з цього при воду, ми задаємо собі запитання: ким я хочу бути, коли виросту? У чому мої сильні та слабкі сторони? Науковець Джон Л. Голланд пропонував і дослідив теорію вибору карґєри. Він вважає, що цей вибір є виразом особистості, а не випадкова подія, що досягнення людини у тому чи іншому виді карґєри залежить від відповідності між його особистістю й обставинами роботи.

Номер слайду 27

Задача психологічної служби супроводити учнів 10 класу у період адаптації до нових умов профільного навчання. Корекційно-розвивальна робота: Профорієнтаційні ігри «Відгадай професію» Мета: познайомити учасників зі схемою аналізу професій. «Один день із життя» Мета: підвищити рівень свідомості учасників специфічного в професійній діяльності того чи іншого спеціаліста «Ланцюжок професій» Мета: розвиток вміння виділять загальне в різноманітних видах трудової діяльності. «Людина-професія» Мета: на асоціативному образному рівні навчитися співвідносити учня з професіями, розрізняти професійні стереотипи. Заняття з елементами тренінгу «Як перемогти страх»? Мета: дати дітям змогу виразити свої страхи, неусвідомлену тривогу. «Вибір професії » Мета: сприяти формуванню професійного інтересу учнів.

Номер слайду 28

Робота з батьками відіграє дуже важливу роль тому, що в системі профорієнтаційної роботи з молоддю робота навчального закладу з батьками – одна з найважливіших ланок, оскільки на даний час всі дані, отримані під час опитування молоді свідчать про те, що своє рішення щодо майбутньої діяльності вони приймають під впливом батьків. Просвітницька робота з батьками Класні батьківські збори «Переваги профільного навчання». Роль батьків у підготовціучнів до виборупрофесії. «Вибір професії як самовизначення особистості». Консультативна робота Батьківський лекторій, інформування батьків щодо проблем адаптаційного періоду, вікових психологічних особливостей раннього юнацького віку, види батьківської допомоги. Групові та індивідуальні консультації (тематичні та за результатами проведеної діагностики). Поради батькам «Допоможіть своїм дітям навчатися».

Номер слайду 29

До моменту закінчення школи в учня 11-го класу має бути сформована психологічна готовність до вступу в доросле життя. Поняття «психологічна готовність» включає в даному випадку наявність здібностей і потреб, які дозволять випускнику реалізувати себе в майбутньому житті.

Номер слайду 30

ПІДСУМОК Школа повинена створити умови, які стимулюють учня взяти на себе відповідальність за той чи інший професійний вибір.

Номер слайду 31

Отже, на початок 2021-2022 навчального року профільне навчання у 10-11 класах здійснюється за такими напрямами: Технологічний (автосправа,інформатика) Філологічний (суспільно-гуманітарний )

Номер слайду 32

ОЗ НВК Асканія-Нова-гімназія

ppt
Пов’язані теми
Психологія, Презентації
Додано
12 жовтня
Переглядів
80
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку