Презентація "Психологія особистості"

Про матеріал

У презентації подано теоретичний матеріал з теми "Психологія у побутовому обслуговуванні". Розкрито поняття психології особистості, охарактеризовано поведінку людини, розглянуто поняття темпераменту і характеру особистості.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема 2. Психологія у побутовому обслуговуванні(4 год). Поняття професійної психології. Загальні питання психології. Психологія особистості. Загальні відомості про поведінку людини. Темперамент, риси характеру та фактори, що впливають на процес обслуговування, їх психологічні особливості.

Номер слайду 2

Поняття психологiї

Номер слайду 3

Поняття професiйної психологiїПрофесiйна психологiя (психологія праці) – галузь психології, що вивчає психологічні особливості трудової діяльності людини та психологічні аспекти наукової організації праці.

Номер слайду 4

Загальнi питання психологiї

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Психологiя особистостi. Психологія особистості — галузь психологічних знань, яка займається вивченням психічних властивостей людини як цілісного утворення, як певної системи психічних якостей, що має відповідну структуру, внутрішні зв'язки, характеризується індивідуальністю та взаємопов'язана з навколишнім природним і соціальним середовищем.

Номер слайду 7

Номер слайду 8

і н д и в і д у а л ь н і с т ьлюдинаіндивідособистість

Номер слайду 9

Поведінка особистостi. Поведінка — це форма взаємодії особистості з оточуючим середовищем, яке визначається рядом факторів: природними властивостями особи, її індивідуальністю.

Номер слайду 10

На початку 20-х років XX ст. швейцарський психіатр К.-Г. Юнг запропонував характеризувати психологічні особливості індивідууму через поняття «екстраверсія»-«інтроверсія». Поєднання екстраверсії-інтроверсії з емоціональними характеристиками визначають темперамент особистості.

Номер слайду 11

Темпераментсукупність індивідуальних особливостей особистості людини, які характеризують динамічну й соціальну сторони її діяльності та поведінки

Номер слайду 12

Холерик У холерика висока реактивність і активність, причому реактивність переважає над активністю. Неврівноваженість процесів збудження і гальмування в корі великих півкуль може призводити до зриву нервової системи з боку гальмування. Для холерика характерна циклічність у роботі. Холерик – екстраверт. Його поведінка переважно зумовлена впливом зовнішніх обставин, а не внутрішніми переживаннями.

Номер слайду 13

Флегматик Флегматику властиві мала сенситивність та реактивність і висока активність. Тому він сповільнено реагує на подразники. Емоції виникають у нього повільно, але відзначаються значною силою, тривалістю, і стриманістю у зовнішніх проявах. За висловом І. Павлова, флегматик – це спокійний, врівноважений, завжди рівний, упертий і наполегливий працівник. Йому властиві велика зосередженість і працездатність.

Номер слайду 14

Сангвінік Для сангвініка характерна підвищена реактивність. Він бурхливо сміється навіть із незначного приводу або може дуже розсердитися через дрібницю. Цьому сприяє висока лабільність нервової системи. Має добре розвинуту міміку й виразні рухи. По обличчю легко вгадується його настрій, ставлення до людей і речей. Жваво відгукується на все, що привертає його увагу. Активність і реактивність збалансовані.

Номер слайду 15

Меланхолік Для цього типу темпераменту характерна слабкість нервових процесів збудження і гальмування. Умовні рефлекси у нього утворюються повільно і легко гальмуються. Меланхолік дуже вразливий, сором’язливий, легко ображається навіть із незначного приводу, плаксивий, замикається в собі.

Номер слайду 16

Характер. Характер - це стійкі індивідуальні особливості особистості, що формуються і проявляються в діяльності та спілкуванні, зумовлюючи типові для неї способи поведінки.

Номер слайду 17

Характер

Номер слайду 18

Структурні властивості характеру

Номер слайду 19

Номер слайду 20

Дати визначення психології як науки. Охарактеризувати психологію особистості. Пояснити сутність понять “індивід”,“особистість”, “індивідуальність”.4. Які головні ознаки особистості?5. Пояснити поняття «поведінка людини».6. Що таке темперамент?7. Які є типи темпераменту?4. Характеристика типів темпераменту.5. Що таке характер? Різниця між характером і . темпераментом. 6. Пройти тестування. Питання та завдання для самоконтролю

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Бегма Ольга Володимирівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
14 липня 2018
Переглядів
11796
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку