Презентація «Пунктуаційна помилка»

Про матеріал
Презентація на тему "Пунктуаційні помилки", яка дає змогу дітям вміти розташовувати розділові знаки і не припускатися помилок на письмі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Пунктуаційна помилка та її умовне позначення

Номер слайду 2

Епіграф. Головним скарбом життя є нe землі, що ти їх завоював, не багатства, що їх маєш у скринях… Головним скарбом життя є здоров’я, і, щоб його зберегти, потрібно багато що знати. (Авіцена)

Номер слайду 3

Притча про здоров’я. Посперечалися одного разу Здоров’я і Щастя про те, хто з них важливіший. Щастя каже:— Я важливіше!— Чому?— Без мене людям погано. Вони завжди шукають мене. Про мене всі тільки й говорять. Кожен хоче бути щасливим.— Кожен також хоче бути здоровим.— Про здоров’я мало хто говорить, а ось про щастя тільки і чути.— Ти вважаєш, що здоров’я не потрібно людям?— Щастя важливіше! Без нього людина не може. Дивись, он іде хлопчик. Давай у нього запитаємо, що для нього найголовніше – щастя чи здоров’я?Вони звернулися до хлопчика.— Хлопчику, що для тебе важливіше – щастя чи здоров’я?— Звичайно ж, щастя!, – не замислюючись, відповів хлопчик.— Ти щасливий? – О! Так, я щасливий!— От бачиш! – Заплескало в долоні Щастя і підстрибнуло з радості. – Я ж кажу, що щастя головніше.— А скажи, хлопчику, ти здоровий? – звернулося до нього Здоров’я.— Так, я здоровий!— Щастить тобі! –( Втрутилася в розмову жінка, яка проходила повз.) – Мені б твоє здоров’я, тоді і я була б щаслива…Кожному від народження дається найцінніший дар — життя. І найдорожче, що є в житті, — це здоров'я. Але, хоч як не дивно, люди дуже легковажно можуть ставитися до здоров'я, особливо молодь. Не вміють його берегти і вести здоровий спосіб життя. Чому жінка вбачає щастя у здоров'ї, а маленький хлопчик цього не розуміє? 

Номер слайду 4

Розділові знаки за характеристиками. Фіксує кінець речення а також передає питальну інформацію (?). Свідчить про закінчення думки в розповідних реченнях (.). Ставиться в кінці речення і передає окличну інтонацію (!). Ставиться в кінці речення і передає не закінчену думку, багатозначність сказаного (…). Ставиться при переліченні перед а, але, що, щоб; не ставиться між підметом і присудком (,).

Номер слайду 5

Мовний пінг-понг1.2.3.4.

Номер слайду 6

Я Б         Ребус. Кросворд за QR-кодом

Номер слайду 7

Вибирай здоровий спосіб життя Пам’ятай Алкоголь і наркотики вбивають тебе Це страшна і руйнівна хвороба, яка майже не лікується. Тому ні з якого приводу ні з цікавості ні з хоробрості не з почуття товариства не піддавайся шкідливим звичкам Боріться за здорове життя.

Номер слайду 8

1 рядок – когось? щось?2 рядок – якого? яку?3 рядок – як?Скласти хайку

Номер слайду 9

Пунктуаційні помилки. Неправильна розстановка розділових знаків. Уживання одного розділового знаку замість іншого. Відсутність розділового знаку всередині або наприкінці речення. Позначені пунктуаційні помилки (V).

Номер слайду 10

Хвилинка релаксації

Номер слайду 11

Робота в парах. Виконання тестових завдань (кодова робота). Ключ. 1-1-2-4-3-3-3-4

Номер слайду 12

Домашнє завдання:1. Складіть невеличкий текст “Зима в моєму селищі”,використовуючи різні види речень за метою висловлювання. 2. Виконати завдання за QR-кодом (для бажаючих)

pptx
Додав(-ла)
Гурська Ірина
Пов’язані теми
Українська мова, Інші матеріали
Інкл
Додано
30 березня 2021
Переглядів
12252
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку