Презентація "Ранкова зустріч" 2 лютого день бабака

Про матеріал
Цей метеріал можна використати на ранковій зустрічі, щоб поглибити знання учнів про день бабака , який відзначають 2 лютого . Прикмети та цікаві розповіді
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Господарює нині місяць лютий.І хоч панують ще морози й завірюхи…Та сонечко лютневе з кожним днем все вище!І небо синє, мов казковий птах!Всім добрий ранок, діти, в добрий час!Новий навчальний день чекає нас. Спочатку пригадаєм правила від песика Патрона.І знову у шкільну мандрівку зазирнем - Ранкову зустріч дружно розпочнем!

Номер слайду 3

Якщо під час занять чи на перерві ми чуємо сигнал «ПОВІТРЯНА ТРИВОГА»Перша порада від песика Патрона. УНИКАЙТЕ ПАНІКИ!Потім ми швидко та спокійно одягаємося, беремо свої рюкзачки - рятівнички і, ставши «в потяг», виходимо з кабінету. За вчителем рухаємося в безпечне укриття, не відволікаючись, аби не відстати від свого класу. Прийшовши в укриття, знаходимося біля учителя!Коли пролунає сигнал «ВІДБІЙ ПОВІТРЯНОЇ ТРИВОГИ» - ми всі повертаємося з безпечного місця та продовжуємо освітній процес.

Номер слайду 4

Діти, сьогодні – п’ятниця,2 лютого 2024 року. Пора року - зима

Номер слайду 5

Лютий в гості на гостину кличе всю свою родину. Та родина – не мала, суне й суне без числа. Морозища, морозеньки – і великі, і маленькі. Завірюхи капловухі і сніжинки-балеринки. Вітер і вітрисько – вже вони ось близько-близько. Ще до ночі в темнім борі вся родина буде в зборі.

Номер слайду 6

Діти, назва місяця «лютий» пов’язана із лютими морозами, які панують у цей час. У давнину цей місяць ще називали «межень», бо він виступає межею між зимою і весною. А ще «зимобор», бо він забирає у зими морозну силу; «кріводорiг», бо робить дороги кривими через велику кількість снігу. Через часті хуртовини лютий в давнину ще називали «вітродуй», «сніговій», «крутень» та «січник».

Номер слайду 7

2 лютого – День бабака. Щороку 2 лютого відзначають незвичайне свято – День бабака. Спостерігаючи у цей день за бабаком, який вилазить зі своєї нори, люди визначають, чи скоро настане весна. За прогнозами синоптика- гризуна спостерігає увесь світ. День бабака вперше відсвяткували у 1886 році мешканці американського містечка Панксатоні.

Номер слайду 8

Діти, згідно з переказами, якщо сьогодні, 2 лютого, бабак вибравшись із нірки, побачить свою тінь і від страху повернеться назад у свою нірку, то зима триватиме ще 6 тижнів. А якщо ж цього не станеться, то йде до весни і скоро настане тепло!

Номер слайду 9

Діти, виявляється, що в Україні є також бабаки – народні улюбленці, провісники погоди. Це харківський бабак Тимко і львівські бабаки. Мишко та Марічка. ЦЕ ЦІКАВО!

Номер слайду 10

Незважаючи на те, що сучасні дослідження показали, що немає ніякого зв'язку між поведінкою бабака і подальшим приходом весни, традиція святкування Дня бабака залишається дуже популярною. Нині на «прогнози» бабаків звертають увагу навіть синоптики, адже ці звірі дійсно відчувають погодні коливання.

Номер слайду 11

ПОЕТИЧНА ХВИЛИНКАБабак - це звір із роду гризунів. Він мешканець полів, степів та не густих лісів. Харчується рослинами, насінням та корінням. Хоч інколи доповнює свій раціон бабак - і може поїдати дрібних комах. Великими родинами бабаки проживають,Бо вони зручні й просторі нори мають. Вагу від 3 до 7 кілограмів дорослий бабак має.І на зиму завжди у сплячку він впадає. А ще сьогодні …

Номер слайду 12

Щороку 2 лютого відзначають – День їжака. Слід зазначити, що День їжака дуже схожий на День бабака. Справді, вважають, що ці тварини можуть чудово передбачати погоду. 2 лютого їжака будять і дивляться на його поведінку. Вилазячи зі своєї нірки, їжак має активно рухатися у пошуках їжі і це означатиме швидке наближення весни. Якщо ж їжак реагував на свою тінь, значить теплі дні настануть не скоро.

Номер слайду 13

Виявляється, ще в Давньому Римі в цей день святкували День їжака. Саме 2 лютого стародавні римляни чекали пробудження їжачка з зимової сплячки. За поведінкою сонної тваринки вони визначали, коли настануть перші теплі дні і яким буде урожай у цьому році. 

Номер слайду 14

Пізнавальні факти про їжачків. Хоча їжачок є комахоїдною твариною, він також полюбляє ягоди, фрукти, мишей, яйця або пташенят дрібних птахів, які влаштовують гнізда на землі. До речі, багато хто з нас впевнений, що у їжака немає хвоста, але це не так - хвіст у нього є. Просто він дуже короткий - лише 3 см. Зрозуміло, розглянути такий маленький хвостик під голками їжака дуже важко.

Номер слайду 15

Їжачки – дуже спритні тварини. Вони можуть бігти зі швидкістю до трьох метрів за секунду. Крім того, їжаки добре плавають і чудово стрибають, мають гострий нюх і дуже чуйний слух. Якщо ви 2 лютого раптом побачите їжачка, привітайте його зі святом!

Номер слайду 16

Чудово, діти, всі старались!Про бабака та їжачка цікавинки дізнались. Ранкову зустріч нам закінчувати час. Та ще народні прикмети чекають на нас!Народ наш здавна помічав -І за погодою спостерігав. Народні прикмети нам передав!

Номер слайду 17

Народні прикмети на 2 лютого. Прикметі вір, але перевір!Якщо сьогодні буде завірюха, значить весна буде холодною і з частими хуртовинами. Якщо сьогодні ясний день або відлига – до ранньої весни.

Номер слайду 18

Такі сьогодні свята й прикмети дня. Вже й до навчання приступать пора!Ми вирушаємо в нову - цікаву путь,Щоб до скарбнички знань нам зазирнуть. Лиш гарний настрій і старання З собою взяти не забудь!

pptx
Пов’язані теми
Я досліджую світ, 2 клас, Презентації
НУШ
Додано
5 березня
Переглядів
47
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку