Вуглеводні. Метан як представник насичених вуглеводнів

Про матеріал
Матеріал до уроку хімії у 9 класі "Вуглеводні. Метан як представник насичених вуглеводнів" допоможе познайомити учнів з найпростішим представником органічних речовин – метаном, розглянути будову молекули метану, його молекулярну, структурну і електронну формулу, поглибити знання про фізичні властивості метану та про поширення метану в природі.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Вуглеводні Метан як представник насичених вуглеводнів. Волошина Олена Іванівнавчитель хімії та біологіїХарківська загальноосвітняшкола І-ІІІ ступенів № 125

Номер слайду 2

Гра «Так чи ні»1. Органічна хімія – це хімія сполук Карбону.2. Карбон в органічних сполуках завжди чотиривалентний. 3. На зовнішньому енергетичному рівні атома Карбону міститься 6 електронів. 4. В основному стані в атомі Карбону 4 неспарені електрони. 5. В збудженому стані в атомі Карбону 2 неспарені електрони. 6. Атоми Карбону здатні утворювати як йонні, так і ковалентні сильно полярні зв’язки. 7. Атоми Карбону здатні утворювати між собою міцні ковалентні зв’язки і з’єднуватися в довгі ланцюжки або цикли. 8. Основні положення теорії хімічної будови органічних речовин сформулював Д.І. Менделєєв. 9. Хімічна будова - це послідовність з’єднання атомів відповідно до їхньої валентності в молекулі. 10. Властивості речовин залежать тільки від того, атоми яких елементів і в якій кількості утворюють молекулу. 11. Структурні формули – це такі формули, в яких символи хімічних елементів сполучаються рисочками, кількість яких дорівнює валентності елемента в сполуці. 12. Ізомери – це речовини,що мають однаковий склад, але різну будову. 13. Ізомери – це речовини, що мають однакові властивості. 14. Структурні формули бувають розгорнуті та скорочені. 15. До складу вуглеводнів входять С, Н, О та іноді інші елементи.

Номер слайду 3

Що таке метан?Метан – це найпростіша органічна сполука, до складу якої входять вуглець та водень (хімічна формула – СН4), природний безбарвний газ, який немає специфічного запаху. Він міститься в кам‘яновугільних пластах – при розробці утворюються вибухонебезпечні суміші метану з повітрям, ці суміші називають «рудниковий газ».

Номер слайду 4

Чому метан називають «блакитним паливом»?Метан називають «горючим паливом» тому, що він має характерний блакитний колір полум‘я. Метан – горюча речовина, його використовують як екологічно чисте паливо в побуті, промисловості та в транспорті.

Номер слайду 5

Цікаві факти про метан Багато метану утворюється внаслідок анаеробного бродіння рослинних решток у болотах, річковому мулі, під час перетравлювання їжі великою рогатою худобою. Чорне море має великі поклади метану, вони виявлені на глибинах до 1 км. В центральній частині моря запаси метану оцінюють в 30 трлн.м3, проте в цілому, Чорне море має 70-90 трлн м3 цього «блакитного палива». Цієї кількості може вистачити приблизно на 100 років. Метан використовують в основному як паливо та сировину для добування неорганічних та органічних речовин.

Номер слайду 6

Молекулярна формула метану: СН4. Тобто до складу молекули входить 1 атом Карбону і 4 атома Гідрогеную.структурна формула метану Н | Н―С ―Н | НБудова молекули метану.

Номер слайду 7

Будова атому Карбону у збудженому стані

Номер слайду 8

Як утворюється молекула метану?4 атома Гідрогену мають по 1 електрону. Це S електрони з кулястою хмарою. Електронні хмари Карбону перекриваються з електронними хмарами Гідрогену. Утворюються ковалентні полярні зв’язки. Молекула має форму тетраедра.

Номер слайду 9

Фізичні властивості метану. Метан — газ, без кольору, без запаху, без смаку, легший за повітря, практично нерозчинний у воді, tкип = –161,6 °С, tпл = –182,5 °С, горючий. При охолодженні дотемператури -162°С (за нормального тиску) він перетворюється на рідину.

Номер слайду 10

Поширення метану в природіМетан дуже поширений у природі. Він є головною складовою багатьох горючих газів,як природних (90–98 % природного газу), так і тих, що виділяються під час сухоїперегонки деревини, торфу, кам’яного вугілля. Метан є основним компонентом: газів природних горючих (до 99,5 %), нафтових попутних (39-91 %), болотяних (понад 99 %) і рудникових (34-48 %) газів; присутній у газах грязьових вулканів (понад 95 %), спорадично зустрічається у вулканічних газах і в газах магматичних і метаморфічних порід. Велика кількість метану розчинена у водах океанів, морів, озер. Кількість метану,розчиненого у пластових водах, на декілька порядків вища від його промисловихзапасів. Метан присутній також в атмосферах Землі , Юпітера , Сатурна , Урану ; в газахповерхневого ґрунту Місяця . Основна маса метану літо- і гідросфери Землі утвориласяпри біохімічній і термокаталітичній деструкції розсіяної органічної речовини, вугілля інафт. Метан піднімається із дна боліт і кам’яновугільних шарів, де він утворюється впроцесі повільного розкладання рослинних решток без доступу повітря, тому метанчасто називають болотним, або рудничним, газом.

Номер слайду 11

Чи знали ви що…Болотний газ хімічними методами вперше дослідив у 1776р. італійський природодослідник Алессандро Вольта і встановив його відмінність від водню. Також це природне джерело метану вивчали Бертолле, Дальтон, Берцеліус тощо. Болотний газ у неглибокій замуленій водоймі збирали в такий спосіб. Товстостінну склянку або пляшку занурювали у воду, аби вона заповнилася рідиною, потім повертали її догори дном, вставляли лійку і збирали метан, розпушуючи дно за допомогою ціпка. Коли в склянці збирався газ, її закорковували під водою й після цього виймали на поверхню.

Номер слайду 12

Засотування метану та його похідних

Номер слайду 13

ДЯКУЮ ЗА УВАГУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Дробот Олена Геннадіївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Воронівська Наталья Гуріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
21 листопада 2022
Переглядів
4508
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку