Презентація " Реактивний рух. Внесок українських вчених у розвиток космонавтики".

Про матеріал

Презентація використовується під час викладання нового матеріалу на уроці фізики в 9 класі при вивченні теми "Реактивний рух. Фізичні основи ракетної техніки. Досягнення космонавтики."

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Дайте відповіді на запитання1. Імпульсом тіла називають добуток…на…2. Імпульс тіла вимірюють у…3. Визначити модуль імпульсу качки масою 4 кг, яка летить зі швидкістю 5 м/с4. Імпульсом сили називають добуток…на… 5. Імпульс сили вимірюють у…6. Дописати формулу Ft=…7. Дописати формулу:m1v1+m2v2=…8. Сформулюйте закон збереження імпульсу.

Номер слайду 3

Реактивний рух. Внесок українських вчених у розвиток космонавтики.

Номер слайду 4

Реактивний рух виникає при відокремленні від тіла його частини з певною швидкістю.

Номер слайду 5

Номер слайду 6

Медузи. Напевно купаючись у морі, Ви бачили медуз, але навряд чи замислювалися, що пересуваються ці дивовижні (і до того ж повільні) істоти якраз таки завдяки реактивному руху. А саме з допомогою скорочення свого прозорого купола вони витісняють воду, яка служить свого роду «реактивних двигуном» медуз.

Номер слайду 7

Каракатиця. Схожий механізм руху має і каракатиця – через особливу воронку попереду тіла і через бічну щілину вона набирає воду у свою зяброву порожнину, а потім енергійно викидає її через воронку, спрямовану назад або в бік (залежно від напрямку руху потрібного каракатиці).

Номер слайду 8

Номер слайду 9

Кальмари. Але найцікавіший реактивний двигун створений природою є у кальмарів, яких цілком справедливо можна назвати «живими торпедами». Адже навіть тіло цих тварин за своєю формою нагадує ракету, хоча по правді все якраз з точністю до навпаки – це ракета своєю конструкцією копіює тіло кальмара.

Номер слайду 10

Летючі кальмари - головоногі стрибуни. 

Номер слайду 11

Скажений огірок. Серед володарів реактивного двигуна в природі є і рослини, а саме так званий «скажений огірок». Коли його плоди дозрівають, у відповідь на легкий дотик він вистрілює клейковиною з насінням

Номер слайду 12

Історія реактивного руху. В XIII столітті винахвдлиав китайці здогадалися запозичити принцип руху восьминогів і каракатиць при винаході перших ракет, які вони почали використовувати, як для феєрверків, так і для бойових дій (в якості бойової та сигнальної зброї). 

Номер слайду 13

Реактивний рух в побуті.

Номер слайду 14

Номер слайду 15

Номер слайду 16

Номер слайду 17

Номер слайду 18

ВНЕСОК УКРАЇНСЬКИХ УЧЕНИХ У РОЗВИТОК КОСМОНАВТИКИ

Номер слайду 19

Кибальчич Микола Іванович ( 1853-1881р.р.)1853 – 1881. Винахідник. Революціонер-народник. Арештований (1875) за революційну діяльність і 2 роки провів в одиночному ув’язненні. Знаходячись у ув’язненні, розробив перший у Росії ракетний літальний апарат для польоту людини. Проект виявився похованим у жандармському архіві і побачив світло тільки в 1918 р. Страчений за вироком суду.

Номер слайду 20

Ціолковський Костянтин Едуардович (17 вересня 1857 - 19 вересня 1935)Російський вчений-теоретик і дослідник, засновник сучасної космонавтики, педагог, письменник. Згідно родинній легенді, предки К. Ціолковського – вихідці з волині, далекі родичі гетьмана Северина Наливайка, чим вчений пишався.

Номер слайду 21

Кондратюк Юрій Васильович (Олександр Гнатович Шаргей)Один з піонерів розробки основ космонавтики. Механік і винахідник, автор досліджень можливості ракетного польоту у світовий простір, автор оригінальний ідей у рішенні проблем міжпланетних подорожей.  1929 р. вийшов у світ твір за назвою "Завоювання міжпланетних просторів". У ній вивів, незалежно від Ціолковського, формулу польоту ракети.

Номер слайду 22

Корольов Сергій Павлович30.12. 1906 (12.01. 1907) – 14.01. 1966. Видатний вчений і конструктор, що вніс визначальний внесок у розвиток ракетно-космічної техніки. Його ракета Р7 ("сімка") вивела перший ШСЗ і корабель з першим у світі космонавтом Ю. А. Гагаріним.

Номер слайду 23

Володимир Миколайович Челомей (1914-1984р) “Батько” ракети-носія “Протон”, за допомогою якої були виведені в космос космічні кораблі “Союз”, “Мир”, “Прогрес”, автоматичні станції “Вега” для вивчення Венери, комети Галлея. Володимир Миколайович є автором нової ідеї розкриття крила ракет у повітрі, технічне вирішення якої визнане зараз у всьому світі.

Номер слайду 24

Каденюк Леонід Костянтинович (1951-1918р.р.)Здійснив космічний політ на американському космічному "Колумбія". Під час польоту виконував біологічні експерименти з рослинами та експерименти . Після вибуття з загону космонавтів (1983) на керівних посадах в Україні. Перший космонавт незалежної України. Герой України. Заслужений майстер спорту України.

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

pptx
До підручника
Фізика 9 клас (Бар'яхтар В.Г., Довгий С.О., Божинова Ф.Я., Кирюхіна О.О. (за редакцією Баряхтара В.Г., Довгого С.О.))
Додано
9 січня 2023
Переглядів
437
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку