Презентація "Реалізація ідеї розвивального навчання в практичній діяльності вчителя НУШ на уроках української мови"

Про матеріал

Технологія розвивального навчання дозволяє організувати навчально-пізнавальну діяльність учнів за такими принципами, які дають змогу кожному працювати самостійно, опанувати узагальнені прийоми розумової діяльності, розвивати свої творчі здібності

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реалізація ідеї розвивального навчання в практичній діяльності вчителя НУШ на уроках української мови

Номер слайду 2

Смайлик настрою

Номер слайду 3

Чим більше наших органів чуття бере участь у сприйманні якого – небудь враження або групи вражень, тим тривкіше лягають враження на нашу механічну,  нервову пам’ять, вірніше зберігаються нею  і легше потім згадуються. К.Д. Ушинський   .

Номер слайду 4

Актуальність Технологія розвивального навчання дозволяє організувати навчально-пізнавальну діяльність учнів за такими принципами, які дають змогу кожному працювати самостійно, опанувати узагальнені прийоми розумової діяльності, розвивати свої творчі здібності.

Номер слайду 5

Головна мета застосування розвивального навчання на уроках української мови –  є формування активного, самостійного творчого мислення учня і на цій основі поступового переходу до самостійного навчання

Номер слайду 6

Номер слайду 7

Особливості уроку в системі розвивального навчання Це – свобода можливість вибору способу, доведення своєї думки готовність спокійно визнати, виправити свої помилки опора на власний досвід відсутність жорстких рамок можливість кожного учня просуватися по власній траєкторії розвитку

Номер слайду 8

Методи, що використовуються Слід використовувати проблемні, продуктивні, дослідницькі методи, що сприяють розвитку творчого мислення та уяви.

Номер слайду 9

Використовуючи технології розвивального навчання, можна проводити наступні типи уроків. Урок постановки навчального завдання. Урок моделювання. Урок контролю. Урок оцінки дій.

Номер слайду 10

Урок моделювання завдання виступає як модель і дає новий спосіб дій. Те, що придумала сама дитина, вона ніколи не забуде.

Номер слайду 11

Структура уроку в системі розвивального навчання Мотивація Визначення необхідності навчання Проблема Створення проблемної ситуації, для розв'язання якої потрібно засвоїти нове Аналіз Дослідження навчального матеріалу Моделювання Узагальнення проаналізованого схемою, моделлю, алгоритмом Конкретизація Перевірка роботи Дія узагальнення Остаточне визначення теми й досягнення мети уроку. Рефлексія.

Номер слайду 12

Система творчих вправ будується так, що кожне з завдань випливає з попереднього і в свою чергу служить опорою для наступного. І щоразу вносить елемент нового, чим забезпечується розвиток мислення

Номер слайду 13

Робота у системі розвивального навчання дає можливість, виконуючи творчі для дітей завдання, розглядати проблему з різних сторін, спонукає їх мислити, вчить доводити правильність своєї думки.

Номер слайду 14

Спостереження над мовним матеріалом Прочитайте подані у двох стовпчиках словосполучення. Які з них було легше вимовляти? Чому? Який висновок можемо зробити? Наш учитель Наш вчитель Прийшов у школу Прийшов в школу Була в Одесі Була у Одесі Ольга й Андрій Ольга і Андрій

Номер слайду 15

Чи пам'ятаєте ви свого першого вчителя? Який він? Позначте у словосполученні «наш учитель» головне і залежне слово. Доберіть до слова «вчитель» прикметники. Запишіть утворені словосполучення. Складіть із 1 словосполученням поширене речення.

Номер слайду 16

Дослідження тексту Прочитати текст мовчки. Дібрати заголовок. Обрати правильний варіант чергування у-в, і-й. Записати. Визначити основну думку тексту (усно).   Працю у(в)чителя ні з чим не можна порівняти. Ткач у(в)же через годину бачить плоди своєї роботи. Сталевар через кілька годин радіє вогненному потоку металу. Хлібороб через кілька місяців милується колосками і(й) жменею зерна, вирощеного у(в) полі. А у(в)чителеві треба працювати роками, щоб побачити предмет свого творіння. Буває, минають і(й)десятиріччя і(й) ледве-ледве починає позначатися те, що ти замислив. Нікого так часто не відвідує почуття задоволення, як у(в)чителя. Кожна крихта твоєї людської краси — це його безсонні ночі. Сивина. У(в)чителеві часто ніколи подумати про себе, бо змушений думати про інших. Праця педагога — це напружена праця серця і(й) творчість розуму…. В. Сухомлинський

Номер слайду 17

Інтерактивна гра «Сенкан» зі словом «учитель» Учитель Який? (два прикметника) Що робить? (три дієслова) Речення з чотирьох слів Синонім до «учитель».

Номер слайду 18

Домашнє завдання Скласти зв'язну розповідь (5-7 речень) про свого улюбленого вчителя, використовуючи складені на уроці словосполучення, речення, сенкан.

Номер слайду 19

Працюючи творчо, учні мають змогу проявити розумову активність. Розшифруй слово, пригадай український алфавіт. 16, 32, 6, 11, 18, 1

Номер слайду 20

«Намалюй» конверт однією лінією, розв’яжи чайнворд

Номер слайду 21

«Мої подорожі» Пригадай міста чи інші населені пункти, у яких ти був/була (хочеш побувати) . Чи є серед цих географічних назв ті, у яких у родовому відмінку однини закінчення –а (-я), -у (-ю)?

Номер слайду 22

«Моя проєктна діяльність» «Найбільш зручні додатки, які допомагають планувати свій час». Розкажи, які додатки ти знаєш та найчастіше використовуєш. Чим ти керувався/керувалася під час вибору?к використання додатків допомогло тобі організувати час?

Номер слайду 23

Визнач відміну кожного слова. Відгадай і напиши номер квартири кожного з котиків. Хто мешкає в одній квартирі і чому?

Номер слайду 24

Пригадай правопис вивчених словникових слів. До якої частини мови вони належать? Які з них власні, а які – загаальні? Поясни орфограми у власних назвах.

Номер слайду 25

Розфарбуй квіти: червоним кольором – з іменниками, що у давальному відмінку однини мають закінчення –ові, жовним – що мають закінчення –еві, синім –закінчення –єві.

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Номер слайду 29

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Номер слайду 32

Номер слайду 33

Номер слайду 34

Допиши речення, заповни пропуски

Номер слайду 35

Номер слайду 36

З наведених слів утвори прислів’я й запиши 1. Родить, як, а, на, дивись, як, людину, дерево, на, робить. 2. Голова, щоб, на, був, те, ній, розум, у.  

Номер слайду 37

Номер слайду 38

Номер слайду 39

Номер слайду 40

Рефлексія Що найбільше вам сподобалось? Що нового ви дізналися? Що взяли для себе цікавого? Як ви думаєте, що ми будемо робити на наступному уроці?

ppt
Додано
31 січня 2023
Переглядів
1140
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку