Презентація "Реалізм в українській літературі"

Про матеріал
Особливості та основні ознаки реалізму в українській літературі, його представники.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Реалізм в українській літературі

Номер слайду 2

Реалізм. Реалізм — це художній стиль і літературний напрям, що показує правдиве бачення світу і дійсності, розкриває взаємини людини зі світом. На перший план у літературі висувається пізнавально-аналітичне начало. В українській літературі реалізм почався з другої половини 19 ст., прийшовши на зміну романтизму. Однією з особливостей українського реалізму є успадкований від романтизму пошук ідеалу, який відповідає високим морально-етичним стандартам. Зачинателем української реалістичної літератури вважають Тараса Шевченка.

Номер слайду 3

Ознаки реалізму: Правдиве зображення героїв у типових обставинах. Раціоналізм. Відсутність ідеалізації героя. Розв'язання проблем на основі загальнолюдських цінностей. Характер і вчинки героя пояснюються умовами його життя та походженням. Поєднання типового та індивідуального в характерах героїв. Для соціально-побутової течії українського реалізму, серед іншого, характерні наслідування дійсності, описовість, увага до побутових і етнографічних подробиць, комізм ситуацій та характерів.

Номер слайду 4

Майже всі українські письменники-реалісти тією чи іншою мірою торкалися національного питання: розкривали особливості національного характеру, увиразнювали специфіку українського гумору, відтворювали народні уявлення і стереотипи, значну увагу звертали на побутові й етнографічні деталі. Особливе зацікавлення українських письменників викликали зміни в селянському середовищі. До найбільш гострих належала масштабна проблема «селянин і земля». Її осмислювали часто й по-різному: у зв'язках із хліборобською працею та достатком, як запоруку бажаного соціального статусу та життєвих перспектив і навіть як основне джерело розбрату між членами однієї родини. Приклад реалістичної повісті“Кайдашева сім'я” І. Нечуя-Левицького

Номер слайду 5

Представники українського реалізму. Тарас Шевченко. Марко Вовчок. Панас Мирний

Номер слайду 6

Представники українського реалізмуІван Нечуй-ЛевицькийІван Франко. Борис Грінченко

Номер слайду 7

Дякую за увагу!

pptx
Додано
13 вересня 2022
Переглядів
11783
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку