Презентація. Речення.Головні члени речення.

Про матеріал
Речення — це синтаксична одиниця, що виражає певну думку, має інтонаційну та смислову завершеність і служить для спілкування. Презентація містить найголовніші поняття про речення, яке воно буває, і його головні члени.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення-осмислене, граматично та інтонаційно оформлене сполучення слів або окреме слово, що виражає відносно закінчену думку.

Номер слайду 2

За емоційним забарвленням речення поділяються на:

Номер слайду 3

Емоційно забарвленні(кличні)Розповідні, питальні, спонукальні речення, оформленні окличною інтонацією, тобто інтонацією з різними тембровими відтінками. Часто містять частки:що за, ну й, нумо; вигуки-гей, о, ах…. Яка чудова ніч! Невже я з'їв те яблоко-гібрид, що навіть дух мені його набрид?!

Номер слайду 4

Емоційно нейтральні (неокличні)Це речення з характерною для них інтонацією. Які красиві, які неповторні раннього літа поля в лісостепу.

Номер слайду 5

У реченні є головні члени:

Номер слайду 6

Підмет. Простий може виражатися: імен або займ в Н.в.; будь-якою частиною мови. Настав вечір(підм). Вони(підм) із захопленням розповідали про подорож. Складний. Виражається словоспол або реченням, якщо вони вжиті у Н.в. П'ять учнів відмовилося їхати на екскурсію

Номер слайду 7

Присудок. Вказує на дію, стан, ознаку предмета. Простий виражений дієсловом дійсного, умовного і наказового пособу. Співали чистими голосами діти. Складний може бути імен або дієсловом

pptx
Додано
16 січня 2019
Переглядів
1075
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку