презентація "Речення.Види речень"

Про матеріал
презентація до уроку української мови для 2 класу НУШ. Містить запитання, творчі завдання, теоретичну частину теми уроку, метод розвитку критичного мислення.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення. Види речень за метою висловювання. Підготувала вчитель початкових класів. Мукачівської ЗОШ І-ІІІст.№20ім. О. Духновича. Фаринич Н. Ю.

Номер слайду 2

Давайте пригадаємо: Що таке речення? З чого воно складається? Що виражає? Яку роль у мовленні людей воно відіграє?

Номер слайду 3

ОТЖЕ, давайте перевіримо: : Речення-це мовна одиниця, яка складається зі слів. Речення виражає закінчену думку. За допомогою речень ми спілкуємося зрозу один з одним.

Номер слайду 4

Утвори і запиши речення:1)прийшли школи до діти.2)співає пісню гарно народну Оля.3)відповіли запитання учні на правильно .4)подарунок хлопчик цікавий отримав.

Номер слайду 5

РЕЧЕННЯ . РОЗПОВІДНІПИТАЛЬНІСПОНУКАЛЬНІ

Номер слайду 6

РОЗПОВІДНЕ РЕЧЕННЯ -це речення, в якому про когось або про щось розповідається. . Мама читає казку. На небі світить сонечко. . !

Номер слайду 7

ПИТАЛЬНЕ РЕЧЕННЯ- це речення, в якому про когось або про щось запитується. . Ти вивчив правило?! Який сьогодні день? ? ?!

Номер слайду 8

СПОНУКАЛЬНЕ РЕЧЕННЯ-це речення, в якому ми про . щось просимо,щось радимо, наказуємо. . Тобто висловлюємо спонукання до якоїсь дії. . Миколко, полий квіти, будь ласка. Зачини вікно!Частіше беріть книгу до рук! . !

Номер слайду 9

Відгадай, яке це речення? .Іринка вийшла на прогулянку.(Розповідне)Запишіть вправу в зошиті.(Спонукальне)Які птахи повернулися з вирію?(Питальне) Як тебе звуть? (П.) Заходь в гості! (Сп.) Настала зима. (Р.)

Номер слайду 10

Застосуємо метод кубування: . 1. Розкажи про види речень.2. Порівняй їх спільні та відміння особливості.3. Встанови асоціацію з розділовими знаками,які запишемо в кінці речень.4. Проаналізуй, яка мета цих речень?5. В яких випадках доречно вживати ці види речень у мовленні?6. Придумай своє розповідне, питальне та спонукальне речення. Запиши їх в зошит.

Номер слайду 11

https://www.youtube.com/watch?v=v_vnz. QPh. VTg(Казочка про речення)Дякую за увагу!

pptx
Додано
4 квітня 2020
Переглядів
5026
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку