Презентація "Речення з одним головним членом"

Про матеріал
Мультимедійний супровід до уроку української мови у 5 класі "Речення з одним головним членом"(загальне ознайомлення).
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речення з одним головним членом.(загальне ознайомлення) 5 клас

Номер слайду 2

Любі діти! Сьогодні ми з вами продовжимо подорожувати країною Синтаксису та розкривати її нові таємниці. А наступною таємницею будуть речення з одним головним членом.

Номер слайду 3

На сьогоднішньому уроці ми систематизуємо свої знання про речення; удосконалимо вміння відрізняти словосполучення від речення; розширимо поняття про граматичну основу речення, її функції та способи вираження; удосконалимо навички синтаксичного розбору речення.

Номер слайду 4

Запишіть речення і визначте у них підмет і присудок. Порівняйте граматичні основи 1,2,3 та 4,5 речень. Який висновок ви зробили?Дерево пізнається за плодами. Кора дерево береже. Дерево з корінням менше боїться вітру. По голках судять про корінь дерева. Горобину пізнають по листю.

Номер слайду 5

Речення, граматична основа яких складається з підмета і присудка, називаються двоскладними. Речення, які мають граматичну основу з одного головного члена (тільки підмета або тільки присудка), називаються односкладними.(визначення записати в зошит)

Номер слайду 6

Порівняйте, спишіть, підкресліть підмет і присудок: Двоскладні речення: Односкладні речення: Пахнуть сонцем дині спілі. Пахне липою медово. Мов хазяєчка хороша, Всі стежкизамела усе пороша. й дороги замело. Пів Полісся вода залила. Залило водою луки. Ранок застає пароплав у Ранок. Туман.вільному морі.

Номер слайду 7

Працюємо з підручником. Виконуємо вправу 419(с.171)

Номер слайду 8

Прочитайте речення, визначте у кожному головні члени. Запишіть їх. Які з речень мають один головний член речення? Як називаються такі речення?1. Світає. Край неба палає. Соловейко в темнім гаї сонце зустрічає.2. Ледь-ледь на сході і на півдні світлішає. 3. Співають півні.4. Подвір'я. Степ. Вкраїна. Русь.5. За­думалось поле. Утихло кругом...6. Замовкає річ. Вечір. Ніч.

Номер слайду 9

Перебудувати речення з одним головним членом на речення з повною граматичною основою та записати їх у зошит. Наприклад: На галявині пахло свіжою травою. – На галявині пахла свіжа трава. У лісі мені дихалось вільно. Вітром нанесло гори піску. На луках батьком скошено отаву. Сьогодні чогось не спалось хлопцеві. СЛОВНИК: Отава – трава, що відростає на місці скошеної.

Номер слайду 10

Рефлексія На сьогоднішньому уроці я: - дізнався…- зрозумів…- я не знав, а тепер знаю…- мені найбільше сподобалось…

Номер слайду 11

Домашнє завдання. С.170-173, прочитати. Виконати вправу 423.

Номер слайду 12

БАЖАЮУСПІХУ!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 2
Оцінки та відгуки
  1. Vlasyk Nataliia
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Tetjana Matvijiwyn
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 лютого 2021
Переглядів
8425
Оцінка розробки
5.0 (2 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку