Презентація "Речові історичні джерела"

Про матеріал
Презентація до уроку з предмету Вступу до історії України та громадянської освіти, 5 клас. Містить коротку інформацію по темі, доповнена ілюстраціями, посиланнями на онлайн-вправи. Матеріал можна використовувати для візуального супроводу уроку.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Речові і сторичнi джерела

Номер слайду 2

Відгадайте загадку  Щоб історію писати, треба так багато знати: І літопис прочитати, що монах давно писав. Документи повивчати, ті, що князь колись складав, І послухати легенди, давні вірші і казки. Сиві думи, що складались всім народом залюбки, Роздивитись давній посуд, і прикраси, і взуття. Дивний одяг, що носили наші предки за життя. Все зробив історик вправно, все читав і розглядав І завзято та докладно нам історію писав. Що ж йому допомогло? Історичне... . 1. На які види поділяються історичні джерела? 2. Як історичні джерела ми вивчали? 3. Розподіли історичні джерела по групах https://learningapps.org/8536603

Номер слайду 3

Гра «Дешифровальщик» Розшифруйте код та поясніть історичний словник >I<,\\\,<|>,>>>,///,\\,\\\,+~+,|*| +~+, \\\,|~|, |*|,#|# ,<|> ||,+*+, |*|, #|#, >I<,>><<, |~| https://learningapps.org/8289241 Виконати завдання за посиланням

Номер слайду 4

ІСТОРИЧНІ ДЖЕРЕЛА МАТЕРІАЛЬНІ АБО РЕЧОВІ Речове джерело інформації – предмет, що зберігає дані про минуле і відображає діяльність людей.

Номер слайду 5

Археологія - наука, що вивчає історичне минуле людства на основі речових пам'яток. Археологи – вчені, які знаходять, розкопують, досліджують і описують речові історичні джерела. Термін "археологія" вперше використав давньогрецький філософ Платон (427-347 рр. до н.е.), маючи на увазі взагалі науку про стародавність ("архайос" - стародавній, "логос" - наука, слово).

Номер слайду 6

Кам’яні знаряддя праці

Номер слайду 7

ПОСУД

Номер слайду 8

ОДЯГ, ЗБРОЯ

Номер слайду 9

ЮВЕЛІРНІ ПРИКРАСИ

Номер слайду 10

Великий китайський мур

Номер слайду 11

МОНЕТИ Нумізматика – наука, що досліджує монети.

Номер слайду 12

Пектора́ль (лат. pectoralis, від pectus — «груди») — шийна прикраса скіфського царя. Знайдена в скіфському кургані Товста Могила археологом Борисом Мозолевським в 1971 р.

Номер слайду 13

ЄГИПЕТСЬКІ ПІРАМІДИ

Номер слайду 14

ЗАЛИШКИ ПОСЕЛЕНЬ

Номер слайду 15

РУЇНИ МІКЕН

Номер слайду 16

СТАТУЇ

Номер слайду 17

СТОУНХЕНДЖ

Номер слайду 18

ВЧЕНИЙ- АНТРОПОЛОГ ЛІККІ

Номер слайду 19

ВЧЕНИЙ-АРХЕОЛОГ КАРТЕР ПІД ЧАС РОЗКОПОК ГРОБНИЦІ ТУТАНХАМОНА

Номер слайду 20

Систематизація й узагальнення знань Дайте усно відповіді на запитання 1. Як називається наука, що вивчає минуле за речовими історичними джерелами? 2. Археологи – це… 3. Що відрізняє скарбошукачів від археологів?

Номер слайду 21

4. Як називався давній народ, який прийшов на землі України більше двох з половиною тисяч років тому і оселився на кілька століть у Північному Причорномор’ї. 5. Як називають поховання заможних скіфів? 6. Коли і де знайдена найвідоміша пам’ятка скіфських царів? 7. Як називається найвідоміша пам’ятка скіфських царів? 8. Ім’я якого українського археолога уславила ця знахідка?

Номер слайду 22

Перевір себе! 1. Як називається наука, що вивчає минуле за речовими історичними джерелами? ( археологія) 2. Археологи – це ( вчені, що вивчають минуле за речовими джерелами) 3. Що відрізняє скарбошукачів від археологів? ( археологи працюють за правилами) 4. Як називався давній народ, який прийшов на землі України більше двох з половиною тисяч років тому і оселився на кілька століть у Північному Причорномор’ї. ( скіфи) 5. Як називають поховання заможних скіфів? ( кургани) 6. Коли і де знайдена найвідоміша пам’ятка скіфських царів? ( 1971 р., курган Товста Могила ) 7. Як називається найвідоміша пам’ятка скіфських царів? ( пектораль) 8. Ім’я якого українського археолога уславила ця знахідка? ( Бориса Мозолевського)

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Домашнє завдання Опрацювати відповідний матеріал підручника, вчити словник.

ppt
Додано
19 листопада 2023
Переглядів
162
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку