Презентація "Редагування речень з дієприслівниковими зворотами"

Про матеріал
Матеріал для вивчення теми "Дієприслівниковий зворот". Вправи на редагування, вибір відповіді з кількох, і вправи на знаходження помилки
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Редагування речень із дієприслівниковими зворотами

Номер слайду 2

Пам’ятка «Це треба знати!»1. Дієприслівник означає додаткову дію порівняно з основною дією того самого підмета.2. У реченні, де є дієприслівниковий зворот, повинно бути дієслово-присудок.3. Основна і додаткова дії виконуються одним і тим самим предметом- підметом. Наприклад, та, не піддавшись (додаткова дія) зарібку легкому, предмет) не прислужував(основна дія - присудок) ніколи і нікому.

Номер слайду 3

ЗАПАМ'ЯТАЙ!Дієприслівниковий зворот як і одиничний дієприслівник можна вживати лише тоді, коли в реченні однієї особи (предмета) стосуються і головна, і додаткова дії)

Номер слайду 4

Вправа на виявлення помилок. Виглядаючи у вікно, у мене злетів картуз. Стоячи біля каси, до мене підійшов знайомий. Заспівавши пісню, мене захопила ця мелодія. Граючи в м’яча, мати покликала мене обідати. Милуючись красою весняних квітів, учнями було зібрано матеріал для твору. Не вивчивши правила, вчителька поставила мені двійку.

Номер слайду 5

Вправа на вибір із кількох варіантів правильного продовження речення із дієприслівниковим зворотом. До дієприслівникового звороту доберіть правильний варіант продовження речення: Працюючи вправно і швидко,... A. pобота була закінчена на годину раніше. Б. він закінчив роботу на годину раніше. B. роботу було закінчено на годину раніше. Прийшовши до будинку, ... А. він побачив світло у вікні. Б. йому блиснуло світло у вікні. В. його освітило світло з вікна. Наблизившись до берега,... A. йому почувся плескіт хвиль. Б. він почув плескіт хвиль. B. його вразив плескіт хвиль

Номер слайду 6

Редагування1. Скупавшись у холодній воді, у нього була ангіна.2. Зібравшись на спортмайданчику, почалося тренування.3. Не засвоївши добре правил вживання апострофа, у мене знову були помилки.4. Прослухавши передачу про Ліну Костенко, мені захотілося більше дізнатися про неї.5. Йдучи парком, привертають увагу засніжені ялини. Побачивши таку красу, моє серце сповнилося радістю. Закутавшись у шарф, мені стало тепло. Побувавши у фольклорній експедиції, нами було записано багато пісень. Читаючи роман, серце наповнювалося болем. Відпочиваючи на морі, всім дуже сподобалось. Шукаючи того будинку, нас застала ніч. Повернувшись зі школи, його радісно зустрів собака.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Силенок Інна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
18 січня 2021
Переглядів
12231
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку