Презентація "Регіональні особливості народної вишивки ХІХ – поч. ХХ ст."

Про матеріал
В цьому матеріалі продемонстровані "Регіональні особливості народної вишивки ХІХ – поч. ХХ ст.", він може бути використаний на уроках історіІ для більшого зацікавлення учнів.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Регіональні особливості народної вишивки. ХІХ – поч. ХХ ст.

Номер слайду 2

Київщина На Київщині вишивали дрібні геометричні тарослинні мотиви: зірки, квіти, виноградні грона. Для жіночих сорочок обирали червоні, жовті, синікольори, підкреслені чорним. Київська вишивкабула контрастною - на білому полотні ряснілинасичені кольори червоно-чорних узорів. Ажурнімережки використовували і на жіночих і чоловічихсорочках. 3 часом більш поширеними ставаликвіткові орнаменти. Ними прикрашали навітьчоловічі вишиванки, що виглядало як масивнанагрудна прикраса.

Номер слайду 3

Львівщина. Львівська вишивка має свою особливість: білий простір між елементами малюнка, завдяки чомусорочка виглядає прозорою і легкою. Вишивки, виконані переважно хрестиком та стебнівкою, нагадують тонке мереживо. Львів'яни одягали вишитусорочку як на свято, так і в будній день.

Номер слайду 4

Дніпропетровщина. Переважала чорно-червона колористика. В рослинній орнаментиці переважали квіткові мотиви, композицію яких формували поєднанням пишних, вільно розташованих, гнучких гілочок з площинними п'ятипелюстковими квітами, трипелюстковими пуп'янками та дрібними листочками.

Номер слайду 5

Луганщина Особливістю луганських вишивок є поліхромні візерунки, виконані хрестом, грубою ниткою, завдяқи чому створюється враження рельєфності. Тут здавна вишивалихрестом і гладдю. Цікаво, що народному ремеслу навчалидівчаток ще з дошкільного віку. Бо, за традицією, на день сватання у юнки малобути не менше 12-ти вишитих рушників.

Номер слайду 6

Запорізька область. На Запоріжжі любили вишивати квіти та калину, а переважаючим кольором був червоний, із вкрапленнями чорними нитками. Варто зауважити,що Запорізька облась ввібрала в себе елементи вишивання з різних областей України, тому тут використовувались всі техніки вишивки.

Номер слайду 7

Presentations are communication tools that can be used as demonstrations, lectures, speeches, reports, and more. It is mostly presented before an audience. Переважає рослинний орнамент: виноград, калина, троянда. Якщо вишивали гроно винограду, то були присутні навіть тонесенькі вусики. Притаманні: червоний та чорний кольори. Fashion. Modern Art. Style Design. Кіровоградщина

Номер слайду 8

Черкащина. Саме на Черкащині одним із популярних візерунків є зображення зерна, тому що раніше життя українського селянина було пов'язане переважно зі жнивами та роботою на полі. Пшениця зазвичай зображувалася у вигляді вишитих крапок. А на початку 20 століття вже почав з'являтися брокарівський стиль сорочок. Така вишивка переважно виконувалася хрестиком із зображенням квітів.

Номер слайду 9

Одеська область. Традиційні одеські сорочки з пухлинами шили з білої бавовняної тканини. Пухлик - це збирана тканина на рукаві трохи нижче плеча. Саме пухлик додає рукавам пишності та об'єму. Стоячий широкий комір густо збирали у дрібні "зморшки", які оторочували тоненьким рубчиком. Верхній край рукавів призбирували, а нижню вишивали геометрично-рослинним візерунком у техніці хрестика. Основними кольорами були переважно червоний, чорний, синій та жовтий. Вузькою стежкою обробляли краї рукавів.

Номер слайду 10

Харківська область• Переважають чорно-червонікольори (у чоловічих) тарізнокольорові квадрати (нажіночих).• Орнаменти вишивок виконувалисаме грубою ниткою - длястворення своєрідної рельєфності.• Характерний мотив вишивки -"Дерево життя".

Номер слайду 11

Чернігівщина Для цього краю характерні білі вишивки. Геометричний або рослинний орнамент вишивається білими нитками або ж із украпленням червоного і чорного. Виконується дуже дрібними стібками, що нагадує бісерні вишивки, характерні для чернігівських сорочок. Використовувалися дуже тонкі нитки, що вимагало від рукодільниць надзвичайної майстерності. Щоб підсилити загальну виразність вишивки, в ній використовували два або більше типів швів: наприклад, прозорі із гладдю. Дуже популярною була й ажурна вишивка.

Номер слайду 12

Хмельницька область. В орнаментах подільських вишивок переважає один колірчорний з великим або меншим украпленням червоного,синього, жовтого або зеленого. Найпоширеніші одноколірні(червоні і чорні) вишиванки, рідше - двох - і триколірні. Для. Хмельниччини характерною була техніка вирізування. Геометричний орнамент із простих прямих, якісних, ламаних,зубчастих ліній. Строго геометрична низь.

Номер слайду 13

Закарпаття. Закарпатська вишивка - це дуже різнобарвна та густавишивка - традиційними тут були більше десятка кольорів. Чи некожне село тут мало свою «улюблену» гаму: від чорно-фіолетовоїта вишневої до зелено-голубої. Якщо червоний поєднувався зчорним - при цьому один колір обов'язково виділявся. Найпоширеніші техніки: низинка, кучерявий стіб, пряма такоса гладь. Основні фігури - ромб, який прикрашався іншимиелементами - i так звані кривульки («зигзаг»). Найдавнішазакарпатська вишивка - це геометричні форми, та вже у XХ століттісюди проникають рослинні мотиви.

Номер слайду 14

Волинь. Оздоблення одягу на Волині славилося геометричнимивізерунками, чіткими й нескладними за композицією. Більшість вишиванок у цьомукраї викроювалися ножем. Коміри у таких вбраннях буливикладними. Вониприщіплювалися запонкамиз олова зі скельцем . Популярну червону або насичену вишневу барву зазвичай відтінялисинім або чорним кольором. А геометричні або рослинні орнаментичасто прикрашали всю площу рукава.

Номер слайду 15

Полтавщина. Полтавській вишиванці характерна и ніжна кольорова гама. Чарівний ефект сорочкидосягається не шляхом різнобарвності, а грою світла та тіні. Вишивка «білим по білому» - давня візитівка Полтавського краю. Одна з особливостей полтавської вишивки - це поєднання геометричних та рослиннихвізерунків. Ще одна особливість саме полтавської вишивки – це поєднання п'яти і більше технік. Сорочки на Полтавщині вишиваються головним чином лляними білими нитками (біллю), дуже рідко лляними червоними або попелисто-синіми.

Номер слайду 16

Вінницька область. Вишиванки мали багату кольорову гаму. Накожній сорочці можна побачити увізерунках певний домінуючий колір. Тутмайстерно поєднували ледь не всі техніки тастилі відображення елементів: низь, хрестик,вишивка розписом, настилання, вирізування,різноманітні види мережок. Контурнимишвами обрамляли та з'єднували окреміорнаменти на сорочці.

Номер слайду 17

Тернопільська область. У більшості районів Тернопільщини майстринівіддавали перевагу геометричним узорам. Насичені темні кольори. Також мотив калини - один з улюблених на. Тернопільщині. Ягідні галузки часто зображалиміж двома птахами. Типовою тут булавишивка вовняними нитками. Тернопільськівізерунки чіткі, контрастні, з об'ємнимиелементами.

Номер слайду 18

Рівненщина. У вишивці домінували прості геометричнівізерунки червоного кольору з добавкоюсинього. Жіночі сорочки часто вишиваютьсятільки червоною заполоччю та дуже простиморнаментом. Червоною ниткою на білому-сірому тлі льняної полотнини. Характернівишивальні техніки занизування, верхоплут,настилування. Вишивка цього регіону -вишукано проста та чітка за композицією. Домінуючим є найдавніший монохромний.

Номер слайду 19

Вишивки прикрашаютьчіткі геометричні фігури, які частоз'єднуються в одну широку лінію,утворюючи динамічний орнамент. Старовинними місцевими техніками є"колення" і "кручення", які є доситьскладними у виконанні. На Івано-Франківщині завжди пишно декорувалирукави. Вишивка цього регіону вважаєтьсянайбагатшою в оздобленні та виконанні. Кольорову гаму застосовують різну, так як іорнаменти.Івано-Франківщина

Номер слайду 20

Житомирщина. Техніки, які тут використовували найчастіше - цезанизування та дрібний хрестик. З кольорів - поєднання синього ізчервоним та чорним. З геометричних фігур найпоширенішими булихрести, ромби, круги, зигзаги та особливо розетки. Ці фігури малиглибоке символічне значення, а оздоблена ними сорочка малазахищати господаря від негативного впливу. Та не менш популярні на Житомирщині квітково-рослинніорнаменти: найдавніші - барвінок і берізка, далі хміль, виноград,ружки, яблучка, листочки, які зустрічались й на інших предметахнародної творчості (наприклад, писанках)..

Номер слайду 21

Сумщина. Найбільш притаманними особливостями Сумськихвишиванок були поліхромні орнаменти, шиття білиминитками гладдю,вирізування,використаннярізноманітних мережок.

Номер слайду 22

Дякую за увагу!

pptx
Додано
5 вересня
Переглядів
60
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку