Презентація "Рекомендації батькам по профілактиці віртуальної залежності дитини"

Про матеріал

Мета:

  • розширити й поглибити знання батьків про Інтернет;
  • дослідити позитивні і негативні наслідки Інтернету;
  • показати можливі загрози, що можуть спіткати дитину в Інтернеті;
  • навчити батьків основних прийомів захисту від них;
  • формувати навички безпечної роботи за комп'ютером;
  • підвищити рівень інформаційної культури.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рекомендації батькам по профілактиці віртуальної залежності дитини

Номер слайду 2

Номер слайду 3

Номер слайду 4

різноманітним спілкуванням;пошуком нових форм самовираження;анонімністю і віртуальною свободою; відчуття спільності та приналежності до групи;ігри. Чим приваблює Інтернет дітей і підлітків?

Номер слайду 5

Використовують як джерело інформації для навчання. Дивляться сайти, які заборонено дивитись. Приймають участь у різноманітних акціях та голосуваннях. Грають в онлайн ігри. Дивляться відеозаписи. Слухають аудіо. Спілкуються з друзями через ICQСпілкуються з друзями через Skype. Ведуть онлайн щоденники. Мають сторінку у “ВКонтакті”,Instagram. Мають сторінку в “Одноклассниках”Що шукають діти в Інтернеті?

Номер слайду 6

Чи можна захворіти Інтернетом?

Номер слайду 7

Покоління зомбі

Номер слайду 8

Спілкування в ІнтернетіПастка перша - легкість і безпека створення нових контактів. Пастка друга. Інтернет дає можливість бути не собою. Пастка третя. Особливість мережевого спілкування така, що образ іншої людини в Інтернет-спілкуванні абсолютно позбавлений реальності.

Номер слайду 9

Саме головне - не забувати про реальних друзів та реальне спілкування з ними.

Номер слайду 10

Ігроманія

Номер слайду 11

Любителі гострих відчуттів придумали нову «гру» — Salt and ice challenge, що в перекладі означає «виклик сіллю і льодом». Результат – каліцтва і опіки. Суть гри «виклик сіллю і льодом» полягає в наступному: дитина повинна довести свою хоробрість, приклавши до тіла шматочок льоду з сіллю. На перший погляд, в цьому немає нічого небезпечного, але насправді така суміш швидко охолоджується до 28 °C нижче нуля! А це загрожує серйозними каліцтвами!Оскільки лід з сіллю прикладається до певного місця, холод і біль досить легко терпіти, - пояснюють у соцмережах. –Ось тільки потім така крутість обертається серйозними термічними травмами, які можна порівняти з опіками!

Номер слайду 12

Номер слайду 13

Переваги та недоліки Інтернету. Переваги: Оперативність в отриманні будь-якої інформації;Спілкування;Самореалізація;Отримання додаткової освіти;Розширення теориторіальних кордонів;Забезпечення дозвілля;Формування інформаційної компетентності, включно з умінням користуватись інформацією: знаходити, отримувати аналізувати, системазувати та використовувати.

Номер слайду 14

Недоліки: Шкідлива інформація (асоціальні сайти);Релігійні секти;Таємні спілки (фанати, самогубці та ін.);Реклама насилля;Нецензурна лексика;Порнографічні сайти;Психологічний тиск;Маніяки;Шахраї;Підліткова агресія.

Номер слайду 15

Згідно статистики, 9 з 10 дітей у віці від 8 до 16 років, які користуються Інтернетом, бачать порнографію в онлайні.

Номер слайду 16

Хто знаходиться у зоні ризику?Діти, яким батьки не приділяють достатньо уваги. Діти, у яких батьки часто роз'їжджають по відрядженнях. Діти із завищеною або заниженою самооцінкою. Конфліктні діти. Емоційно нестійкі діти. Більше хлопчики, ніж дівчата.

Номер слайду 17

Інтернет-залежність – хвороба ХХІ століття!

Номер слайду 18

1. Довіра до одноліток, які насправді не є такими і, спілкуючись у мережі, можуть схилити дітей на здійснення непристойних дій. Яку небезпеку несе Інтернет для дитини?

Номер слайду 19

2. Доступ до порнографії. Діти можуть зіткнутись із порнографією через її розповсюдження у мережі.

Номер слайду 20

3. Невідповідний контент - сайти з деструктивним змістом, наприклад, з інструкціями з виготовлення бомби. Батькам слід цікавитися «підозрілими» сайтами, які відвідують діти, і бути уважними до будь-яких змін поведінки дитини.

Номер слайду 21

4. Онлайн ігри. Діти, які багато грають у онлайн ігри із насиллям, поводять себе більш агресивно.

Номер слайду 22

Професор психології Кімберлі Янг. Піттбурзького університету

Номер слайду 23

Види пристрастей у мережі:пристрасть до комп’ютерних ігор;пристрасть до віртуальних знайомств;пристрасть до онлайнових азартних ігор;нескінченний серфінг по сайтах і пошук інформації.

Номер слайду 24

Причини інтернет-залежності:

Номер слайду 25

I стадія - це легкий розлад. Через захоплення новою іграшкою підліток перестає займатися іншими видами діяльності. II стадія - наростання симптомів. У користувача порушується увага, знижується працездатність, з’являються нав’язливі думки, безсоння. III стадія – це соціальна дезадаптація. Користувач вже не одержує задоволення від спілкування через Інтернет , але все ж таки постійно «висить» на сайтах. Стадії формумання комп’ютерної залежності

Номер слайду 26

Ознаки комп’ютерної залежностіпропуски шкільних занять через комп'ютерну гру вдома або відвідування комп'ютерного клубу;просиджування біля комп'ютера у нічний час;приймання їжі під час комп'ютерної гри чи спілкування в мережі;асоціювання себе з героями комп'ютерних ігор;відсутність інших захоплень, крім комп'ютерних ігор;віддавання переваги віртуальному, а не реальному спілкуванню;загальний час проведений за комп’ютером, перевищує час виконання домашніх завдань, прогулянок, спілкування з батьками і однолітками, інших захоплень;дитина не уявляє, чим себе зайняти, коли комп'ютер зламався;конфлікти з батьками та їх шантажування у відповідь на заборону проводити час за комп'ютером.

Номер слайду 27

Фізичні симптоми: біль у зап’ястях через тривалу перенапругу м’язів; сухість в очах; головний біль; біль у спині; нерегулярне харчування; нехтування особистою гігієною; порушення сну.

Номер слайду 28

Психологічні симптоми:гарне самопочуття або ейфорія під час роботи за комп’ютером; неможливість зупинитися; постійне збільшення кількості часу перебування в Інтернеті; зневага до родини та друзів;відчуття спустошеності, тривоги, роздратованості в періоди перебування поза Інтернетом;  брехня про свою діяльність своїм близьким; проблеми з навчанням. 

Номер слайду 29

Пам’ятка-тест для батьків. Способи реагування дитини:варіант А. Дитина легко відгукується на прохання, може захопитися допомогою, а по­тім «переключитися» на іншу справу і забути про комп’ютер – повна свобода від комп’ютерної за­лежності на момент тестування;варіант Б. Дитина відгукується з другого-третього разу, неохоче виконує прохання, де­монструє невдоволення, сперечається — перший ступінь залежності або початковий етап другого ступеня залежності;варіант В. Дитина не відгукується на про­хання дорослого, гру не перериває – залежність другого ступеня. Ризик переходу на третій ступінь.

Номер слайду 30

Поради для батьків, які прагнуть зробити роботу дітей в Інтернеті корисною. Правило 1. Уважно ставтесь до дій вашої дитини у мережі Інтернет. Правило 2. Інформуйте дитину про можливості і небезпеки, які містить у собі мережа. Правило 3. Оберіть зручну форму контролю перебування вашої дитини в мережі. Правило 4. Регулярно підвищуйте рівень власної комп’ютерної грамотності, щоб забезпечити безпеку дитини.

Номер слайду 31

Дякую, за увагу!

pptx
Пов’язані теми
Психологія, Інші матеріали
Додано
28 липня 2018
Переглядів
2524
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку