Урок "Практичне заняття «Конституція Пилипа Орлика»", 8 клас, історія України

Про матеріал
В конспекті уроку використано фрагменти документу "Конституція Пилипа Орлика", практичні завдання для учнів.
Перегляд файлу

 

 

 

 

 

Конспект  уроку

з  історії  України  8 клас

Тема:

Практичне заняття

«Конституція Пилипа Орлика»

 

 

                                                                                   Вчителя   історії Комунального закладу                                                                                       

«Ліцей імені Тараса Шевченка

Кропивницької міської ради»                                                                                   

 

                                                                                         Швець

Сніжани Анатоліївни

 

 

 

 

 

 

 

 

2023р.

Тема уроку: Практичне заняття «Конституція Пилипа Орлика»

Мета уроку: закріпити знання з історії України періоду Козаччини, ознайомити учнів  з історією написання та змістом Конституції Пилипа Орлика. Проаналізувати фрагменти Конституції. Вчитись визначати структуру органів влади держави за правовим документом. Розвивати вміння аналізувати  історичні  джерел, робити історичні висновки та узагальнення. Виховувати в учнів  повагу до історії батьківщини, розуміння ролі  Конституції Пилипа Орлика в історії України.

Тип  уроку:  практичне заняття

Основні  поняття: Конституція Пилипа Орлика, гетьман, Загальна рада, Генеральна старшина, Ганаральний суддя, Генеральний підскарбій, республіка, законодавча, виконавча, судова гілка влади.

Обладнання : 

  1. Карта «Україна напр. ΧVΙΙ – поч. ΧVΙΙΙ  ст.»
  2. Текст практичної роботи із завданнями.

                                 Хід   уроку

Ι. Організаційна  частина  уроку

II. Актуалізація  опорних  знань учнів

Бесіда:

  1. За яких обставин Пилип Орлик став гетьманом?
  2. Показати на карті місце обрання гетьмана П. Орлика.
  3. Як Пилип Орлик боровся за автономність України? Показати його похід на карті.

III.  Мотивація  навчальної  діяльності  учнів 

       Вчитель: на сьогоднішньому уроці ви поглибите знання про Конституцію Пилипа Орлика. Ознайомитесь із уривками з тексту. Будете вчитись аналізувати історичний зміст Конституції.

IV.  Основний  зміст  уроку

Завдання: прочитати фрагменти з документу.

Договори і постанови

прав і свобод військових

між Ясновельможним Його Милості паном

Пилипом Орликом, новообраним гетьманом

Війська Запорізького, і між генеральними особами,

полковниками і тим же Військом Запорізьким

з повною згодою з обох сторін

Затверджені

при вільному обранні формальною присягою

від того ж Ясновельможного Гетьмана

Підтверджені 5 квітня 1710 року від Різдва Христового

Герб гетьмана Пилипа Орлика та Українські прапори часів Орлика

 

… за гетьманства Ясновельможного Івана Мазепи, Московська держава, бажаючи остаточно здійснити свої злі наміри і відповідаючи злом за добро, замість вдячності та пошани за ту вірну службу і збитки на неї, аж до останнього нищення майна, за відвагу та військову криваву службу неодмінно хотіла перетворити козаків на регулярне військо, міста приєднати до своїх губерній, права та вольності військові знищити, Військо Запорізьке Низове викорінити й ім'я це навіки стерти, про що свідчать докази та починання. Тоді Іван Мазепа, непокоячись за цілісність Вітчизни, права та вольності військові, маючи сердечне бажання в дні свого гетьманства бачити, а після смерті своєї для вічної пам'яті імені свого залишити, Вітчизну свою квітучою і в достатку, а Військо Запорізьке Городове і Низове не тільки в непорушних, а й у розширених вольностях, перейшов під незламну оборону Найяснішого короля Шведського - Карла Дванадцятого, який з військом своїм вступив в Україну. Гетьман Іван Мазепа був послідовником та наступником свого попередника славної пам'яті звитяжного гетьмана Богдана Хмельницького, котрий з Найяснішим королем Шведським, а Його Королівської Величності дідом - Карлом Десятим одностайністю та військовими справами у звільненні своєї Вітчизни від польського на той час тяжкого підданства, узгоджуючись, сподівався на не меншу допомогу у розірванні з силами польськими. Та невідомі долі Божі! Такі відчайдушні наміри Івана Мазепи через мінливу військову фортуну не здійснилися, а сам він помер у Бендерах.

I

Оскільки серед трьох доброчеснот богословських віра є найпершою, то і перший пункт про віру святу православну східного сповідання належить розпочати, про віру, якою народ звитяжний козацький, ще за володарювання каганів козарських, від столиці Апостольської Константинопольської, просвічений був, так і нині, непорушно в ній перебуваючи, жодним іновір'ям ніколи не спокушався. Не є таємницею, що славної пам'яті гетьман Богдан Хмельницький з Військом Запорізьким повстав і розпочав праведну війну проти Речі Посполитої Польської за права та вольності військові, але насамперед за віру святу православну, яка різними тягарями влади польської силувана була до унії з костелом римським. …престолу митрополитського Київського та для зручнішого управління справами духовними ясновельможний гетьман після звільнення Вітчизни від іга московського має здобути у столиці Апостольській Константинопольській священноначальницьку первісну владу…

V

Місто Терехтемирів, яке здавна належало Війську Запорізькому Низовому і називалося його шпиталем, після звільнення, дай Боже, Вітчизни від московського підданства Ясновельможний гетьман має повернути Війську Запорізькому Низовому з усіма угіддями та з перевозом через Дніпро, що там залишається. У цьому місті для старих, зубожілих та ранами скалічених козаків за військовий кошт має бути збудований шпиталь, відтоді вони матимуть харчі та одяг.

VI

У самодержавних державах зберігається такий хвалений і суспільно корисний лад, за якого завжди, і під час війни, і в мирний час, приватно та публічно проводяться ради щодо загального добра Вітчизни, на яких самі самодержці, присутні на них, не забороняють свої рішення міністрам та радникам піддавати обговоренню та ухваленню. То чому ж серед вільного народу такий добрий лад не може бути збережений? У Війську Запорізькому при гетьманах відповідно до давніх прав та вольностей він неодмінно зберігався, але деякі гетьмани Війська Запорізького, привласнивши собі несправедливо та протиправно владу самодержавну, самовладно узаконили таке право - як хочу, так і велю. Через таке самодержавство, непритаманне гетьманському уряду, у Вітчизні та у Війську Запорізькому значно зросли порушення прав та вольностей, розорення, народний тягар, насильні та підкупні урядами військовими розпорядження, а відтак зростала зневага до генеральної старшини, полковників та значного товариства.

…у Вітчизні нашій першість серед радників належить Генеральній Старшині - як через респект до їх урядів головних, так і постійній при гетьманах резиденції; після них ідуть городові полковники, які будуть пошановані за громадських радників. Крім того, до загальної ради треба вибрати по одній визначній, розсудливій та заслуженій особі від кожного полку. Генеральні радники обираються за згодою гетьмана. З усіма цими генеральними особами, полковниками та генеральними радниками теперішній Ясновельможний гетьман та його наступники повинні будуть радитися про цілісність Вітчизни, її добробут та про всі справи публічні і нічого без їхньої волі своєю владою не розпочинати, не встановлювати і рішень не приймати.

Для цього тепер, при елекції гетьмана, одностайною ухвалою призначаються три генеральні ради щорічно, які мають відбуватися в гетьманській резиденції: перша - на Різдво Христове, друга - на Воскресіння Христове, третя - на Покрову Пресвятої Богородиці. На них не тільки пани полковники зі старшиною своєю та сотниками, не тільки з усіх полків генеральні радники, а й посли від Війська Запорізького Низового для вислуховування та обговорення, після отримання від гетьмана доручення, мають прибувати, дотримуючись призначеного терміну. Якщо від Ясновельможного гетьмана до загальної ради надійде яка-небудь пропозиція, то всі добропорядно, без своєї чи чужої користі, без душогубних заздрощів та ворогування зобов'язані будуть радити так, щоб ці поради не призвели до шкоди для честі гетьманської, загальних тягарів Вітчизни, розорення та, не дай Боже, згуби.

Якщо ж виникнуть якісь громадські справи, що потребують швидкого управління та виправлення, тоді Ясновельможний гетьман буде повновладний у тому, щоб з радою Генеральної Старшини такі справи вирішувати відповідно до своїх гетьманських повноважень.

Також якщо до Ясновельможного гетьмана будуть надіслані листи від закордонних держав, то Його Вельможність має оголосити про них Генеральній Старшині і відповіді, які відписуватимуться, висвітлити, не приховуючи від них жодної кореспонденції, передусім закордонної та такої, що може шкодити цілісності Вітчизни та добру громадському….

Якщо у діях Ясновельможного гетьмана буде помічено щось несумісне з правами та вольностями, шкідливе та некорисне для Вітчизни, тоді Генеральна Старшина, полковники і генеральні радники будуть уповноважені вільними голосами чи приватно або, якщо виникне така необхідність, й публічно на раді висловити Його Вельможності докір щодо порушення прав та вольностей без осудження та найменшої образи високої регіментарської честі. На ті докори Ясновельможний гетьман не має ображатися та мститися, а навпаки, намагатися виправити недоладності.

Особливо ж генеральні радники, кожен у своєму полку, в якому буде обраний, владні будуть разом з городовим полковником стежити за порядком, а інші мають загальною радою управляти, заступаючись за кривди людські. Як Генеральна Старшина, полковники та генеральні радники мають поважати Ясновельможного гетьмана, виявляти йому належні почесті та вірний послух, так і Ясновельможний гетьман має взаємно шанувати їх за товариство, а не за слуг та робочих помічників і не змушувати навмисно для приниження їхньої гідності вистоювати перед собою, крім випадків, коли в тому буде потреба.

IX

Оскільки раніше у Війську Запорізькому завжди були генеральні підскарбії, які військовим скарбом …за згодою гетьмана та загальним рішенням був обраний генеральний підскарбій - людина значна, заслужена, маєтна та добросовісна, яка б наглядала за військовим скарбом, млинами та завідувала усілякими прибутками державними і з гетьманського відома направляла їх на потреби громадські та військові, а не на приватні.

Сам же Ясновельможний гетьман не повинен мати жодного відношення до військового скарбу і не витрачати ці кошти на власні потреби, а має задовольнятися прибутками й доходами, передбаченими для гетьманської особи і булави.

XI

Вдови-козачки й осиротілі діти козацькі, двори козацькі й жінки в час відсутності козаків, які перебувають в походах або на якійсь іншій військовій службі, щоб до всяких громадських повинностей не притягалися і сплатою податків не обтяжувалися - так погоджено і ухвалено.

XIII

Стольне місто Київ та інші українські міста з магістратами своїми і з усіма правами та привілеями, законно їм наданими, повинні бути непорушно збережені…

XIV

Найбільшим тягарем для простих людей в Україні було утримування проїжджих та надання їм підвод, для козаків - їх супроводження. Це доводило деяких людей просто до зубожіння. Тож тепер надання підвод та супроводження проїжджих мають бути повністю відмінені і ніхто з проїжджих не має права ніде вимагати жодної підводи, харчів, напоїв, хіба що хтось у справах громадських з поїздкою буде, наприклад за подорожньою від…

XVI

Часто люди бідні скаржаться на численні здирства… Тому нехай збирачі податків та податкові чиновники збирають до державної скарбниці тільки те мито і тільки з тих товарів, які будуть виражені у майнових угодах, нічого зайвого від купців не вимагаючи і людям бідним здирства не чинячи. Ці договори і постанови підлягають дійсному виконанню, що Його Вельможність зволив підтвердити не тільки підписом власноручним, а й формальною присягою та притисканням печатки державної.

Завдання: Доповнити речення та схему. Записи робити короткі та чіткі.

  1. Конституція Пилипа Орлика – це договір між
  2. Прийнята 17 році у місті ….
  3. Гетьманщина визнавала протекторат , столиця - …, захищалась віра.
  4. Органи влади (заповнити пропуски):

Законодавча гілка

Виконавча гілка

Судова гілка

Загальна (Генеральна) рада

  1. Гетьман
  2. Генеральна старшина

Генеральний Суддя

Генеральний суд

До Загальної Ради входять: Генеральна старшина, городові полковники, по 1 особі від …

Генеральні радники обираються ….

---

 

Збираються три ради на рік: …

Якщо гетьман зробить, щось некорисне для держави, …

Якщо хтось образить гетьмана, то …

Місцеві органи влади

Генеральні …, городові…, загальні …

 

  1. Як захищались права жінок та дітей за Конституцією.
  2. Україна за Конституцією П. Орлика  - … (вибрати: республіка чи монархія), влада …  обмежена (вибрати: загальної ради чи гетьмана, чи старшинської ради, чи генерального судді, чи генерального підскарбія).
  3. Висловити власну думку про текст Конституції П. Орлика.

V. Закріплення  вивченого навчального  матеріалу

1. Чому Конституція П. Орлика вважається однією з перших європейських демократичних конституцій?

2. Який політичний устрій визначено в Конституції Пилипа Орлика?

3. Як склалась доля П. Орлика після прийняття Конституції?  

VI. Підсумки  уроку

VII.  Завдання  додому: 

Повторити § 25 ( Підручник Гісем О, Мартинюк О. Історія України, 8 кл., Харків. Видавництво ранок, 2021)

Використані джерела:

  1. Договори і постанови прав і свобод військових між Ясновельможним Його Милості паном Пилипом Орликом, новообраним гетьманом Війська Запорізького, і між генеральними особами, полковниками і тим же Військом Запорізьким з повною згодою з обох сторін. ІВерховна Рада України. URL: http://static.rada.gov.ua/site/const/istoriya/1710.html

 

1

 

docx
Додано
31 травня 2023
Переглядів
598
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку