Презентація "Речення з кількома рядами однорідних членів" 8 клас

Про матеріал

Презентація допоможе вчителям української мови під час дистанційного навчання у 8 класі систематизувати знання здобувачів освіти про однорідні члени; сформувати вміння й навички знаходити ряди однорідних членів речення.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Дистанційна робота Речення з кількома рядами однорідних членів

Номер слайду 2

Лінгвістичний баскетбол 1. Однорідними членами речення можуть бути… 2. Між собою однорідні члени речення за змістом… 3. Види зв’язку між однорідними членами речення… 4. За будовою можуть бути… 5. Не є однорідними членами… 6. Розділові знаки, які ставляться при очр… головні й другорядні члени речення. рівноправні. сполучниковий, безсполучниковий, змішаний. поширені, непоширені. повторювані слова, фразеологізми. кома, крапка з комою, тире, двокрапка.

Номер слайду 3

1. Однорідні означення а) Толерантність, чесність, працьовитість, доброта - найкращі людські якості. 2. Однорідні обставини б) Учні виконують завдання швидко, якісно. 3. Однорідні додатки в) Мудрим ніхто не вродився, а навчився. 4. Однорідні підмети г)Найбільше і найдорожче добро у кожного народу - це його мова. 5. Однорідні присудки д) Можна людину похвалити за все: за вчинок, характер, зовнішній вигляд, одяг, зачіску.

Номер слайду 4

Прочитайте речення, вставляючи сполучники. Визначте, якими частинами мови виражені однорідні члени речення (усно). Шумить, ... шепче, ... тривожить зрадливий дощ із-за кутка. (М. Рильський) Силуети гір ... випливали, ... ховалися за сіткою весняного дощу. (Ю. Японський) Спадає сніг повільно ... терпеливо. Біліють крила ниви ... душі. (Д. Павличко) ... слави здобути, ... живим бути. (Т. Шевченко) ... ... сором, ... ... гнів опанував його серце? (Панас Мирний) Се був страшний, безтямно смілий ... кровожадний войовник, Бурунда-бегадир, суперник у славі з Кайданом. (І. Франко) Довідка: то ... то; і, і; й, і; або ... або; І; чи то ... чи то.

Номер слайду 5

У реченні може бути кілька рядів однорідних членів. Наприклад:Світло хвилями ллється з неба, сповняє повітря, несито пожира тіні на землі, заганяє їх під дерева, кущі, у гущину. Тут маємо поєднання однорідних присудків і обставин.

Номер слайду 6

Два-чотири - всі разом! З'ясуйте, скільки рядів однорідних членів є в кожному з поданих речень (усно). 1. З низького й високого лету, з пальми, з берези, з калини ти можеш не чути реготу, та мусиш почути ридання, та мусиш збагнути ридання кожнісінької людини! (Д. Павличко). 2. Думав про матір, про прості її заповіти, про віру в людей, віру в добро, в щирість, у любов, у посвяту заради величного й прекрасного (І. Багряний).

Номер слайду 7

Робота за варіантами 1в. - Знайти речення з двома рядами ОЧР. 2в. - Знайти речення з трьома рядами ОЧР. 1. Вузька польова дорога одразу за селом пірнає в ранковий розлив туману і зникає десь у гущавині трав та верболозів... 2. Дзвінко й безтурботно перекликалися, співали, щебетали пташки. 3. Краю мій! Люблю я тебе вдень, і вночі, вранці і ввечері і не знаю краю своєї любові. 4. Часом буває на чужині мені згадаються та присняться гори сині, ліси зелені, ниви срібні, і люди щирі, непохлібні, прихильні серцем. 5. Густа, обважніла від роси тиша оповила долину, довколишні краєвиди і ревно береже спокій широких, безмежних луків. 6. Високий, чистий дзвін передвіщав мені радість і втіху — косовицю.

Номер слайду 8

Знайти речення з однорідними додатками. Перебудувати його в речення з кількома рядами однорідних членів. 1. Ледве встала Катерина, поклонилась, вийшла мовчки з хати. 2. У тій пісні чулися гудки заводів і рев машин, і шепоти пшениці. 3. Я у думах забирався в горах або нахиляв до себе співучі маківки, або вибирав огірки. 4. Моя мати перша у світі навчила мене любить роси, ранковий туман, п’янкий любисток, м’яту, маковий цвіт, осінній горб і калину.

Номер слайду 9

Гра «Хто швидше?» Скласти речення з кількома рядами однорідних членів (усно).

Номер слайду 10

Творче завдання Скласти текст для розміщення на шкільному веб-сайті про корисні для учнів лінгвістичні онлайн-словники (з використанням однорідних членів речення).

Номер слайду 11

У наш час не тільки діти, але й дорослі іноді не можуть підібрати достатньо слів, щоб сказати або написати щось. Та у вирішенні цієї проблеми можуть допомогти онлайн-словники… Їх існує безліч: тлумачні, синонімічні, антонімічні, орфографічні тощо. Та окрім цього є ще й велика кількість різних сайтів. Який обереш, то там і шукай. Нині дуже легко і просто знайти онлайн-словник, що буде зручним саме для тебе. Адже у них можна поглибити свої знання про багатство і різноманітність української мови.

Номер слайду 12

Метод “Мікрофон” Чи сподобався вам урок? Що нового ви навчилися сьогодні? Чи виникли труднощі у вивченні даної теми? Що вам вдається якнайкраще?

Номер слайду 13

Домашнє завдання. Запишіть 3 речення з кількома рядами однорідних членів.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Бурамбаєва Оксана Олександрівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гавенко Людмила
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Лісняк Оксана Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 січня 2022
Переглядів
9878
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку