Навчальний проєкт: "Словник неологізмів"

Про матеріал
Наша мова постійно поповнюється іноземними словами, значення яких ми не завжди розуміємо. Наш словник особливий, бо складатимуть його самі учні за допомогою доступних інформаційних ресурсів. Словник допоможе: пояснити значення нових слів; познайомить з їх правописом; навчить добирати синоніми до іншомовних слів; поповнить словниковий запас учнів.
Перегляд файлу

 

 

 

Слова

А

Аватар — маленьке зображення, картинка або фотографія, яка використовується на форумах, у блогах, чатах, соціальних мережах і розташовується поряд з ім'ям користувача.

Акаунт (з англійської account; часто використовуються наступні терміни: акк, профіль, обліковий запис) — запис, що містить набір відомостей, які користувач передає будь-якої комп'ютерній системі. Зазвичай для того, щоб завести акаунт, користувачеві пропонують пройти процедуру реєстрації.

Анбоксінг (англ. Unboxing) - процес розпаковування нового купленого товару і детальна відео зйомка та / або фотографування процесу розпаковування з коментарями і враженнями того, хто розпаковує. Велику популярність анбоксінг має на платформі YouTube.

Апгрейд  ( від англ.. upgrade –підвищувати якість) – модернізація удосконалення  комп’ютера ,  шляхом заміни  старих комплектуючих новими.

Аплет -  коротка комп'ютерна програма, що функціонально розширює можливості основної програми, або Інтернет  застосування. Наприклад, додає в веб-сторінку функцію анімації.

Б

Баг (від англ.. bug – жук) – помилка в роботі програми. За легендою, лампи старих великих ЕОМ   часто перегорали через комах, які летіли на світло, і машина виходила з ладу.       

Байопік — кінематографічний жанр і одночасно біографічний фільм, що розповідає про долю знаменитої або відомої особистості.

Бан - обмеження прав користувача Інтернет як спосіб покарання за неправомірні дії.

Бекап (від англ. Backup - дублювання) - резервна копія даних, а також процес створення резервних копій даних зі зберіганням в місцях, відмінних від постійного зберігання даних.

Біоніка - біологія та електроніка - наука, яка вивчає побудову організмів для створення машин, приладів, механізмів тощо, дані яких наближаються до характеристик цих організмів.

Блог (англ. Blog (скорочення від web + log)) – Інтернет журнал подій, Інтернет щоденник, веб-сайт, аналог записної книжки або особистого щоденника, тільки в мережі Інтернет.

Брейншторм ( англ. brainstorm — букв. "мозковий штурм") - метод висування творчих ідей в процесі розв'язування наукової чи технічної проблеми.

Булінг  (англ. bullying — залякування, цькування) - систематичне агресивне переслідування і цькування, залякування із застосуванням фізичної сили з метою примусу або домінування.

Буккросинг — хобі та громадський рух, що діє за принципом соціальних мереж: людина, прочитавши книгу, залишає  її у громадському місці (парк, кафе, поїзд, станція метро) для того, щоб інша випадкова людина могла цю книгу знайти та прочитати та у свою чергу могла повторити процес.

В

Верифікація (лат. verus — істинний, facio — роблю)- перевірка істинності, встановлення достовірності.

Віджей  (англ. VJ від video jockey — маніпулятор відео) - людина, яка в реальному часі при допомозі спеціального обладнання і на основі заздалегідь підготованих відео фрагментів створює візуальні ефекти під відтворювану музику.

Віджет (англ. widget) - графічний модуль, який розміщується в робочому просторі програми і призначений для швидкого доступу до інформації або послуг.

Воркаут  (англ. workout — тренування) - гімнастичні тренування на свіжому повітрі.

Влог  (від англ. Vlog - video blog або video log) - скорочення від відеоблог, форма блогу, в якому засобом передачі інформації є відео. Основним сервісом поширення відео в даному форматі є платформа You Tube.

Г

Гаджет (англ. gadget — штуковина, дрібничка) — невеликий пристрій, створене в допоміжних цілях, для того що б полегшити побут людини. До гаджетам можна віднести смартбраслеты, фитнестрекеры, електронні пластирі, окуляри віртуальної реальності, плеєри.

Гліттер  (glitter (англ.) - блищати, сяяти) - різнокольорові декоративні, дрібно нарубані і розсипчасті блискітки

Графі́ті (італ. graffiti, що походить від grafficare — «дряпати», дослівно «надряпані») вид  випадкових написів і малюнків на стінах будинків.

Д

Девайс (англ. device — прилад, пристрій) — це пристрій, пристосування, яке використовується в багатьох областях, призначене для виконання приватної, спеціальної задачі. Самостійне пристрій не потребує додаткових підключень до інших пристроїв.

Дедлайн (від англ. Deadline) - крайній термін (дата і / або час), до якого повинна бути виконана задача

Дрес-код — неписане правило, регламент у одязі, який показує належність людини до певної професійної чи соціальної групи.

Дредлоки (англ. dreadlocks — жахливі пасма) - зачіска у вигляді довгих заплетених пасм волосся, які, відростаючи, зберігають свою форму; дреди. Характерна для деяких народів (кельти, ацтеки, германці), релігійних культів (назореї, копти) і субкультур.

Е

Екшен ( action в перекладі з  англ.  -  «дія») або бойовик (по аналогії з кіножанрах ) - жанр комп'ютерних ігор, в якому робиться наголос на експлуатацію фізичних можливостей гравця, в тому числі координації очей і рук і швидкості реакції.

Емодзі  Emoji — особлива мова ідеограм і смайлів, які широко використовують в електронних повідомленнях та на сторінках сайтів.

І

Імобілайзер (англ. Immobiliser - «обездвіжіватель») - вид електронного пристрою проти викрадення,  пристрій, без якого неможливо запустити двигун автомобіля.

К

Кавер — відома музична композиція у виконанні іншого музиканта чи колективу.

Капча — комп'ютерний тест, щоб визначити, хто використовує систему — людина чи комп'ютер. Переважно потрібно розпізнати спотворений текст.

Кежуел (англ. сasual чи сasual Wear) — повсякденний одяг. стиль, котрий в першу чергу є комфортним.

Кешбек (від англ. Cashback або амер. Cash back - повернення готівки) - термін, який використовується в сферах інтернет-торгівлі, банківської справи

Кіднепінг  (від англ. kidnap — викрадати)  викрадення людини (найчастіше — дитини), щоб одержати викуп.

Кітч  (нім. Kitsch — халтура)  дешеві предмети мистецтва, їх підробки, замальовки та інший «непотріб»,. 2. розм. Бездарність, відсутність смаку, халтура.

Клікбейт  (англ. clickbait від click — клацання і bait — наживка) - текстовий заголовок або графічне зображення, які привертають увагу до матеріалу, як правило, в Інтернеті шляхом гіперболізації чи маніпуляції й на шкоду якості або точності поданої інформації.

Контент — будь-яка Інформація, розміщена на певному ресурсі.

Копірайтер  (англ. copywriter — від. copy — примірник і writer )— письменник  фахівець з написання рекламних та презентаційних текстів.

Коспле́й (від англ. costume play — «костюмована гра») — один із видів перформансу, який полягає у відображенні в режимі реального часу певних відомих персонажів чи ідей, за допомогою костюму та характерних аксесуарів.

Коуч – (от англ. coach)-  це фахівець, який спеціалізується на розвитку уміння досягати поставленої мети.

Креш (англ. crash) або відмова системи , також аварійна відмова, фатальний збій, помилка у програмі.

Кросбоді  (англ. crossbody - через плече )— невелика компактна сумка на паску, яку носять через плече.

Л

Ламер (від англ. lame — кульгавий) - жаргонізм — людина, абсолютно некомпетентна в тій чи іншій сфері, зазвичай в комп'ютерній, але твердо впевнена у зворотному.

Лаунж ( від англ. lounge — вітальня) -  легка фонова музика, призначена для створення невимушеної атмосфери.

Лешмейкер  (від англ. "lashes" - вії та "maker" - виробник) - — фахівець з нарощування вій.

Лінк — посилання в гіпертекстових документах, зв'язка між електронними сторінками, яка дозволяє переходити з одної сторінки на іншу.

Луп (англ. loop — петля) - фрагмент звукового або візуального запису, замкнутий спеціальним чином для його неперервного відтворення.

Лут — у відеоіграх — трофеї, ігрові предмети, що випадають з переможених ворогів.

М

Маскот (фр. mascotte від прованс. mascoto — заклинання) - відомий персонаж, що втілює спільноту, колектив, заклад чи бренд, і використовується у рекламних чи маркетингових цілях; персонаж-талісман

Мейкер  (від англ.  «Maker»)- означає людину, яка втілює різні креативні ідеї у реальність. творець, винахідник,

Мобінг (від англ. mob — юрба) - цькування або емоційне насильство групою осіб з метою примусу індивіда до певних дій.

Н

Нерд (англ. nerd — зануда) - людина, надзвичайно захоплена чимось, як правило, інтелектуальною діяльністю, і практично повністю виключена із повсякденного громадського і культурного життя; "ботанік"

Нуб (англ. noob від newbie — новачок) - жаргонізм — новачок у якійсь, зазвичай комп'ютерній, сфері; початківець, "чайник".

П

Пандемі́я  (від грец. παν «пан» — увесь + грец. δήμος «демос» — народ) — найвища інтенсивність розвитку епідемічного процесу, що характеризується прогресуючим поширенням інфекційного захворювання з надзвичайно високим ураженням населення на значних територіях материків або всієї Землі.

Патч (англ. patch — латка) - жарг. блок інформації, призначений для оновлення програмного забезпечення з метою його покращення, удосконалення або виправлення.

Перфо́рманс (від англ. performance — вистава, спектакль, від perform) — одна з форм   мистецтва, де твором вважають дії автора, за якими глядачі спостерігають у режимі реального часу.

Піктограма (від лат. pictus — мальований і грец. γράμμα — письмовий знак, риска, лінія) — умовний малюнок із зображенням будь-яких дій, явищ, предметів і т. д. Піктограми походять із давніх часів, де вони використовувалися на письмі.

Платформер (розм. Бродилка ; англ.  Platformer , platform game ) - жанр комп'ютерних ігор , в яких основу ігрового процесу складають стрибки по платформах, лазіння по сходах, збір предметів, необхідних для перемоги над ворогами або завершення рівня.

Пранк (від англ. prank — розіграш, жарт) - телефонний розіграш з метою викликати неадекватну реакцію. Пранкер — людина, що розігрує іншого.

Пріквел (англ. prequel від pre — до і sequel — продовження ) - книга, кінофільм або комп'ютерна гра, час дії яких відбувається до подій раніше створеного твору і передують їм по внутрішній хронології.

Р

Репост (від англ. Re - знову, ще раз; post - повідомляти, оголошувати про що-небудь) - повторна публікація будь-якого повідомлення в межах одного ресурсу.

Роумінг (від англ. Roaming - поширення, можливість широкого використання) - послуга надання стільникового зв'язку за межами «домашнього» регіону,

Руфер — особа, яка займається руфингом: залазить на високі об'єкти (часто незаконно) для отримання адреналіну чи для того, щоб вразити оточуючих.

С

Сиквел (англ. sequel — продовження) - мистецький твір (найчастіше — фільм), який за сюжетом є продовженням іншого твору і побудований на використанні його сюжетної лінії, персонажів тощо.

Сквотери (від англ. squat — покинуте приміщення) - особи, що самовільно заселяються в покинуті або незайняті будівлі чи приміщення, не маючи жодних юридичних підстав на їх використання.

Скімінг (англ. skimming — знежирення) - шахрайство шляхом зчитування даних з допомогою спеціального обладнання, яке фіксує дані магнітної стрічки банківської картки і її пін-код.

Скрапбу́кінг (англ. scrap — вирізка, book — книга, букв. «книга з вирізок») — вид рукодільного мистецтва, що полягає у виготовленні та оформленні сімейних або особистих фотоальбомів.

Сленг — набір слів, які вживаються в рамках окремих груп людей чи субкультур та не мають загального визнання.

Смомбі (переклад з англійської-Зомбі смартфона - це пішохід, який рухається повільно і без уваги до свого оточення, оскільки він зосереджений на своєму смартфоні. це людина, яка невідривно дивиться на дисплей свого девайса, не дивлячись, куди йде.

Сталкер людина, відвідує і який досліджує занедбані місця. Людина, нав'язливо переслідує яку-небудь конкретну персону.

Т

Тізер (англ. teaser — задирака) - рекламне повідомлення, зроблене як загадка, що містить частину інформації про продукт, але ніяк не називає рекламований товар створюючи навколо нього інтригу.

Тімбілдінг (англ. Team building — побудова команди) широкий діапазон дій для створення і підвищення ефективності роботи команди, колективу.

Трендсетер (від англ. trend — тенденція і to set — встановлювати) - особа, яка встановлює, задає певну тенденцію у розвитку чого-небудь; законодавець, новатор. Як правило, стосується моди, мистецтва.

Триб'ют (англ. tribute — данина) - музичний альбом, який повністю складається з кавер-версій. Зазвичай такі альбоми є знаком пошани і поваги з боку музикантів, щодо творчості виконавця, якому вони присвячені

Тригер (від н... Trigger – спусковий гачок) – це психологічний термін, що означає автоматичну реакцію людського мозку на подразник будь-якого типу. Таким подразником може виступати ситуація, дія, звук, текст і навіть картинка.

Тролінг — розміщення в Інтернеті (на форумах, у групах новин та ін..) провокаційних повідомлень з метою викликати конфлікти між учасниками. Форма соціальної провокації або знущання в мережевому спілкуванні

Тьютор — особа, що веде індивідуальні або групові заняття із учнями, студентами, репетитор, наставник.

Ф

Фáйтінг (від англ.  Fighting  - бій, бійка, поєдинок, боротьба) - жанр комп'ютерних ігор , що імітують рукопашний бій малого числа персонажів в межах обмеженого простору, званого ареною (частина ігрового всесвіту, некерована учасником гри, на якій відбуваються основні дії гри) .

Фанфік (англ. fanfiction від fan — прихильник і fiction — художня література) - фенфік, фанфікшн, фенфікшн; твір, написаний прихильниками оригінального твору мистецтва, створений на основі оригінального сюжету та/або з використанням персонажів оригіналу.

Фейк (англ. fake — підробка) - інформаційна містифікація чи відверта дезінформація з метою введення в оману; шахрайство.

Фідбек (від англ. Feedback) - зворотний зв'язок, отримання відгуків від покупців, користувачів

Фітинг  (англ. phishing МФА: ['fiʃiŋ] від fishing — риболовля) — вид шахрайства, метою якого є виманювання в довірливих або неуважних користувачів мережі персональних даних клієнтів онлайнових аукціонів, сервісів із переказу або обміну валюти, Інтернет магазинів.

Флаєр — барвисто оформлена рекламна листівка, яка повідомляє про проведення якогось заходу і, як правило, дає певні пільги при його відвідуванні.

Флейм (англ. — полум'я) - навмисно ворожий обмін думками і судженнями між віртуальними співбесідниками; спір заради спору.

Флешбек (від англ. flash — спалах + back — назад) - у кінематографії — відхилення від оповідання в минуле; ретроспектива.

Флешмоб (від англ. flash — спалах, mob — натовп) - заздалегідь спланована масова акція, учасники якої виконують в громадському місці заздалегідь визначені попереднім сценарієм дії.

Флуд (англ. flood — повінь) - велике за розмірами повідомлення у форумах і чатах, яке не несе ніякого змістовного навантаження; флудер — особа, що поширює Ф.

Фрілансер (англ. freelancer) - 1. У середні віки — воїн-найманець; вільний стрілець. 2. Працівник, що виконує роботу без укладання довгострокового договору з роботодавцем; «вільний художник», позаштатний працівник, незалежний підрядник.

Фоловер — особа, користувач соцмережі, що слідкує за оновленнями статусу чи новинною стрічкою іншого користувача.

Х

Хайвей (англ. highway) - велика автомобільна дорога, шосе, автомагістраль.

Хай-енд (англ. high end — останній рубіж) - ексклюзивна, найчастіше вкрай дорога апаратура (обладнання), найкраща у своїй галузі; стосується, як правило, звукозапису і звуковідтворення.

Хайп (від англ. Hype) - ажіотаж, підвищений попит, «галас» часто по відношенню до будь-якої персони або явища.

Хардкор (від англ. Hardcore - жорсткий, радикальний) - 1) Важке, складне. 2) Грубе, жорстке. 3) Важка музика.

Хедлайнер  (від англ. Headliner, headliner) – 1. Автор заголовків; герой заголовків,  2. Основний музичний гурт або виконавець фестивалю, мета якого − привернути увагу якомога більшої аудиторії.

Хендмейд — оригінальні речі ручної роботи без використання механізованих чи автоматизованих технологій.

Хейтер — людина, яка відчуває ненависть або ворожість (приховану чи відкриту) до чого-небудь або кого-небудь.

Хештег — слово або фраза, перед якими стоїть символ #. Ключове слово або фраза, яким передує символ «#» (октоторп), використовувані веб-технологіями для структурування текстових повідомлень за темою або типом.

Хікікоморі  — людина, яка відмовляється від соціального життя, прагне до крайнього ступеня ізоляції і самоти внаслідок різних соціальних та особистих чинників.

Хіпстер (від англ. to be hip — бути в темі) - представник сучасної субкультури, який цікавиться елітарними зразками в моді, музиці, літературі, культурі в цілому, незалежно мислить і робить свій вибір на основі власного смаку, а не нав'язаних суспільством стереотипів; покоління Y

Ч

Чат (від англ. Chat - базікати) - розмова в прямому режимі за допомогою Інтернету

Чарм (англ. charm — чарівність) - 1. Маленька підвіска на браслеті, яка може служити прикрасою або нести певне смислове навантаження. 2. Браслет з такою підвіскою.

Челендж — виклик самому собі, подолання труднощів, зусилля над собою.

Чілаут (від англ. chill out — розслабитися) - 1. Спокійна розслабляюча музика. 2. Приміщення в клубах і барах, де танцюючі відпочивають від енергійного танцю, слухаючи повільну музику.

Чит-код -це секретний код, що використовується у відеоіграх для зміни певних ігрових параметрів.

Чо́кер (від англ: choker - душитель) - коротке намисто, яке щільно прилягає до шиї, оснащене регуляторами розміру.

Ш

Ше́йкер  (англ. shaker від to shake — «трясти») — пристрій для приготування змішаних напоїв і коктейлів за допомогою струшування

Шорт-лист — список найбільш вірогідних кандидатів на робоче місце, посаду, звання, премію чи нагороду, відібраних із загального переліку претендентів

Шутер ( Стрелялка , англ.  Shooter  - « стрілець ») - жанр комп'ютерних ігор.

Ю

Юзер - користувач будь-якої комп'ютерної системи.

Я

Яппі (аббр. від англ. young urban professional person — молодий міський професіонал) - молоді заможні люди, які ведуть активний спосіб життя, побудований на захопленні своєю професійною кар'єрою і досягненні матеріального успіху. Основний критерій приналежності до Я. — успішність у бізнесі.

 

docx
Додано
29 січня 2022
Переглядів
1566
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку