Презентація "Ресурсний потенціал Світового океану"

Про матеріал
Ознайомлення учнів з біологічними, мінеральними, енергетичними та рекреаційними ресурсами Світового океану, дати уявлення про використання їх людиною й екологічні проблеми, що виникають у зв'язку з цим;
Зміст слайдів
Номер слайду 1

11 кл гео проф Ур 63 Ресурсний потенціал Світового океану 23 11 2023 Мільярди людей у світі залежні від Світового океану в питаннях забезпечення робочих місць і харчування. Це створює нагальну необхідність сталого використання та захисту його природних ресурсів (мал. 1).1. РЕСУРСНИЙ ПОТЕНЦІАЛ СВІТОВОГО ОКЕАНУ. Мал. 1. Ресурси Світового океану.

Номер слайду 2

За оцінками Продовольчої та сільськогосподарської організації ООН (ФАО), понад 60 млн осіб зайняті в рибальстві та аквакультурі. Більшість із них працюють у дрібних господарствах країн, що розвиваються. рибальствоаквакультура

Номер слайду 3

У 2016 р. було вироблено понад 171 млн т риби, яка забезпечила потреби в харчуванні близько 3,2 млрд осіб. Океани щорічно «вносять» 1,5 трлн дол. США в додану вартість світової економіки.

Номер слайду 4

Добувають також креветок, крабів, омарів, лангустів.

Номер слайду 5

Промисел китів, моржів, тюленів, морських котиків нині обмежений через значне скорочення їх кількості

Номер слайду 6

Найбільше морських рослин заготовляють Китай, Японія і КНДР (мільйони тонн). У харчуванні використовується понад 100 видів рослин. З одного гектара мілководної зони можна збирати приблизно в 4 рази більше зеленої маси, ніж із луків.

Номер слайду 7

За рахунок морської води покривається близько 25% споживання кухонної солі, 60% потреб у магнії, 90 % — брому, який використовує світова медицина.

Номер слайду 8

Понад 30% видобутку нафти й природного газу також припадає на морське дно.

Номер слайду 9

В Європі щороку з моря добувають близько 93 млн т піску (обсяг 37 пірамід Хеопса).

Номер слайду 10

У 1873 р. англо-голландська експедиція на борту дослідницького судна «Челенджер» підняла з дна океану зразки океанічних покладів, за формою схожих на картоплю. Людство дізналося про існування конкрецій, у складі яких знайшли залізо, мідь, нікель, марганець. У 1957—1958 рр. вчені довели, що ці рудні утворення покривають значні площі дна Тихого, Індійського й півночі Атлантичного океанів і містять до 30% марганцю.

Номер слайду 11

У квітні 1978 р. зусиллями вчених і техніків США Канади, Японії та Німеччини на експериментальному судні «Sedco 445» підняли перші зразки конкрецій із глибини 5250 м у районі Гавайських островів. Структура поперечного перерізу конкрецій схожа на річні кільця дерев, а ростуть вони зі «швидкістю» від 0,001 до 1 мм на 1000 років.

Номер слайду 12

Що стосується ресурсного потенціалу, то, наприклад, тільки в зоні Кларіон-Кліппертон (Тихий океан) концентрації конкрецій містять близько 5 млрд т марганцю — у 10 разів більше, ніж усі сучасні економічно обґрунтовані родовища на суходолі.

Номер слайду 13

У зоні 200 морських миль Папуа-Нової Гвінеї знайдено масивні сульфіди з високим вмістом золота й срібла, біля Островів Кука — кобальтові конкреції. Інженерно-технічне визначення загального потенціалу Світового океану тільки почалося.

Номер слайду 14

Глибоководний видобуток корисних копалин може дати кобальт, мідь, нікель і марганець – ключові матеріали для акумуляторів електрокарів. Залягають на дні океану на глибинах від 4 до 6 км (2,5 до 4 миль).

Номер слайду 15

Перша приливна електростанція була запущена в 1966 році у французькому містечку Сен-Мало на Ла-Манші.

Номер слайду 16

ПЕС є у Франції, Великій Британії, Канаді, Китаї, Індії, США та інших країнах. ПЕС «Ля Ранс», побудована в естуарії річки Ранс (Північна Бретань) має найбільшу в світі дамбу, її довжина становить 800 м. Гребля також служить мостом, по якому проходить високошвидкісна траса, що з'єднує міста Сен-Мало і Дінард. ПЕС «Ля Ранс», побудована в естуарії річки Ранс

Номер слайду 17

Розташування припливних електростанцій в гирлах річок, має значний вплив на екосистему. Через це багато урядів останнім часом неохоче дають згоду на будівництво таких станцій.

Номер слайду 18

Хвильова електростанція — електростанція, розташована в водному середовищі, метою якої є отримання електроенергії з кінетичної енергії хвиль. 

Номер слайду 19

Місця з найбільшим потенціалом для хвильової енергетики: західне узбережжя Європи, північне узбережжя Великої Британії та Тихоокеанське узбережжя Північної, Південної Америки, Австралії та Нової Зеландії, а також узбережжя Південної Африки

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Електростанції морських течій

Номер слайду 22

Номер слайду 23

Номер слайду 24

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

 У прибережних зонах держави самі вирішують, коли і за якими екологічними нормами й стандартами безпеки видобувати та транспортувати корисні копалини, ловити рибу, виробляти енергію. Це створює загальносвітову проблему раціонального та безпечного використання ресурсів Світового океану (мал. 2).2. ВПЛИВ ЛЮДИНИ НА СТАН ВОД ОКЕАНІВ, МІНЕРАЛЬНІ І БІОЛОГІЧНІ РЕСУРСИ. Мал. 2. Забруднення Світового океану та його наслідки: а) робота еколога з урятування черепахи; б) пелікан у нафтовій плямі; в) пожежа на нафтодобувній платформі в Мексиканській затоці.

Номер слайду 29

Мал. 3. Негативний вплив людини на Світовий океан.

Номер слайду 30

Інші ресурси, зокрема нафта й природний газ, є потенційним джерелом міждержавних конфліктів щодо їх монополізації.

Номер слайду 31

Тихоокеанський «сміттєвий континент» — це понад 100 млн т сміття. Згідно з дослідженнями океанолога Ч. Мура, 80% сміття надходить із наземних джерел, а 20% потрапляє з кораблів у відкритому морі переважно під час шторму.

Номер слайду 32

Конкуренція доступу до морських ресурсів стає все більш інтенсивною. Деяким із них, наприклад запасам риби, загрожує надмірна експлуатація, у той час як для значної частини населення вони є основними продуктами харчування.

Номер слайду 33

Здорові океани мають вирішальне значення для економічного зростання, виробництва продовольства, глобальних зусиль щодо пом’якшення наслідків зміни клімату. Мангрові зарості та рослинні океанічні середовища не тільки захищають узбережжя від повеней і буревіїв, а й поглинають 25% викидів вуглекислого газу від спалювання викопного палива. Мангрові зарості

Номер слайду 34

Мангрові зарості

Номер слайду 35

Потепління океанів і збільшення атмосферного вуглецю спричиняє підкислення вод, що загрожує глобальній рівновазі та продуктивності Свтового океану.

Номер слайду 36

Діяльність людини позначається на здоров’ї океану: через надмірний і незаконний промисел погіршуються біологічні запаси, місця проживання риби постійно забруднюються, щороку близько 8 млн т пластмаси потрапляє в океани й стає частиною харчового ланцюга.

Номер слайду 37

За оцінками досліджень, зменшення забруднення пластмасами тільки в Китаї, Індонезії, В’єтнамі та на Філіппінах може скоротити потік пластику в океан на 75%, а в глобальному масштабі — майже на 45% (мал. 3).

Номер слайду 38

У Румунії отримано позитивні результати від упровадження проекту інтегрованого контролю за забрудненням. Проект спрямований на регулювання викидів нітратів у водойми, що ведуть до Дунаю й Чорного моря.

Номер слайду 39

Понад 100 комун отримали фінансування для будівництва 11 каналізаційних систем і комунальних очисних споруд, насадження 182 га лісів у 57 громадах, придбання лабораторного обладнання для тестування якості води.

Номер слайду 40

У Румунії було збудовано перший дослідний завод із виробництва біогазу.

Номер слайду 41

Поліпшення екосистеми та якості води спостерігалися в річці Дунай та Чорноморському басейні: викиди азоту й фосфору за останні 15 років зменшилися на 20 та 50% відповідно.

Номер слайду 42

ВИСНОВКИСвітовий океан є джерелом усіх відомих людству видів ресурсів, які ще недостатньо досліджені та оцінені, але при цьому вже зазнали негативного впливу від господарської діяльності людини. Найбільш економічно ефективним зараз є використання біологічних та енергетичних ресурсів океану, розвиток морського транспорту. Глобальне погіршення екології океану під впливом негативної діяльності людини загрожує рівновазі та продуктивності його ресурсів. Зменшити обсягу надходження пластику до Світового океану в глобальному масштабі майже на 45% можна шляхом скорочення забруднення пластмасами в Китаї, Індонезії, В'єтнамі та на Філіппінах.

pptx
Пов’язані теми
Географія, 11 клас, Презентації
Додано
25 листопада 2023
Переглядів
446
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку