Презентація "Рей Бредбері "Усмішка"

Про матеріал
Матеріал презентації можна використати під час аналізу оповідання американського письменника-фантаста Рея Бредбері "Усмішка". У розробці є тестові запитання, хмарки слів, ребуси, завдання на відповідність.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рей Дуглас Бредбері«Усмішка»

Номер слайду 2

Мета уроку. Проаналізувати оповідання американського письменника Рея Бредбері; прослідкувати духовний шлях відродження хлопця Тома.

Номер слайду 3

Рей БредберіОдин із найвідоміших американських письменників-фантастів, автор близько 400 літературних творів різних жанрів: оповідань, романів, віршів, есе, п'єс для театру і радіо, кіно- й телесценаріїв. Найвідоміші твори: «Марсіанські хроніки» (цикл пов'язаних оповідань)«451 за Фаренгейтом» (роман)«Кульбабове вино» (повість)

Номер слайду 4

Тестові запитання. Рей Бредбері – письменник. А англійський. Б американський. В італійський. Його твори належать до жанру. А наукової фантастики. Б фентезіВ казки

Номер слайду 5

Тестові запитання. Університетом для Бредбері стали. А коледж, Каліфорнійський університет. Б середня школа, репетитори. В життя, бібліотека. Бредбері почав писати. А у 12 років. Б у 20 років. В у 22 роки.

Номер слайду 6

Тестові запитання. Стає професіональним літератором. А у 12 років. Б у 20 років. В у 22 роки. Уславив письменника твір. А “Марсіанські хроніки”Б «451 градус за Фаренгейтом»В «Кульбабове вино»

Номер слайду 7

Теорія літератури. Фанта́стика — жанр художніх творів, в якому за допомогою додавання вигаданих, уявних елементів створюється світ, відмінний від сьогоденного, реального. Соціальна фантастика – різновид фантастики, у якому висловлено роздуми (або припущення) щодо теперішньої або подальшої долі людства, суспільства, цивілізації. Новела— невеликий за обсягом прозовий епічний твір про незвичайну життєву подію з несподіваним фіналом.

Номер слайду 8

Фантастика-найважливіший жанр нашого часу

Номер слайду 9

Сюжет твору. Переказ сюжету оповідання Рея Бредбері «Усмішка».

Номер слайду 10

Герої твору

Номер слайду 11

Герої твору

Номер слайду 12

Герої твору

Номер слайду 13

Герої твору

Номер слайду 14

Герої твору

Номер слайду 15

Герої твору

Номер слайду 16

Герої твору

Номер слайду 17

Композиція твору{22838 BEF-8 BB2-4498-84 A7-C5851 F593 DF1}Експозиція. Том бере шматочок полотна з посмішкою. Зав’язка. Цивілізація майбутнього. Розвиток дій. Том перед картиною. Кульмінація. Обговорення того, заради чого зібрався натовп. Розв’зка. Натовп стоїть у черзі і знищує картину

Номер слайду 18

Композиція твору. Експозиція – цивілізація майбутнього. Зав’язка – обговорення того, заради чого зібрався натовп. Розвиток дій – розмови в натовпі; знищення картини. Кульмінація – Том перед картиною. Розв’язка – Том бере шматочок полотна з посмішкою Джоконди

Номер слайду 19

Проблемне запитання. Оптиміст чи песиміст фантаст Бредбері?Яким словом закінчується оповідання? Що воно означає?

Номер слайду 20

Бредбері впевнений - у людства є надія, є й майбутнє. Майбутнє врятують люди, „у яких душа лежить до прекрасного. Вони повернуть людству цивілізацію, при якій можна жити мирно”.

Номер слайду 21

Катастрофа, про яку попереджає Бредбері

Номер слайду 22

Пояснення цитат. Як розумієте слова письменників-фантастів?У якому майбутньому хотіли би жити?«Письменник фантаст не передбачає, а попереджає»Р. БредберіПисьменник не каже:ось що неминуче має статися. Він говорить інакше:ось що може відбутися …»А. Азімов

Номер слайду 23

Хвилинка відпочинку

Номер слайду 24

Духовний шлях Тома

Номер слайду 25

Номер слайду 26

Номер слайду 27

Номер слайду 28

Паспорт твору. Автор - Рей Дуглас Бредбері (1920–2012)Рік написання – 1952 Жанр - фантастика, антиутопія, оповідання. Тема. Урятування маленьким хлопчиком Томом шматочку полотна з усмішкою Джоконди; майбутнє людства, занепад цивілізації, загибель краси, ідеалів.

Номер слайду 29

Паспорт творуІдея. Краса, увічнена в шедеврах світового мистецтва, знайде свою стежку до людських сердець. Головна думка: духовне відродження людства починається з духовного відродження кожної людини.

Номер слайду 30

Номер слайду 31

Висновок. Не шукайте винних у своїх нещастях, вчіться не озлоблятися і не вдаватися до ненависті та пристрасті руйнування. Вчіться залишатися людиною, незважаючи ні на що. Вчіться розуміти, що у світі є вищі цінності, які людство ніколи не повинно втратити.

Номер слайду 32

Психологічне налаштування

Номер слайду 33

Самостійна робота. Виконати 12 тестових запитань. Кожний правильний варіант – 1 бал. Максимальна кількість балів – 12.https://wordwall.net/uk/resource/54250660

Номер слайду 34

Підсумок уроку. Проаналізувати оповідання американського письменника Рея Бредбері; прослідкувати духовний шлях відродження хлопця Тома.

Номер слайду 35

Домашнє завдання. Повторити сюжет оповідання «Усмішка».

Номер слайду 36

Джерелаhttps://svitppt.com.ua/zarubizhna-literatura/rdbredberi-usmishka1.htmlhttps://dovidka.biz.ua/usmishka-bredberi-analiz/

pptx
Додано
17 квітня
Переглядів
549
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку