Презентація "Річки України"

Про матеріал
Матеріали до уроку з природознавства "Водойми України". У презентації представлені відомості про походження назв річок України.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Номер слайду 2

Протікає в с. Сасинівці Пирятинського району Полтавської області.Походження даної основи багатозначне, належить до найдавніших гідронімічних назв в Україні. Назву Руда виводять від слов’янського апелятива у значенні «рудий, червонуватий». Працювали рудні — невеликі підприємства по видобуванню і обробітку болотної руди (лімоніту), яка утворюється на дні боліт і слабкопротічних річок внаслідок нагромадження бурого залізняка. У Сасинівці видобували торф.

Номер слайду 3

Уда (Уди, Удли, Удой) — ріка, права притока Сіверського Дінця (басейн Дону),протікає на Пирятинщині Полтавської області. Назву виводять від індоєвропейського «вода»; давньоіндійського «вода, хвиля». Звідси ж Удава — ріка, ліва притока Псла (басейн Дніпра). Назва від давньої топооснови ud- «вода» та українського суф. -ава; Удай (Уда, Уданье) — ріка, права притока Сули (басейн Дніп­ра). Вперше згадується в документах під 1390 роком; назва утворена від тієї ж основи ий- «вода» та суф. –ай; Удиця — ріка, притока Сейму (басейн Десни), суф. утворення на -иця; Удич — річки: 1) (Удичь, Удич) ліва притока Південного Бугу); 2) ліва притока Удичу (басейн Південного Бугу). Утворення від основи Уд- за допомогою суф. -ич. Не виключено походження від ірано-авестійського «джерело», давньоіранського «хвилі», «вода», «потік».

Номер слайду 4

Псьол - ліва притока Дніпра (Полтавщина). Давня українська назва Псло. Назва виникла, очевидно, від слов'янського кореня піс, пьс, пес, пстрі - "луки, вологе місце".

Номер слайду 5

Ворскла – річка, яка протікає в Полтаві та в Полтавській області. Одна із легенд розповідає про походження назви. Одного разу Петро І подорожував по річці і роздивлявся у підзорну трубу, а скло випало. Тоді він промовив: «Вор украв скло». Так і виникла назва Ворскла.

Номер слайду 6

Дніпро - стародавні греки називали Борисфен, римляни і скіфи - Данапріс, а згодом Данапер, турки - Узу, українці - Дніпр. Походження назви остаточно не з'ясоване. Одне з припущень: від скіфського дана -річка і іпр - глибока.

Номер слайду 7

Десна - права притока Дніпра, походить від "десниці" - права рука, правий бік.

Номер слайду 8

Дністер - назва річки, можливо, походить від скіфських слів "швидка річка".

Номер слайду 9

Дунай - річка, що має сучасну назву від аланського Дон, дуна, дана - "вода, річка".

Номер слайду 10

Збруч - ліва притока Дністра. Назва походить від слова збруч - "болото"

Номер слайду 11

Інгулець - права притока Дніпра, Греки називали Герос, половці - Івля "оповіщення, сторожова річка"

Номер слайду 12

Сіверський Донець - права притока Дону. Слово "дон" у перекладі з аланської мови (алани - предки осетин) означало "вода; річка". Сіверський - від східнослов'янського племені сіверян, що жили у верхній течії річки.

Номер слайду 13

Південний Буг - річка, що впадає в Чорне море. Стародавні греки називали - Гіпа-ніс, Іпаніс, у літописах відомий як Бог, Боуг. Буг (Західний Буг) - річка, права притока Вісли, назва, можливо, походить від "буг" - кривий, зігнутий.

Номер слайду 14

Прип'ять - права притока Дніпра. Назва від слов'янського слова "п'ятить" - пливти по річці.

Номер слайду 15

Прут - ліва притока Дунаю. Назва від скіфського "пораута" - "бурхлива вода", "бурхлива річка".

Номер слайду 16

Рось - права притока Дніпра.Слово русь (рось) означає "рудий, русявий, русий".

Номер слайду 17

Сейм - ліва притока Десни. Назва, як вважається, пов'язана з сімома окремими джерелами притоки.

ppt
Додано
25 січня 2019
Переглядів
5459
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку