Презентація "Рід іменників. Іменники спільного роду"

Про матеріал

Поглибити знання учнів про рід іменників, про іменники спільного роду; формувати вміння визначати рід іменників. Виховувати повагу до державних символів України.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

Рід іменників. Іменники спільного роду.6 клас

Номер слайду 2

Мета: поглибити знання учнів про рід іменників, про іменники спільного роду; формувати вміння визначати рід іменників.

Номер слайду 3

Епіграф Знати необхідно не для того, щоб знати, а для того, щоб навчитися робити.

Номер слайду 4

Тема уроку. Рід іменника

Номер слайду 5

Чи знаєте ви…Чи постійною є категорія роду?Скільки родів іменника виділяють у мові?Як визначити рід іменників?Кого називають іменники спільного роду?

Номер слайду 6

Загадки 1. Птах із кулькою в зубах ходить дзьобом по рядках.2. Чорний Іван, дерев'яний каптан, де носом поведе, там помітку кладе. 3. Воно належить мені, але інші вживають його частіше за мене.4 Через воду він проводить, А сам з місця вік не сходить. Ім΄я

Номер слайду 7

5. По полю ходить, жне, косить, Зерно молотить, хліба не просить.6. Хоч не літак, а крилатий, Без крил не може працювати. 7. Знизу клин Зверху млин. Тече вода А їй не біда. 8. І червона, й соковита, Та гірка вона все літо. Припече мороз – вона Стала добра й смачна.

Номер слайду 8

9. Мов маленький м’ячик, Висить, а не скаче, Рум’яне, гладеньке, На смак солоденьке. 10. Коли хочеш ти читати, То повинен мене знати, А коли мене не знаєш, То нічого не вчитаєш.11. Спритний майстер у стрибках: На деревах, по гілках. Вся руда, пухнастий хвіст, Рідний дім для неї – ліс.

Номер слайду 9

Розподільний диктант Іменники, що вживаються тільки у формі однини та тільки у формі множини, записати у дві колонки. Карпати, Україна, мідь, мед, іменини, двері, Жуляни, шурхіт, заробітки, хащі, звірина, сукно, терези, Львів, ясна, сметана, молоко, джунглі, сум, їжа,  вермішель, ночви, ясла, канікули.

Номер слайду 10

Завдання. Визначте іменники, рід кожного.1. Лелека з лелечихою і лелеченятами живуть на старому в'язі. (В. Чухліб). 2. Лев-татусь, левиця-мати левеня ведуть гуляти. (Л. Біленька). 3. Тигр гарчить, гарчить тигриця — пролетіла низько птиця. А смугасті тигренята шкірять гострі зубенята. (В. Гринько).

Номер слайду 11

4. Під хмарами рідня крилата: орел, орлиця і орлята. (Г. Бойко). 5. Шпак шпачисі каже гнівно: «Шершень захопив шпаківню! Швидше шибеника гнати, шпаченя обороняти!» (О. Кононенко).

Номер слайду 12

Завдання. Поставте знак «+» навпроти слова відповідно роду іменника

Номер слайду 13

Завдання Із поданих слів випишіть іменники за родами у стовпчики. 1 група - Чоловічий рід. 2 група - Жіночий рід. 3 група - Середній рід. Трава, місяць, намисто, убрання, аґрус, естрада, зайченя, уява, носоріг, калина, дім, небо, авто, равлик, ріка, урок, намисто, айстра, йод, їжа, кольє.

Номер слайду 14

Таблиця {5 C22544 A-7 EE6-4342-B048-85 BDC9 FD1 C3 A}чоловічийжіночийсередній У кожному слові обведіть першу літеру. Прочитайте речення та запишіть у свої зошити. (Мандруйте у країну знань!)

Номер слайду 15

Гра «Вірю – не вірю» Іменник – самостійна частина мови  Іменник змінюється за числами Іменник змінюється за родами Іменник має рід. На рід та число іменників вказує префікс Рід та число іменників можна визначити за закінченням Нові знання допоможуть нам у майбутньому навчанні

Номер слайду 16

А чи знаєте ви…Якого роду бувають іменники? Приведіть приклади іменників жіночого роду, чоловічого роду, середнього роду. Що нового дізналися ?

Номер слайду 17

До зустрічі на наступному уроці

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Лосик Світлана Василівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
15 липня 2018
Переглядів
8258
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку