Презентація "Рільке - Орфей XX століття"

Про матеріал

« Рільке - Орфей XX століття » - презентація до вивчення теми: «Творчість австрійського поета Рільке». Мета: ознайомити учнів з основними життєвими та творчими віхами австрійського поета.

Зміст слайдів
Номер слайду 1

РІЛЬКЕ -  ОРФЕЙ ХХ століття   (1875-1926)

Номер слайду 2

      Двадцяте століття принесло людству не лише зло й найбільші земні трагедії, але й спонукало до пошуку шляхів до втраченої гармонії, до позитивних цінностей. Яскравий приклад такого пошуку - творчість австрійського поета P. M. Рільке.

Номер слайду 3

Ти один сказав Богові щось нове. М.Цвєтаєва Ті люди, що живим поета знали, не відали, яким єдиним він зі світом був: його лицем ставали ці води, гори, ниви цих долин. Р.М.Рільке

Номер слайду 4

Поетичну спадщину ХХ століття неможливо уявити без творчості австрійського поета Райнера Марії Рільке. Пройшовши у своєму творчому становленні основні етапи розвитку літератури на рубежі віків, Рільке здобув репутацію «пророка минулого», «Орфея ХХ століття». 7.10.16

Номер слайду 5

Рільке створив зразки новітньої філософської лірики, сягнувши вершин модерністської літератури. 7.10.16

Номер слайду 6

Видатний австрійський поет-символіст Райнер Марія Рільке народився 4 грудня 1875 року в Празі у родині скромного службовця залізничної компанії.

Номер слайду 7

 За шість днів до Різдва хлопчика охрестили і нарекли Рене Карлом Вільгельмом Йоганном Йозефом Марія.  Його батько, Йозеф Рільке, був людиною меланхолійною, а мати, Софія Рільке, навпаки, – жінкою з нелегким характером, проте надзвичайно обдарованою. 

Номер слайду 8

Дитинство та юність поета були затьмарені перебуванням в австрійській військовій школі (1886-1891), про яку він все життя згадував зі страхом і відразою. На сімейній раді було вирішено, що Рене повинен стати офіцером і обійняти таку посаду, яку не зміг свого часу отримати батько.  

Номер слайду 9

Незважаючи на суворі порядки, Рене був одним з кращих учнів, а його наполегливість і дисциплінованість сприяли тому, що шкільні керівники дозволили йому писати вірші й декламувати їх перед усім класом. Це були хвилини справжнього щастя в житті майбутнього поета.

Номер слайду 10

Писати вірші Рільке почав рано. У 1894 році вийшла його перша збірка "Життя і пісні". Наприкінці XIX століття з'являються наступні твори: "Вінчаний снами" (1896), "Свят-вечір" (1898) і "Мені на свято" (1900). Ранній Рільке - переважно неоромантик та імпресіоніст. У його віршах відтворюються основні мотиви романтичної поезії першої половини XIX століття - самотності, природи й кохання.

Номер слайду 11

Сподівання батьків, що син згодом посяде солідне місце на службі, не здійснилися: 6 липня 1891 року Рене звільнили за станом здоров’я. Юнак поїхав навчатися до торгової академії міста Лінц, однак уже через півроку повернувся до Праги. Там жив його дядько, який займався юриспруденцією і хотів згодом передати племінникові у спадок свою адвокатську контору. 

Номер слайду 12

У 1895 році поет вступив на філологічний факультет Празького університету, відвідував лекції з філології та мистецтвознавства в Мюнхені й Берліні.

Номер слайду 13

У 1901 році Рільке одружився з Кларою Вестхоф. Молоде подружжя оселилося в невеликому німецькому містечку Вестерведе, де народилася їхня донька Рут. Але матеріальна скрута стала причиною родинних конфліктів та непорозумінь. Через два роки Рене і Клара розлучилися.

Номер слайду 14

У 1907 році вийшла збірка «Нові вірші», у якій Рільке висловив свої міркування щодо сутності людського буття. Темою одного з найкращих віршів стала розповідь про подорож Орфея у царство могутнього Аїда заради визволення коханої Еврідіки. У його основі – міф про Орфея тайого кохання до Єврідіки.

Номер слайду 15

Спогад Стефана Цвейга про Рільке: «А я пригадую його голубі очі. Коли він дивився на когось, висвітлювали зсередини його обличчя, яке не дуже запам'ятовувалось. Можливо, тисячі людей пройшли повз цю молоду людину, не підозрюючи, що це поет, причому один із найвеличніших у нашому столітті.»

Номер слайду 16

У 1897 році доля подарувала Рільке зустріч з Лу Андреас-Саломе. За словами поета, вона стала для нього коханою жінкою і другом на все життя.

Номер слайду 17

Лу познайомила Рільке з Україною, яку він вважав своєю духовною батьківщиною. Під впливом подорожі до України були написані збірки «Книга годин» та «Книга картин»

Номер слайду 18

Рільке був щиро вражений Софійським собором і Києво-Печерською Лаврою, про які згадував у своїх творах: «Сьогодні кілька годин мандрував підземними ходами. Це найсвятіший монастир... В моїх руках палаюча свіча. Я пройшов усі ці підземелля раз на самоті, раз із людьми».

Номер слайду 19

Збереглися відомості про інтерес Рільке і до Миколи Гоголя. Особливо імпонували австрійському поетові зв'язки творчості Гоголя з українською національною традицією та історією України.

Номер слайду 20

29 грудня 1926 року Райнер Марія Рільке помер у Швейцарії після тривалої боротьби з рідкісною формою невиліковної лейкемії.

Номер слайду 21

Не зводьте пам’ятників. Хай для  слави троянда тут щороку  розцвіта. Бо то Орфей...                                      Р.М. Рільке ..I вірю я, що вічності хоч трохи несу в собі...     Р.М. Рільке

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 3
Оцінки та відгуки
  1. Меринец Катя
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Копіна Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Чигілейчик Жанна Миколаївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
ppt
Додано
28 липня 2018
Переглядів
18482
Оцінка розробки
5.0 (3 відгука)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку