Презентація РМ № 11.Письмовий твір-опис зовнішності за картиною українського художника (Т.Шевченка,М.Пимоненка,О.Мурашка та ін.) у художньому стилі з використанням дієприкметників

Про матеріал
Презентація "РМ № 11.Письмовий твір-опис зовнішності за картиною українського художника (Т.Шевченка,М.Пимоненка,О.Мурашка та ін.) у художньому стилі з використанням дієприкметників та дієприкметникових зворотів (за складним планом) для учнів 7 класу.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

РМ № 11.Письмовий твір-опис зовнішності за картиною українського художника (Т.Шевченка,М.Пимоненка,О.Мурашка та ін.) у художньому стилі з використанням дієприкметників та дієприкметникових зворотів (за складним планом)

Номер слайду 2

Мета уроку: Формувати ключові компетентності: уміння вчитися – самоорганізовуватися до навчальної діяльності; загальнокультурну – формувати гуманістичний світогляд особистості, розширювати її культурно-пізнавальні інтереси, виховувати повагу до традицій українського народу. інформаційну– навчати учнів використовувати малюнки, схеми, як джерела інформації; соціальну – розвивати вміння працювати в колективі, визначати власну позицію; Формувати предметні компетентності й компетенції шляхом виконання навчальнопізнавальних і практично зорієнтованих завдань відповідно до змістових ліній: мовної і мовленнєвої: удосконалювати вміння підбирати матеріал до твору, формувати навички написання твору-опису в художньому стилі, збагачувати словниковий запас; соціокультурної: виховувати відчуття прекрасного, поваги до національної культури; зацікавити семикласників образотворчим мистецтвом, зокрема портретним живописом,учити описувати зовнішність людини за картиною,складати план висловлення; діяльнісної: розвивати спостережливість, логічне й образне мислення, навчати висловлювати власну думку.

Номер слайду 3

Бесіда: Які є типи мовлення? Які є описи? Які його види ви вже знаєте? Які основні частини опису? Як називається зображення людини в живописі та опис людини в художній літературі? Що таке портрет, які ви знаєте види портретів? У якому стилі (крім художнього) можна описати зовнішність людини? Які риси обличчя найчастіше аналізуються в художніх описах? Пригадайте, які мовні засоби можна використовувати для опису зовнішності.

Номер слайду 4

Твори мистецтва є джерелом наших знань про оточуючий світ і людей. Живописні полотна розкривають внутрішній світ художника, його ставлення до того, кого він зобразив. Портретний живопис часто свідчить про інтерес і ставлення художника до людини, яку зображено. Твори живопису допомагають нам учитися в художників спостережливості, помічати в зовнішності людини характерні риси, бачити в портреті відображення внутрішнього світу. Поряд із цим, робота за картиною дає змогу вдосконалювати уміння сприймати твори живопису.

Номер слайду 5

Портрет – один із провідних жанрів малярства, присвячений зображенню конкретної людини. Український портретний живопис бере свій початок у глибині століть. Маємо портрети князів, гетьманів, патріархів, простих людей XI–XVIII ст. Знайомі нам і портрети Т. Шевченка, особливо його автопортрети. Бачили портрети І. Франка, Лесі Українки, майстерно виконані українським художником І. Трушем, М. Коцюбинського (художник М. Жук). Портрети бувають індивідуальні, парні, групові, у весь зріст, поясні, погрудні. Кожен із живописних жанрів вирізняється своїми особливостями і вимагає неабиякого обдарування художника. Відомо, що один із найскладніших жанрів – портретний. У портреті не тільки передає схожість (без чого не буде портрета), а й розкриває суть людини, її внутрішній світ, думки і почуття. Для цього художник-портретист використовує всі засоби живописного вирішення. Він створює образ за допомогою і точного малюнка, і композиції, і найтонших колірних відношень, і фактури, і колірного та тонального контрасту. Для створення контрасту художник використовує фон, наприклад, природу, або робить його нейтральним, різко протиставляючи йому постать або обличчя людини.

Номер слайду 6

Художник пензлем і фарбами передає на полотні те, що бачить або уявляє. Розглядаючи картини, ми сприймаємо не тільки зображення,а й відчуваємо настрій митця. Описати картину означає передати словами зображене на ній, а також висловити думки й почуття, які викликає картина. До вашої уваги матеріал про художників та їх картини.

Номер слайду 7

Живопис (Тарас Шевченко, М. Пимоненко, О. Мурашко та ін.). Провідним стилем у мистецтві I половини ХІХ ст. був класицизм. Паралельно з ним розвивався романтизм, закладались основи реалізму. Демократично налаштовані художники вбачали розвиток мистецтва саме у реалізмі.

Номер слайду 8

Тарас Шевченко Одним із таких художників, засновників критичного реалізму, який правдиво відображав мотиви рідної природи та життя народу, був Тарас Григорович Шевченко. Становлення Тараса Шевченка як художника, поета і громадянина припадає на епоху романтизму. За півроку до смерті Шевченка, 2 вересня 1860 р., рада Петербурзької академії мистецтв присвоїла йому звання академіка гравюри. (1814 — 1861)

Номер слайду 9

Мистецька спадщина Шевченка тривалий час перебувала у приватних колекціях і не була доступна широким масам. Митець писав невеликі полотна. Серед них найбільша та найвідоміша робота – «Катерина». Картина написана 1842 р. олією, за мотивами однойменної поеми. «Катерина» — єдина написана олією картина академічного періоду, що збереглася. Художник прагнув, щоб картина була ясною і зрозумілою, викликала співчуття. «Катерина» Шевченка відображає пошуки збірного образу й утвердження національного ідеалу.

Номер слайду 10

«Автопортрет»

Номер слайду 11

Олександр Мурашко Найвидатнішим художником, творчістю якого розпочалося українське мистецтво, був Олександр Олександрович Мурашко. Він був великим українським живописцем і мудрим художником.Його картини, портрети, етюди полонили світ, їх замовляли вельможі, меценати, шанувальники таланту. Істинний киянин, він створив у своєму улюбленому місті Українську академію мистецтв і був її першим ректором. (1875 — 1919)

Номер слайду 12

Олександр Мурашко прагнув відтворити духовний світ зображуваної людини. Його твори особливо приваблюють емоційним ладом і психологічною характеристикою. Ці риси яскраво виявилися в «Автопортреті», намальованому незадовго до трагічної загибелі митця. Автопортрет (1918)

Номер слайду 13

Художник використовує чисті прозорі тони, підібрані з почуттям доброго смаку. У Парижі Мурашко створив «Портрет дівчини у червоному капелюсі», побудований на яскравих колірних контрастах. «Портрет дівчини у червоному капелюсі» (1902-1903)

Номер слайду 14

«Старий вчитель»

Номер слайду 15

Микола Корнилович Пимоненко – видатний художник, з іменем якого пов'язане піднесення в українському образотворчому мистецтві другої половини ХІХ ст. У його творах знайшли відображення різні сторони життя і побуту народу України, чарівність української природи, образи трудівників українського села. Він зробив значний внесок у створення національного мистецтва живопису. Микола Пимоненко (1862 — 1912)

Номер слайду 16

«У затінку» «Жниця» (1889) Микола Пимоненко

Номер слайду 17

Висновок Друкована графіка, чи естамп дозволяє відтворювати малюнок у більшій кількості екземплярів. Естамп - це друковано-графічний витвір, що являє собою відтиск на папері з друкованої форми, виконаної автором. Усі естампи, підписані автором, вважаються оригіналами. Яскравими та видатними представниками України у мистецтві графіки були Тарас Шевченко та Георгій Нарбут. Вони продемонстрували надзвичайно оригінальну та якісну роботу у цій площині мистецтва

Номер слайду 18

Номер слайду 19

«Портретна лексика»

Номер слайду 20

Словник портретної лексики Обличчя Симпатичне, ніжне, продовгувате, кругловиде, худорляве, повне, бліде, засмагле, стомлене, радісне, добре, відкрите Очі Блакитні, чорні, ясні, сяючі, веселі, розумні, лагідні, привітні, добрі, , глибоко запалі, виразні, великі, малі, вузькі Погляд Веселий, привітний, злий, сумний, спокійний, уважний, задумливий, проникливий, замріяний, байдужий, глибокий, сповнений доброти Ніс Тонкий, товстий, довгий, невеликий, кирпатий, широкий, прямий, рівний, маленький, з горбинкою Волосся Темне, русяве, золотаве, біляве, пшеничне, сиве, коротке, довге, пряме, хвилясте, пишне Рот Маленький, невеликий, широкий, красивий Зуби Білі, рівні, рідкі, криві, щербаті Губи Повні, тонкі, вузькі, красиво окреслені, маленькі, бліді Брови Тонкі, широкі, ледь помітні, кошлаті, кострубаті, насуплені, густі, чорні, світлі, темні Руки Тендітні, красиві, натруджені, умілі, ніжні, цупкі Постава Високий, низький, атлетичної статури, широкоплечий, стрункий, кремезний, середнього зросту, тендітний, огрядний, худорлявий, неповороткий

Номер слайду 21

Картини Т.Шевченка

Номер слайду 22

«Автопортрет»

Номер слайду 23

«Катерина»

Номер слайду 24

Картини Олександра Мурашка

Номер слайду 25

Автопортрет (1918) «Портрет дівчини у червоному капелюсі» (1902-1903)

Номер слайду 26

«Старий вчитель»

Номер слайду 27

Картини Миколи Пімоненка

Номер слайду 28

«Жниця» (1889) Микола Пимоненко

Номер слайду 29

«У затінку»

Номер слайду 30

М. Божій "Медсестра"

Номер слайду 31

Зразок твору-опису за картиною М. Божія "Медсестра" Михайло Михайлович Божій відомий як майстер портретного живопису, засобами якого намагається розкрити внутрішній світ людини, підкреслити багатство та значущість цього світу. Одне зі своїх полотен Божій присвятив людині скромної, але дуже потрібної професії. Картина називається "Медсестра". Художник написав свою героїню з великою симпатією і теплом. За допомогою світла по-особливому підкреслив її обличчя. Дівчину гарною не назвеш, але вона миловидна і приваблива. Обличчя велике, із загостреним, але м'яким підборіддям. Рот чітко і красиво окреслений, вуста яскраво-червоні, ледь припухлі. Ніс великий, широкий донизу, але він не спотворює обличчя. Над темними бровами високий чистий лоб, облямований м'яким волоссям каштанового кольору, яке злегка кучерявиться.

Номер слайду 32

Але найголовніше — це очі дівчини. Великі, карі, широко поставлені, вони надають обличчю натхненності, лагідності. Такі очі називають променистими. Вони світяться добром, у них відчувається внутрішня сила і якийсь затаєний смуток. Мабуть, нелегко медсестрі щодня стикатися з людським горем. Відчуття лагідності та чистоти підсилює білий халат. Це не просто професійне вбрання. Халат пошитий незвичайно і зі смаком. Його м'які складки, особливо на широких рукавах, прихоплених манжетами, підкреслюють жіночість усієї постаті. Дівчина стоїть, наче про щось розмірковуючи. Може, про те, як краще допомогти тяжкохворому. А може, це вже кінець зміни, але сестричка ще й досі подумки з тими, кому зараз зле. Гарна, хороша медсестра. Її, мабуть, хворі дуже люблять.

Номер слайду 33

За поданим складним планом опишіть зовнішність людини за картиною українського художника Хто ця людина? (Зачин.) Що найперше впадає у вічі в її зовнішності? а) зріст, постава, хода, міміка, жести; б) риси обличчя, очі, погляд, губи, ніс, рот тощо; в) волосся, зачіска; г) одяг. 4. Загальне враження, висновок про людину, зовнішність якої описуємо.(Кінцівка.)

Номер слайду 34

Рефлексія •Над чим сьогодні працювали? •Які враження від уроку? •Завдяки чому вдалося виконати всі завдання? •Що, на вашу думку, вдалося виконати найкраще? •Чи потрібні вам знання, які ви сьогодні одержали на уроці? •Чи виправдались ваші очікування?

Номер слайду 35

Домашнє завдання Напишіть твір-опис зовнішності людини за картиною українського художника (Т.Шевченка,М.Пимоненка,О.Мурашка та ін.) у художньому стилі з використанням дієприкметників та дієприкметникових зворотів (за складним планом).Оберіть одну картину для опису.

Номер слайду 36

Дякую за увагу!

ppt
Додано
3 лютого
Переглядів
1442
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку