Презентація " Роберт Бернс " Моє серце в верховині"

Про матеріал
Презентація містить інформацію про поета, інтерактивні вправи, розроблені вчителем на платформі LearningApps/
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема уроку. Роберт Бернс – шотландський письменник. “ Моє серце в верховині…”. Ідея любові до батьківщини у вірші Р. Бернса. Підготувала Сухоставська Світлана Олексіївна, вчитель Алтинівської ЗОШ І –ІІІ ступенів Кролевецької районної ради

Номер слайду 2

Завдання. Виконати письмово. Діти, що можна сказати про людину, яка зображена на портреті? ( запишіть 2 – 3 речення) Роберт Бернс

Номер слайду 3

Яким же запам’ятали поета його сучасники? « Це була людина міцна, кремезна… Якби мені не було відомо, хто він такий, я б прийняв його за дуже розумного фермера… за справжнього « доброго господаря», котрий сам ходить за плугом. У його зовнішності вгадувався великий розум і проникливість, і лише очі свідчили про поетичну натуру…. Великі й темні очі горіли, коли він розповідав про щось з почуттям захоплення. Ніколи в житті я більше не бачив таких очей, хоча зустрічався з найвідомішими людьми свого часу» . Таким уперше побачив і запам’ятав Роберта Бернса Вальтер Скотт, письменник Англії.

Номер слайду 4

Роберт Бернс ніколи не вчився у школі. Два роки його та молодшого брата навчав приватний учитель, а потім юнак здобував освіту самотужки. Він добре знав історію, орієнтувався в політиці, читав французьких і англійських авторів, захоплювався легендами і піснями свого народу.

Номер слайду 5

Письменник дуже хотів, щоб життя було влаштоване за принципами добра. « Богові відомо, що я не святий…, але якби я міг, - а коли можу, то я це й роблю, - я б витер сльози з усіх очей… Навіть людям підлим, хто образив мене, я б усе пробачив…» - так писав він в одному зі своїх листів.

Номер слайду 6

Вірші Бернс почав писати у 14 років і за своє коротке життя ( 37років) написав їх кілька сотень. Частина його віршів стала піснями. Його вірші вчили люди напам'ять.

Номер слайду 7

Письменник народився в сім'ї фермера. Батькові часто доводилося змінювати місце проживання, щоб орендувати найбільш вигідну ферму і прогодувати сімох дітей. Роберт рано пізнав бідність і несправедливість. Тому співчутливо зустрів Велику французьку революцію 1789 року.

Номер слайду 8

Більше двохсот років минуло з дня написання Бернсом його поезій, але вони не втратили своєї привабливості й дотепер – для сучасних читачів. У національній бібліотеці у місті Единбурзі зібрано три тисячі книг про життя і творчість шотландського поета багатьма мовами світу.

Номер слайду 9

Завдання. Прочитати статтю підручника про Роберта Бернса. Виконати наступне завдання письмово: скласти “ Гронування” Роберт Бернс

Номер слайду 10

Робота над змістом вірша. Роберта Бернса “ Моє серце в верховині…” 1)Прочитайте вірш Р. Бернса “ Моє серце в верховині…” за підручником.2) Послухайте пісню на слова Р. Бернса ( вірш переклав Микола Лукаш, наш земляк!)Перейдіть за посиланням:https://www.youtube.com/watch?v=Z3 Qx1p. FS0zs. Що змінено в пісні? Хто помітив? Напишіть мені у вайбері одним реченням.))

Номер слайду 11

Аналіз вірша. Запишіть відповіді на питання до робочих зошитів1. Яким постає перед читачем ліричний герой вірша “ Моє серце в верховині…”?2. У яких словах виражається основна думка вірша?3. Як поет називає свою батьківщину?4. Наведіть приклади анафори та антитези, епітетів і метафор.

Номер слайду 12

Словникова робота. Ліричний герой – друге ліричне Я поета; головний персонаж ліричного твору; умовне літературознавче поняття, яким позначається форма втілення думок, переживань автора. Водночас ліричний герой не ототожнюється з поетом, з його душевним станом, він живе своїм життям у новій художній дійсності.

Номер слайду 13

Цікавинки))Спадкоємець британського престолу принц Чарльз випустив на радіо запис вірша Р. Бернса “ Моє серце в верховині….” у своєму виконанні. Запис пролунав 25 січня 2012 року в День народження Роберта Бернса! Адже цей день є національним святом Великої Британії – Роберт Бернс – національний поет Англії!!!

Номер слайду 14

Цікавинки)) Прослухайте вірш Р. Бернса у виконанні принца Чарльза ( перейдіть за посиланням)https://www.youtube.com/watch?v=QAWNGr3 K6ik. Біографія принца Чарльза + фото за посиланням( за бажанням можна почитать): https://uk.wikipedia.org/wiki/%D0%A7%D0%B0%D1%80%D0%BB%D1%8 C%D0%B7,_%D0%BF%D1%80%D0%B8%D0%BD%D1%86_%D0%A3%D0%B5%D0%BB%D1%8 C%D1%81%D1%8 C%D0%BA%D0%B8%D0%B9

Номер слайду 15

Виконайте наступне завдання: Вивчіть вірш напам*ять і по вайберу по відеозв*язку розкажіть мені 09.04.2020 року. Чекаю!)) Успіхів!PS: усі виконані завдання пересилаєте на вайбер

Номер слайду 16

До зустрічі на наступному уроці!Дякую за увагу!

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
5.0
Відповідність темі
5.0
Загальна:
5.0
Всього відгуків: 1
Оцінки та відгуки
  1. Литвинова Надія Андріївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
pptx
Додано
12 квітня 2020
Переглядів
10207
Оцінка розробки
5.0 (1 відгук)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку