Презентація "Роберт Шеклі. "Запах думки"

Про матеріал
Презентація може бути використана під час уроків з вивчення оповідання Р.Шеклі "Запах думки". А також під час дистанційного навчання
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Коваленко Тетяна Володимирівна,учитель зарубіжної літератури. Ріпкинської ЗОШ І-ІІІ ст.№2 Чернігівської областіРоберт Шеклі«Запах думки»

Номер слайду 2

Роберт Шеклі вважав, що робота письменника неважка – варто лише навчитися володіти словом, грамотно писати, щоб не було соромно перед редакторами видавництв. А із сюжетами – навіть найфантастичнішими – допоможе життя. Інколи воно може підкинути такий сюжет чи історію, яку сам не вигадаєш. Тому дар письменника полягає в тому, наскільки уважно ти спостерігаєш за життям. Треба брати ручку й лише встигати записувати за ним…Коваленко Т. В.

Номер слайду 3

Ро́берт Ше́кліамериканський письменник й класик світової фантастики, загальновизнаний майстер гумористичної і сатиричної фантастики.«Чому саме фантастика?» - Часто запитували його згодом. Відповідь була незмінним: «Тільки вона дарує творцеві повну свободу». Шеклі завойовуав визнання і популярність як майстер короткого оповідання. Розповіді Роберта Шеклі відрізняє парадоксальний погляд, що показує самі звичайні обставини і предмети з незвичайного боку. Усього за своє життя Роберт Шеклі написав 15 романів і більше 400 оповідань і повістей, що склали 9 авторських збірок, які були переведені на багато мов , що склало більше 65 книг. Коваленко Т. В.

Номер слайду 4

Літературознавчі терміни. Окси́моро́н , оксюморон (лат. oxymoron від грец. οξύμωρον — «дотепне дурне») — літературно-поетичний прийом, що полягає у поєднанні протилежних за змістом, контрастних понять, які спільно дають нове уявлення для створення необхідного ефекту. Оксюморон - ЗАПАХ ДУМКИКоваленко Т. В.

Номер слайду 5

Літературознавчі терміни. Оповідання — це невеликий за розміром художній твір з чітким сюжетом, незначною кількістю описів та персонажів, у якому відтворено події обмеженого проміжку часу. СЛОВНИКОВА РОБОТАЕкстремальна ситуація - будь-яка подія, що спричиняє різку зміну нормальних умов життєдіяльності людини. Думка — поняття про що-небудь (переконання, судження, висновок, точка зору), що засновано на інтерпретації фактів, на суб'єктивному, та емоційному відношенні до них. Коваленко Т. В.

Номер слайду 6

Літературознавчі терміни. Фанта́стика — жанр художніх творів, в якому за допомогою додавання вигаданих, уявних елементів створюється світ, відмінний від сьогоденного, реального. Основною ознакою фантастики є наявність у творі фантастичного допущення — фактора, який невідомий або неможливий в реальному світі. У літературі фантастика — сукупність літературних напрямків, що на противагу літературному реалізму (який об'єднує напрямки, що описують сучасні або минулі події, що є звичними та звичайними відповідно до сучасних уявлень) описують явища, котрі вважаються наразі неможливими (наукова фантастика), вважаються нездійсненними та принципово неможливими відповідно до загальноприйнятих даних сучасної науки (фентезі, казка, містика та фантастика жахів), описують страхи людства та майбутні катастрофи чи їх наслідки (фантастика жахів, апокаліптична та постапокаліптична фантастика) у реальному або чарівному світі чи зображують альтернативний погляд на історичні події або на географію світу (альтернативна фантастика) чи навіть просто показують загублені світи, найближче майбутнє, віддалене майбутнє або ж минуле за тогочасних соціальних, політичних чи інших обставин та стану розвитку науки і техніки, загублені світи тощо. Коваленко Т. В.

Номер слайду 7

«запах думки»Тема. Про небезпеки, які чатували на космічного поштаря на незнайомій планеті; як Людина, залишившись сам на сам із дикою природою, виходить переможцем без сторонньої допомоги; як людина може змінити світ силою власної уяви Ідея. Уславлення необмежених можливостей людського розуму, сили духу, волі, творчої уяви, неординарного мислення людини, яка здатна здолати всі перешкоди на своєму шляху. Ніколи не можна втрачати самовладання, слід боротися за своє життя та здоров’я. Конфлікт. Протистояння головного героя Кліві та позаземної фауни; внутрішня боротьба героя зі своїми страхами. Головні герої: космічний поштар Лерой Кліві, звірі без вух та очей: білка з темно-зеленим хутром, жовто-бура пантера, вовки зеленого кольору, дятел, стерв’ятники Місце та час дії. Зоряне скупчення Сергон, киснева планета З-М-22 (три дні)Коваленко Т. В.

Номер слайду 8

Послідовність подій в оповіданніОпис космічних буднів Кліві. Непередбачувана поломка поштоліту. Недосліджена киснева планета та її мешканці. Телепатія – звична для тварин і нова для людини. Процес тренування думки – самиця пантера, вовчиця, ніхто (ненаявний), змія, птах, 2-метровий кущ, труп, смолоскип, бурхливе полум’я… – спасіння від ворога.- Людина врятована внаслідок розвитку телепатичних здібностей. Коваленко Т. В.

Номер слайду 9

Лерой КлівіКомандир поштоліту-243,відважний, відданий своїй справі (зберіг пошту), сильний духом, розумний, розвинена уява, спостережливий, винахідливий, кмітливий, цілеспрямований, оптиміст, телепат, любить життя, почуття гумору, уміє орієнтуватися в ситуаціїКоваленко Т. В.

Номер слайду 10

Риси характеру Лероя КлівіСильний: «Клів відчайдушно намагався не втратити залишки свідомості. Він перебував в непередаваному стані шоку. Йому здавалося, що розум його відокремився від тіла і, звільнений, витає в повітрі. Усі турботи, почуття, страхи залишилися з тілом; розум був вільний…» Спостережливий, мислячий: «Ось воно що! Тварина, позбавлене очей і вух, може виявити присутність Клів тільки одним способом. Способом телепатичним! Щоб перевірити свою теорію, Кліві подумки вимовив слово «пантера», ототожнюючи його з наближенням звіром. Пантера люто заревіла й помітно скоротила відстань, що їх розділяла…» Цінує життя. «Він із зусиллям взяв себе в руки. Пора серйозно поміркувати…» Почуття відповідальності, дисциплінованість. Покидаючи зорельот, не забуває про сумку з поштою, яку не кидає навіть тоді, коли знаходиться в небезпечних ситуаціях. Коваленко Т. В.

Номер слайду 11

Як працює думка КлівіКоваленко Т. В.

Номер слайду 12

Коваленко Т. В.

Номер слайду 13

Головний герой Лерой Кліві через космічну аварію опинився на незнайомій планеті без засобів до порятунку. Героя здивувало, що тварини на планеті сліпі та глухі, вони спілкуються завдяки телепатії. Він став телепатом, який переміг інопланетних тварин і здивував рятувальників, що прибули йому на допомогу. Їх здивувало те, що на тілі Лероя Кліві не було жодного опіку, хоча він перебував в епіцентрі пожежі. Коваленко Т. В.

Номер слайду 14

Гуманістичний зміст оповідання Людина — не вбивця всього живого, бути сильним не означає знищувати тих, хто слабший. Людина майбутнього— господар не тільки своєї планети, а й далекого Космосу. Коваленко Т. В.

Номер слайду 15

Зробіть висновки, завдяки чому кліві перемігта створіть ілюстрації до оповідання. Коваленко Т. В.

Середня оцінка розробки
Структурованість
5.0
Оригінальність викладу
4.8
Відповідність темі
5.0
Загальна:
4.9
Всього відгуків: 5
Оцінки та відгуки
  1. Копіна Ірина Анатоліївна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  2. Гамяніна Ірина Леонідівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  3. Семеновських Оксана Ярославівна
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  4. Maievska Liliya
    Загальна:
    5.0
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    5.0
    Відповідність темі
    5.0
  5. Котенко Світлана Олександрівна
    Загальна:
    4.7
    Структурованість
    5.0
    Оригінальність викладу
    4.0
    Відповідність темі
    5.0
Показати ще 2 відгука
pptx
Додано
15 квітня 2020
Переглядів
25190
Оцінка розробки
4.9 (5 відгуків)
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку