Презентація "Загальні засади організації державної влади в Україні"

Про матеріал
Презентація "Загальні засади організації державної влади в Україні" має на меті поглибити знання учнів з основ народовладдя та народного волевиявлення в рамках наявної в Україні системи державної влади та системи самоврядування; визначити основні конституційні засади діяльності органів влади України; формувати правову свідомість; розвивати вміння працювати з юридичними документами, складати таблиці; виховувати через знання основ законодавства України почуття гідності, громадянської позиції, поваги до власної держави та органів державної влади.
Зміст слайдів
Номер слайду 1

Тема: Загальні засади організації державної влади в Україні

Номер слайду 2

План уроку1. Загальні засади організації державної влади в Україні.2. Референдум і вибори – способи волевиявлення народу.3. Верховна Рада України.4. Кабінет Міністрів України.5. Президент України.

Номер слайду 3

Владазаконодавча виконавча судоваоргани законодавчої, виконавчої та судової влади здійснюють свої повноваження відповідно до Конституції України і законів України (ст. 6)

Номер слайду 4

Відповідно до статті 69 Конституції України народне волевиявлення здійснюється через вибори, референдум та інші форми безпосередньої демократії. Референдум — це спосіб прийняття громадянами шляхом голосування законів та інших рішень із найважливіших питань загальнодержавного або місцевого значення.

Номер слайду 5

Референдум всеукраїнський місцевий виражає волю лише громадян, які постійно всього народу проживають на території відповідної адміністративно-територіальної одиниці

Номер слайду 6

В Україні всеукраїнський референдум проводився двічі: 1 грудня 1991р. (щодо затвердження Акта проголошення незалежності України) і 16 квітня 2000р. (про внесення змін до Конституції України, його рішення так і не були втілені).

Номер слайду 7

Номер слайду 8

Вибори - спосіб формування вищих органів влади України шляхом голосування громадян президентські парламентські вибори президента України вибори народних депутатів муніципальні вибори депутатів міських та сільських рад, міських голів

Номер слайду 9

Виборче право активне пасивне. Виборча система: - пропорційна - мажоритарна - мішана

Номер слайду 10

Законодавча влада:єдиним органом законодавчої влади в Україні є Верховна Рада. України (ст. 75). 

Номер слайду 11

Номер слайду 12

Склад ВРУ:- Голова Верховної Ради України Руслан Олексійович Стефанчук - Перший заступник - заступник Голови Верховної Ради України - 450 народних депутатів

Номер слайду 13

І група Проаналізуйте статтю 76 Конституції України та дайте відповіді на запитання : 1. Хто може бути народним депутатом України? Стаття 76. Конституційний склад Верховної Ради України - чотириста п'ятдесят народних депутатів України, які обираються на основі загального, рівного і прямого виборчого права шляхом таємного голосування строком на п'ять років. Народним депутатом України може бути обрано громадянина України, який на день виборів досяг двадцяти одного року, має право голосу і проживає в Україні протягом останніх п'яти років.

Номер слайду 14

Стаття 76. Не може бути обраним до Верховної Ради України громадянин, який має судимість за вчинення умисного злочину, якщо ця судимість не погашена і не знята у встановленому законом порядку.

Номер слайду 15

Стаття 81. Повноваження народних депутатів України припиняються одночасно з припиненням повноважень Верховної Ради України.

Номер слайду 16

Стаття 81. Повноваження народного депутата України припиняються достроково у разі:1) складення повноважень за його особистою заявою;2) набрання законної сили обвинувальним вироком щодо нього;3) визнання його судом недієздатним або безвісно відсутнім;4) припинення його громадянства або його виїзду на постійне проживання за межі України;5) якщо протягом двадцяти днів з дня виникнення обставин, які призводять до порушення вимог щодо несумісності депутатського мандата з іншими видами діяльності, ці обставини ним не усунуто;6) невходження народного депутата України, обраного від політичної партії (виборчого блоку політичних партій), до складу депутатської фракції цієї політичної партії (виборчого блоку політичних партій) або виходу народного депутата України із складу такої фракції;7) його смерті.

Номер слайду 17

Повноваження Верховної Ради України: (ст. 85)- призначення всеукраїнського референдуму; - прийняття законів; - затвердження Державного бюджету України та внесення змін до нього; - визначення засад внутрішньої і зовнішньої політики;

Номер слайду 18

- призначення виборів Президента України у строки, передбачені Конституцією; - оголошення за поданням Президента України стану війни і укладення миру; - усунення Президента України з поста в порядку особливої процедури (імпічменту)…

Номер слайду 19

Виконавча влада - це гілка державної влади, що направлена на виконання законів та інших нормативних актів. Кабінет Міністрів України є вищим органом у системі органів виконавчої влади (ст. 113)

Номер слайду 20

Номер слайду 21

Склад Кабінету Міністрів: Прем'єр-міністр України Перший віце-прем'єр-міністр України п'ять віце-прем'єр-міністрів міністри. У своїй діяльності Каб Мін України керується:  - Конституцією та законами України - указами Президента України -  постановами Верховної Ради України

Номер слайду 22

Денис Анатолійович Шмигальпрем'єр-міністр України

Номер слайду 23

Судова влада -  незалежна і самостійна гілка державної влади, яка здійснюється судами Конституційний Суди загальної суд України юрисдикції

Номер слайду 24

Систему судів загальної юрисдикції складають: ̴ місцеві суди ̴ апеляційні суди, Апеляційний суд України; ̴ Касаційний суд України; ̴ вищі спеціалізовані суди; ̴ Верховний Суд України

Номер слайду 25

Функції судової влади: ̴ здійснює особливий вид державної діяльності (здійснення правосуддя); ̴ є незалежною, самостійною, виключною, відокремленою, підзаконною гілкою влади; ̴ реалізується за визначеною законом процедурою.

Номер слайду 26

Глава держави- це конституційний орган і водночас вища посадова особа держави, що представляє державу зовні і всередині країни, символ державності народу.

Номер слайду 27

Президент України Президент України є главою держави і виступає від її імені. Президент України є гарантом державного суверенітету, територіальної цілісності України, додержання Конституції України, прав і свобод людини і громадянина (стаття 102)

Номер слайду 28

Леонід Макарович Кравчук 5 грудня 1991 - 19 липня 1994 перший президент незалежної України

Номер слайду 29

Леонід Данилович Кучма 19 липня 1994 – 23 січня 2005 другий президент незалежної України

Номер слайду 30

Віктор Андрійович Ющенко Віктор Федорович Янукович

Номер слайду 31

Петро Олексійович Порошенко обіймав посаду Глави держави з 7 червня 2014 р.по 20 травня 2019 р.

Номер слайду 32

Володимир Олександрович Зеленськийна посаді з 20 травня 2019

Номер слайду 33

Домашнє завдання: Знати визначення понять. Поміркуйте: Чи згодні Ви з необхідністю обмеження депутатської недоторканості народних депутатів?Чи згодні Ви із зменшенням загальної кількості народних депутатів України з 450 на 300?

Номер слайду 34

Проаналізуйте статтю 106 Конституції України, визначіть повноваження Президента України та заповніть таблицю: {3 C2 FFA5 D-87 B4-456 A-9821-1 D502468 CF0 F}Приймає рішення, призначає, присвоює Забезпечує, представляє, очолює, має право, здійснює Утворює, вносить, підписує

pptx
Додано
6 листопада 2023
Переглядів
480
Оцінка розробки
Відгуки відсутні
Безкоштовний сертифікат
про публікацію авторської розробки
Щоб отримати, додайте розробку

Додати розробку